detector.media
01.12.2016 20:21
Комітет свободи слова вирішив працювати над законопроектом про аудіовізуальні послуги частинами
Комітет свободи слова вирішив працювати над законопроектом про аудіовізуальні послуги частинами
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики не загальмував роботу над законопроектом про аудіовізуальні послуги, а вирішив працювати над ним частинами, розробляючи й ухвалюючи точкові законопроекти.

Про це повідомила Анна Камуз, помічниця-консультантка голови комітету Вікторії Сюмар, на круглому столі «Регулювання/співрегулювання контенту як складова закону про аудіовізуальні послуги», який провела 1 грудня громадська організація «Детектор медіа» за підтримки проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні» та проекту «Свобода медіа в Україні» Рамкової програми співробітництва ЄС та Ради Європи для Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдови, України і Білорусі.

«Ми вибрали трохи інший формат роботи над законопроектом про аудіовізуальні послуги. Ми вирішили розбити всі наші медійні ініціативи на блоки і спробувати робити тест-драйв законопроектів. Ми хочемо по-блоково їх приймати і дивитися, чи працюють вони, чи ні. Треба розуміти загалом політичну ситуацію. Закон про аудіовізуальні медіапослуги може мати колосальний спротив у залі парламенту. Щоб не провалити його, нам треба мати 100-відсоткову впевненість, що ініціатива буде підтримана. Суть тест-драйву полягає в наступному: по-перше, ми дивимося на політичний аспект (чи підтримується ця ініціатива політично), по-друге, ми дивимося на юридичний аспект (які є недоліки часткового закону, що необхідно доопрацювати)», - пояснила пані Камуз.

У приклад вона навела роботу комітету над законами про прозорість медіавласності (ухвалено минулого року), про квоти на європейський продукт, про квоти на україномовні пісні на радіо, про штрафи Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (ухвалені цього року), роботу над законопроектами про мовлення громад (нині над ним працює робоча група), про мову ведення передач (уже зареєстрований) і про саморегулювання чи співрегулювання (ідея Вікторії Сюмар).

«Усе це в кінцевому результаті буде частинами одного великого закону про аудіовізуальні медіапослуги. Ці маленькі рамкові законопроекти ми хочемо потім обєднати в один великий закон. Поки що ми маємо можливість працювати над цими частинками і маємо впевненість, що вони будуть проходити і будуть підтримані», - уточнила помічниця голови комітету.

Анна Камуз нагадала, як рік тому в Комітету була спроба швидко зареєструвати й ухвалити закон про аудіовізуальні послуги: «Ми були дуже мотивовані прийняти закон. До першої зустрічі з усіма стейкхолдерами за одним столом, де ми зіштовхнулися з колосальним спротивом і жорстким негативом. Тому я думаю, правильний шлях – рухатися так, як ми запланували».

Втім, працювати необхідно швидко і над кількома речами одночасно, зауважила пані Камуз: «У зв’язку з нестабільною політичною ситуацією часу може бути не так багато, тому треба рухатися достатньо швидко, треба паралельно робити різні речі: і співрегулювання напрацьовувати з однією експертною групою, і мовлення громад – з іншою експертною групою».

Водночас пані Камуз запевнила, що реєстрація об’єднаного законопроекту про аудіовізуальні послуги відбудеться дуже швидко – вже до березня 2017 року: «Я можу погодитися з Олександром Опанасенком, який прокоментував перенесення реєстрації на 2017 рік. Але 2017 рік – це січень-лютий-березень, тобто найближчим часом».

Нагадаємо, драфт законопроекту про аудіовізуальні послуги було представлено Громадській раді при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики на початку лютого 2016 року. Він викликав багато суперечок, пропозицій та уточнень з боку гравців медіаринку. Реагуючи на це, Вікторія Сюмар повідомила, що реєстрацію законопроекту відкладено на місяць.

28 березня в Києві на міжнародній конференції «Законодавство про аудіовізуальні послуги: європейські стандарти та перспективи в Україні» було вперше публічно презентовано драфт законопроекту «Про аудіовізуальні послуги». На цій же конференції європейські експерти роз’яснили, що закон «Про аудіовізуальні послуги» Україні необхідно ухвалити протягом наступних двох років, а не до червня 2016 року, як вважалося раніше.

Влітку 2016 року Вікторія Сюмар повідомила «Детектору медіа», що з вересня законопроект про аудіовізуальні послуги стане головним для комітету. «Але робота над ним потребуватиме задіяння всіх учасників ринку, оскільки це базовий законопроект, який встановлює правила в медіасфері», - зауважила вона.

На початку жовтня пані Сюмар під час чат-конференції на «Детекторі медіа» пояснила, чому затримується реєстрація законопроекту про аудіовізуальні послуги, яка планувалася раніше на вересень: «Зараз ми виписуємо норми про сучасні аудіовізуальні майданчики як іновації в законодавстві. Тому це потребує певного часу, оскільки йдеться про низку нових категорій».

Наприкінці жовтня заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Олександр Опанасенко повідомив, що реєстрація та розгляд законопроекту про аудіовізуальні послуги перенесено на 2017 рік. З його слів, активна дискусія щодо законопроекту почнеться вже після Різдвяних свят, а його розгляд у парламенті розпочнеться наприкінці зими – на початку весни. Комітет планує, що парламент ухвалить закон до кінця 2017 року.

На фото: Анна Камуз (праворуч)

Фото: Олексій Темченко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY