НСЖУ допомагатиме газетам, яким заважає реформуватися влада

НСЖУ допомагатиме газетам, яким заважає реформуватися влада

22 Грудня 2016
990

НСЖУ допомагатиме газетам, яким заважає реформуватися влада

990
Підтримка газет та журналістських колективів місцевих телерадіокомпаній у процесі роздержавлення і створення суспільного мовлення, захист журналістів у біді, навчальна діяльність і робота з молоддю – ці пріоритети мають бути визначальними для НСЖУ на наступний рік. Такого висновку дійшли секретарі Спілки на своєму засіданні 21 грудня.
НСЖУ допомагатиме газетам, яким заважає реформуватися влада
НСЖУ допомагатиме газетам, яким заважає реформуватися влада

Зокрема, перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко прозвітував за виконану роботу.  Він зазначив, що цьогоріч було проведену значну роботу з впорядкування статутних документів організації, перереєстрації обласних осередків Спілки. Всі обласні організації вже отримали підтвердження в реєстрації. Наразі вирішується питання реєстрації власне НСЖУ у Міністерстві юстиції.

Поруч з цим, організація працювала над пріоритетами, затвердженими на 2016 рік, серед яких – захист і безпека журналістів, активна робота в реалізації медіареформ, міжнародна діяльність, проведення конкурсів та навчальних заходів для колег.

– Говорячи про безпеку журналістів, мусимо визнавати, що ключовою проблемою лишається безкарність, – зазначив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко. – Ми робимо важливі заяви, але немає системної реакції з боку правоохоронних органів, влади. Цього року для нас першочерговими питаннями стали підтримка наших колег, яких незаконно переслідує російська влада, – Миколи Семени та Романа Сущенка. Завдяки участі у міжнародних програмах вдалося знайти кошти для правової підтримки Миколи Семени та допомоги родині Романа Сущенка.

Крім цього, як зазначив Сергій Томіленко, за кошти міжнародних організацій було зроблено лазерну корекцію зору журналістці Марії Варфоломеєвій, котра 15 місяців перебувала у полоні «ЛНР».

–  На підтримку реформованих газет ми залучили кваліфікованих юристів, які в співпраці з ОБСЄ надають правову допомогу та оперативно допомагають вирішувати проблемні питання. Адже бачимо, що зараз непоодинокі випадки, коли влада виявляє свою жорстку позицію і не хоче сприяти газетам у процесі реформування,  – сказав Сергій Томіленко.
Він також зазначив, що  є домовленості з Міністерством юстиції по створенню спільної робочої групи, яка розглядатиме проблемні випадки, що виникають на відповідних етапах роздержавлення.

У 2016 році НСЖУ активно працювала з ПРООН, завдяки чому було отримано технічне оснащення для 12 обласних офісів Спілки, брала участь у важливих заходах Міжнародної та Європейської федерації журналістів.

Дещо менш активною була робота з Асоціацією польських журналістів, однак спільно все-таки було проведено стажування для  шістьох журналістів-розслідувачів.

 – Ми підтримуємо комунікації з керівництвом польської спілки, яка запевняє, що наступного року наша активна співпраця буде відновлена і традиційний медіафорум у місті Казімеж-Дольни відбудеться в серпні або вересні, – сказав Сергій Томіленко.

Продовжить Спілка підтримувати також видавничу діяльність. Зокрема, Сергій Томіленко зазначив, що днями було презентовано видання із серії «Золоті імена української журналістики» про багаторічного редактора «Сільських вістей» Івана Сподаренка.

Секретарі НСЖУ також прозвітували про свою роботу та висловили пропозиції щодо роботи організації у наступному році.

Зокрема, секретар Костянтин Григоренко запропонував продовжити формувати список «Ворогів реформування преси» та оприлюднити на кінець року прізвища тих владців, які перешкоджають роздержавленню.

Організувати конференцію для редакторів комунальних медіа Київщини планує і Київська регіональна організація, адже в області усього 4 газети висловили бажання іти в першому етапі роздержавлення. Про це розповів голова організації, секретар Михайло Сорока.

Вікторія Плахта, голова Івано-Франківської Спілки розповіла про роботу з молоддю та запропонувала створити і на центральному рівні молодіжну раду.

– Коли ми залучили молодих до роботи, то відчули потяг до Спілки саме молоді. Зараз переважно приймаємо в лави організації молодих людей, – сказала Вікторія Антонівна.

Крім цього, вона запропонувала проводити виїзні зібрання керівних органів НСЖУ.

Порушити питання матеріальної підтримки реформованим ЗМІ  на рівні держави вважає за доцільне секретар Степан Курпіль. А секретар Віктор Шпак закликав передбачити в НСЖУ кошти на видавничу діяльність, аби не було припинено фінансування книжок із серії «Золоті імена української журналістики».

Гендиректор ІА «Укрінформ» Олександр Харченко нагадав і про необхідність продовжити навчальну діяльність, зокрема, активно проводити тренінги і семінари для молодих колег.

Фото: pogliad.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
прес-служба НСЖУ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
990
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду