Затриманий у Полтаві організатор міжнародної кіберзлочинної мережі знову у розшуку

Затриманий у Полтаві організатор міжнародної кіберзлочинної мережі знову у розшуку

3 Грудня 2016
1706
3 Грудня 2016
11:26

Затриманий у Полтаві організатор міжнародної кіберзлочинної мережі знову у розшуку

1706
Українська поліція знову розшукує 33-річного мешканця Полтави Геннадія Капканова, якого ФБР, Європол та поліція 30 країн світу намагалися затримати протягом 4 років а звіинуванням у кіберзлочинах. Напередодні він був затриманий у центрі Полтави, але Октябрьський райсуд Полтави відпустив підозрюваного з-під варти.
Затриманий у Полтаві організатор міжнародної кіберзлочинної мережі знову у розшуку
Затриманий у Полтаві організатор міжнародної кіберзлочинної мережі знову у розшуку

Про це повідомляє «Полтавщина».

Зараз Геннадія Капканова розшукують в Україні як особливо небезпечного злочинця, який вчинив замах на вбивство працівника поліції.

У разі отримання інформації стосовно місця перебування вказаної особи поліція просить негайно повідомити про це за телефонами: 050-606-29-19, 099-960-25-15, (0532) 51-77-55, 102.

30 листопада Геннадія Капканова затримали спецпідрозділ «КОРД» та кіберполіція. Під час затримання підозрюваний почав стріляти в поліцейських.

Під час обшуку у квартирі затриманого правоохоронці вилучили зброю, комп’ютерну техніку, телефони, готівку, банківські карти, документи тощо.

Затримання Геннадія Капканова було частиною міжнародної спецоперації, яка координувалася з офісу Європолу в Гаазі. Розслідування цієї справи проводила німецька поліція у співпраці з правоохоронними органами 30 країн світу.

1 грудня в Октябрському райсуді Полтави було розглянуто клопотання прокурора Сьомича, який просив призначити затриманому 40 діб тимчасового арешту. За його словами, справа міжнародна, а тому Геннадія Капканова треба тримати під арештом, щоб потім передати іншій країні.

Слідчий суддя Лариса Кулешова не задовольнила клопотання прокурора. Вона аргументувала це тим, що Капканов є громадянином України, і заявила, що за законом за таких злочинів українців не передають іншим країнам, тому у даному випадку немає необхідності тримати підозрюваного під арештом.

Нагадаємо, 1 грудня Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що ГПУ спільно з правоохоронцями інших країн ліквідували міжнародну хакерську мережу, яка займалася розповсюдженням шкідливих програм і спаму в мережі інтернет, а також відмивала гроші рекрутингової компанії.

«П'ятеро людей кілька днів тому затримали, з них, троє українці, в їх числі організатор мережі, який був затриманий в Полтаві», - заявив Юрій Луценко.

Він зазначив, що підозрюваний при затриманні чинив озброєний опір, використовуючи автомат Калашникова і бойовий пістолет.

Генпрокурор також повідомив про кількість проведених у всьому світі обшуків і їх результати.

«Проведено обшуки в майже 40 приміщеннях, вилучені кілька десятків серверів. Правоохоронці з усього світу припинили діяльність понад 220 серверів, які були заражені вірусом, а також заблокували близько 800 тис. доменів», - додав він.

За його словами, зловмисники інфікували близько півмільйона комп'ютерів щодня, а потім вимагали відшкодування за ліквідацію вірусу. Тільки доведені фінансові втрати по всьому світу через діяльність організації склали понад 100 млн. євро. До ліквідації мережі, яка існувала 7 років, доклали зусиль правоохоронці 30-ти країн.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1706
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду