Кабмін дав право державним підприємствам кінематографії використовувати кошти від оренди майна на свої потреби

Кабмін дав право державним підприємствам кінематографії використовувати кошти від оренди майна на свої потреби

24 Листопада 2016
1065
24 Листопада 2016
17:20

Кабмін дав право державним підприємствам кінематографії використовувати кошти від оренди майна на свої потреби

1065
Уряд продовжив до 31 грудня 2019 року дію власної постанови №408, яка дасть можливість підприємствам кінематографії в повному обсязі отримувати кошти від оренди державного майна і спрямовувати їх на розвиток матеріально-технічної бази та придбання новітнього технологічного обладнання.
Кабмін дав право державним підприємствам кінематографії використовувати кошти від оренди майна на свої потреби
Кабмін дав право державним підприємствам кінематографії використовувати кошти від оренди майна на свої потреби

Відповідний проект постанови був схвалений на засіданні Кабміну 23 листопада, повідомляє «Урядовий портал».

Проект постанови був розроблений Міністерством культури з метою підтримки національного кіновиробництва. За постановою Кабміну №408 ця норма законодавства мала тимчасовий характер та діяла до 31 грудня 2016 року, тому виникла доцільність в її пролонгації. Через тривалу підготовку та затвердження згаданої постанови, яка вступила в дію 3 липня 2015 року, а також процедуру оформлення оренди державного та комунального майна, що знаходиться на балансі державних підприємств галузі кінематографії, реальний термін дії постанови скоротився із запланованих 1,5 років до 7 місяців. Короткий термін та існуюча процедура оформлення договорів оренди державного та комунального майна унеможливлює реалізацію зазначених норм законодавства в повній мірі у встановлений термін.

Прийняття постанови дасть можливість державним підприємствам в галузі кінематографії використовувати кошти, отримані від оренди державного майна, на реалізацію статутних цілей та розвиток вітчизняної кінематографії, зокрема створення Музею кіно. 

Директор Національного центра Довженка Іван Козленко заявив, що вітає прийняття урядової постанови.

«Ця постанова дозволяє нам кошти від здачі в оренду нерухомості в повному обсязі (а не лише 30%, як за законом) спрямовувати на власні статутні цілі та розвиток. Саме завдяки дії постанови впродовж останнього року нам удалось розпочати фундаментальні трансформації в Центрі, включно з будівництвом Музею кіно», - написав він у Facebook.

За його словами, постанова Кабміну створює спеціальний пільговий режим для державних кіностудій, який сприяє підвищенню їхньої конкурентноздатності відносно приватних кіновиробників.

«Це шанс, і чи скористаються кіностудії ним - питання відкрите. Однак після 5 років дії пільги говорити про відсутність підтримки державних студій стане вже крамолою: треба буде показати результат», - написав Іван Козленко. 

Він зазначив, що оренда нерухомості - сьогодні основне джерело доходів державних студій.

«Нерухомість студій з одного боку - великий тягар, зважаючи на занепад інфраструктури та відсутність капіталовкладень впродовж останніх 30 років, але з іншого - бенефіт, якого не мають приватники.  Ми вже другий рік займаємось пошуком потенційних, але принципово - профільних - орендарів зі сфери культури для тисяч квадратних метрів наших занедбаних приміщень. Попри опір Фонду держмайна, який, формально, і є орендодавцем наших приміщень, попри страшенно зарегульовану та непрозору процедуру здачі в оренду, яка триває подекуди по 12 місяців, ми переконуємо наших партнерів в обопільній вигоді синергії, особливо в культурі», - написав директор Центру Довженка. 

Водночас Іван Козленко нагадав про розчарування галузі через ветування Президентом України прийнятого парламентом Закону про державну підтримку кінематографії.

Нагадаємо, 22 вересня Верховна Рада ухвалила ініційований «#КіноКраїною» закон про державну підтримку кінематографії (законопроект № 3081-д), який передбачає державні субсидії, cash rebates та містить цілу низку антипіратських норм.

Наприкінці жовтня стало відомо, що Кабінет Міністрів України запропонував Президенту Петру Порошенко підписати закон про державну підтримку кінематографа. У ході обговорення Міністерство фінансів висловило зауваження до цього закону в зв'язку зі збільшенням витрат державного бюджету, якого потребує його реалізація, однак Мінфін все ж завізував цей закон.

16 листопада Кабінет міністрів затвердив постанову «Про внесення зміни до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2014 р. №117», розроблену Міністерством культури України з метою створення більш сприятливих умов виробництва кінопродукції, зокрема безперебійного фінансування виробництва національних фільмів та ефективного використання коштів.

Увечері 17 листопада Порошенко ветував і повернув до парламенту зі своїми пропозиціями закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Пропозиції надійшли до парламенту 18 листопада.

На фото - Іван Козленко

Фото: platfor.ma

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1065
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду