«Опора» заявляє, що у день виборів чернігівське видання веде виборчу агітацію

«Опора» заявляє, що у день виборів чернігівське видання веде виборчу агітацію

11 Грудня 2016
1255
11 Грудня 2016
14:29

«Опора» заявляє, що у день виборів чернігівське видання веде виборчу агітацію

1255
Громадська мережа «Опора» заявляє, що одне з інтернет-видань Чернігова порушило виборче законодавство, опублікувавши 11 грудня, у день місцевих виборів у регіоні, матеріал, у якому містяться заклики не голосувати за представників певних політичних сил.
«Опора» заявляє, що у день виборів чернігівське видання веде виборчу агітацію
«Опора» заявляє, що у день виборів чернігівське видання веде виборчу агітацію

Про це йдеться на сайті «Опори».

При цьому «Опора» посилається на матеріал  «Чому на виборах в ОТГ Чернігівщини не потрібно голосувати за представників парламентських партій?» інтернет-видання «Чеline» («Челайн Медіа Груп».

«У матеріалі зокрема наголошено: “Тож ці політичні сили не варто підтримувати на місцевих виборах до об’єднаних територіальних громад. Вони йдуть на вибори, аби згорнути децентралізацію, привласнити повноваження громад, фінансові ресурси, наживатися на корупції, як це було завжди. Ці партії та їхні ставленики на місцях проштовхують об’єднання за принципом: один район – одна громада. Вони хочуть будувати місцеві «ДНР» та «ЛНР» замість сильних громад», - цитує «Опора» публікацію.

Громадянська мережа «Опора» наголошує, що відповідно до частини 1 статті 54 ЗУ «Про місцеві вибори» «Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів. Право вести передвиборну агітацію мають місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані відповідною територіальною виборчою комісією для участі у місцевих виборах. Громадяни України мають право здійснювати передвиборну агітацію, вільно і всебічно обговорювати політичні, ділові, особисті якості та передвиборні програми кандидатів, місцевих організацій партій».

У частині 11 статі 60 Закону «Про місцеві вибори» вказано: «Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п’ятниці, що передує дню голосування, відповідними службами місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування».

Громадянська мережа «Опора» зауважує, що «з часу припинення передвиборної агітації відповідно до цього Закону забороняються проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за кандидатів на відповідних місцевих виборах або публічна оцінка діяльності цих кандидатів» (частина 12 статті 60 ЗУ «Про місцеві вибори»).

Громадянська мережа «Опора» закликає усіх суб’єктів виборчого процесу та засобів масової інформації дотримуватися Законів України.

«Опора» нагадує, що «Челайн Медіа Груп» також проводить екзит-пол в олному з населених пунктів області. Засновником медагрупи «Опора» називає Миколу Торбєєва, який на місцевих виборах 2015 року балотувався по територіальному виборчому округу №4 з виборів депутатів Чернігівської міської ради від політичної партії «Наш край». Також він був помічником народного депутата Олександра Козуба («Партія регіонів») у VII скликанні  та є помічником народного депутата Валерія Давиденка, члена депутатської фракції «Блоку Петра Порошенка».

Нагадаємо, у липні 2016 року Громадська мережа «Опора» заявляла, що голова окружної виборчої комісії (ОВК) одномандатного виборчого округу № 206 (Чернігівська область) Анатолій Сульдін перешкоджав журналістам, змусивши їх залишити приміщення, де проходило засідання ОВК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1255
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
dima
2674 дн. тому
Закон не зобов’язує територіальні громади об'єднуватися виключно по Перспективному плану: http://decentralization.gov.ua/news/item/id/2913
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду