Коли вже ЗМІ перестануть клювати на вкинуті «сенсації»?

Коли вже ЗМІ перестануть клювати на вкинуті «сенсації»?

21 Листопада 2016
1563
21 Листопада 2016
15:44

Коли вже ЗМІ перестануть клювати на вкинуті «сенсації»?

1563
Допоки наші ЗМІ залюбки й наввипередки ковтатимуть усяку наживку, що блищить «ганьбою» та «зрадою», їх дуже легко буде ловити на будь-який гачок
Коли вже ЗМІ перестануть клювати на вкинуті «сенсації»?
Коли вже ЗМІ перестануть клювати на вкинуті «сенсації»?

Чимало вже було написано про вади висвітлення в медіа міжнародної тематики. Прикро, звісно. Існує, втім, один розділ міжнародної журналістики, де ті самі вади — поверховість, прямування в російському інформаційному фарватері, а то й мимовільне використання російських інформаційних укидань — обходяться надто дорого. Ідеться про висвітлення міжнародних подій довкола ситуації в Україні, а також місця України в різноманітних світових рейтингах.

Нещодавно сталася винятково важлива подія — ООН на рівні Комітету з прав людини ухвалила резолюцію про Крим, уперше на рівні ООН чітко назвавши його окупованою територією. 73 країни проголосували «за», 23 — «проти», ще 76 «утрималися». Ці цифри широко наводили різні ЗМІ. Також наводили вони перелік країн, що підтримали Росію й проголосували «проти». А от які країни проголосували «за», а які утрималися або не голосували? Спробуйте-но в українських ЗМІ знайти їхній повний список! То невже це нецікаво? Невже для всіх нас не має значення, які країни підтримали Україну, а які висловили байдужість?

А серед цих країн є одна, як на мій погляд, дуже для нас важлива. Досить велика й потужна країна, наш близький сусід; країна, яка контролює вхід до Чорного моря, й у якій нині відбуваються, дуже м'яко кажучи, неоднозначні процеси, і яка зближується (а чи лише робить вигляд, що зближується?) з путінською Росією. Так, ідеться про Туреччину. То як проголосувала вона? Адже це голосування, окрім усього іншого, стало дуже чітким індикатором, наскільки й справді «Путін із Ердоганом друзі навік».

Вельми тривалі пошуки привели нарешті до видання «Гордон», де потрібну інформацію вдалося знайти, щосили вдивляючись у фотографію протоколу, взяту з фейсбук-сторінки заступника міністра закордонних справ України Сергія Кислиці. Туреччина проголосувала «за», підтримавши Україну й відверто виступивши проти Росії. Але чи ця інформація була такою сміттєвою, щоби не привернути до неї спеціальної уваги української аудиторії? «За» проголосували й усі наші західні сусіди, включно з Молдовою, й узагалі переважна більшість європейських країн — «проти» виступили тільки Білорусь, Вірменія, Росія та Сербія, «утрималася» Боснія та Герцеговина й не голосував Азербайджан. А от переважна більшість країн Америки на південь від США «утрималися», лише Гаїті й кілька маленьких острівних держав Карибського моря проголосували «за». «Утрималася» й більшість країн Азії та Африки. Неважливо все це, так?

Що ж дуже часто не може викликати нічого, окрім роздратування, то це публікації про місце України в різноманітних рейтингах. От і тепер, із розбіжністю в кілька днів, у багатьох виданнях з'явилися рейтинги найбезпечніших і найнебезпечніших для туристів країн світу. Деякі заголовки можуть просто-таки морально вбити. Отакий заголовок: «Украину признали одной из самых опасных для туризма стран» — може шокувати будь-кого. Але не поспішаймо, сам текст починається дещо інакше: «Восточная Украина вошла в список самых опасных для туристов мест в 2017 году. Об этом сообщает организация International SOS». Є різниця? Щоправда, маленька неприємність (а чи маленька хитрість?): коли відкрити матеріал, окрім заголовку, на сторінці не видно нічого, лише порожнє місце — щоб дійти до тексту, треба досить довго спускатися по сторінці вниз. Далі ж у тексті й узагалі заспокійливе: «В целом Украина оценивается как страна среднего уровня опасности, но на территории Донбасса ее уровень сильно возрастает».

А от уже цілком, і навіть дуже, респектабельне видання: «Аналитики британской исследовательской организации Ipsos MORI представили рейтинг наиболее опасных и безопасных стран для туристического посещения в 2017 году». Зверніть увагу: назва організації — укладачки рейтингу вже геть інша. Просто тобі дива: чимало видань синхронно, з різницею в один-два дні, оприлюднили рейтинги на одну й ту саму тему, але й організації, що складали їх, і самі рейтинги — різні. Будемо вірити, що це — простий збіг?

А у згаданому матеріалі є дуже цікава деталь: «Украина на данной карте отмечена оранжевым цветом, при этом Донецкая и Луганская области страны окрашены в темно-красный, экстремально опасный цвет». Додано й мапу, яку можна збільшити; на ній Україну пофарбовано в жовтий колір, такий самий, як і Польщу, Словаччину, Угорщину, Румунію, Молдову: «В странах желтого цвета наблюдается низкий уровень опасности... В странах оранжевого цвета происходят периодические политические беспорядки, протесты, единичные акты терроризма. Туристы могут быть подвержены риску общественного, религиозного или расового насилия и жестоких преступлений». То чому вірити — тексту чи доданій до нього мапі, країни на якій не підписано і яку далеко не кожен читач стане збільшувати?

Півтора місяці тому чимало ЗМІ, зокрема й дуже авторитетних, оприлюднили подібні один до одного, а то й зовсім однакові тексти про чергову «ганьбу-зраду» здебільшого під однаковим заголовком: «Україна опустилася на 22-ге місце в рейтингу свободи інформації». Висновок із цих публікацій напрошувався такий: усе, зливайте воду, навіть у царині свободи слова Україна йде на дно. Принаймні, дуже песимістичний осад залишався надовго — аж поки гіпноз не розвіювався й на думку не починали спадати підступні запитання.

Передусім, таке: 22-ге зі 111 місць — хіба ж насправді це так геть погано? Хіба ж таке місце означає, що от, мовляв, докотилися? А те, що Україна опустилася аж на цілих три місця — з 19-го на 22-ге? Усі подібні рейтинги складаються з оцінок і, таким чином, мають певні суб'єктивну та суто випадкову складові, й тому різниця у три місця — в межах статистичної похибки, вона може взагалі нічого не означати. От якби Україна відкотилася на 52-ге місце — це вже був би реальний сигнал тривоги.

Далі — ще цікавіше. Укладали цей рейтинг організації Access Info Europe та Centre for Law and Democracy, які серед експертів не є ані такими вже авторитетними, ані такими вже відомими. Ба більше: назва першої з цих організацій перекладається як «Доступ до інформації. Європа». А отже, досліджує вона не свободу інформації, а свободу доступу до інформації — що далеко не одне й те саме. В деяких українських публікаціях зазначено, що тема дослідження була ще вужчою — це було дослідження законодавства країн на предмет доступу до інформації. Як відомо, законодавство СРСР передбачало й свободу слова, й свободу зібрань, і свободу ЗМІ. Іншими словами, предметом рейтингу є стан справ на папері й саме на папері. У теорії, а не на практиці.

Отже, аудиторії підводили до висновків, які з самого матеріалу не випливають. Але й це було не все. У матеріалах було зазначено: «Найкращою була позиція України в 2011 році, після прийняття закону “Про доступ до інформації”, — 9-те місце у світовому рейтингу. А в 2012 році, маючи все тих же 115 балів, ми піднялися на 8-ме місце через погіршення законодавства в Хорватії». А тепер пригадаймо, що було 2011 та 2012 років. А було от що: президентом України був Віктор Янукович, і, як ми ще не встигли забути, справи зі свободою інформації, взагалі-то, були кепські — якщо на практиці, а не в теорії й не на папері. Але, виходить, це й був в Україні пік свободи!

Сама вже ця хронологія мала змусити вдумливих копіпейстерів, щонайменше, знизити безапеляційність. Тим паче що так і не було зазначено, через що саме позиція України погіршилася. А чи в нашій країні було ухвалено якісь закони (а ми ж уже з'ясували, що досліджували автори рейтингу саме їх), які погіршували доступ до інформації?

Головна ж пікантність полягала в тому, що всі без жодного винятку бачені мною матеріали про цей рейтинг мали одну й ту саму особливість: сама таблиця рейтингу в них була а) блідою, бляклою, б) дуже дрібною й в) не збільшувалася, була відсутня така опція. До того ж, таблицю було наведено не повністю, а лише її верхній фрагмент. Геть усі гіперпосилання приводили до інших ЗМІ з такою самою таблицею, вийти на оригінал мені так і не пощастило. Тобто, власне аналізування рейтингу, а не сліпе сприймання написаного на віру, було вкрай ускладнене.

Але розгледіти наведений фрагмент таблиці було можна, й навіть він — якби копіпейстери в нього вдивлялися — мав би залишити досить дивне враження.

Отже, лідером рейтингу є Мексика. Широко відомий і авторитетний рейтинг свободи ЗМІ організації «Фрідом Хаус» відносить цю країну до категорії, де ЗМІ є невільними. ЗМІ є невільними, а доступ до інформації — найкращий у світі? Гм...

Друге місце в рейтингу посідає Сербія, «Фрідом Хаус» відносить її до країн, де ЗМІ є частково вільними. Третє місце — за Словенією, от у ній ЗМІ є вільними.

Дивні лідери, дивний їхній порядок.

На четвертому місці — Індія, у ній ЗМІ — частково вільні. П'яте місце — за Хорватією, також із частково вільними ЗМІ. На шостому місці — Ліберія, «Фрідом Хаус» оцінює ЗМІ в цій країні також як частково вільні. Далі йдуть Сальвадор (ЗМІ частково вільні), Сьєрра-Леоне (частково вільні), Шрі-Ланка (невільні) та Туніс (частково вільні).

Дива, та й годі: серед провідної десятки світових лідерів за свободою доступу до інформації лише одна країна має вільні ЗМІ, сім — частково вільні й дві, зокрема й абсолютний лідер, — зовсім невільні. І ще дива: серед першої десятки немає жодної країни з переліку тих, які заведено вважати за давні й усталені демократії.

То, може, вони йдуть одразу далі? Подивімося на другу десятку — від 11-го до 20-го місця. Одинадцяте місце одразу посилає в нокаут — на ньому розташувався Південний Судан, який «Фрідом Хаус» вважає однією з найбільш невільних для ЗМІ країн. Слідом за ним ідуть: Мальдіви (на мапі «Фрідом Хаус» їх не знайти), Азербайджан (згідно з «Фрідом Хаус», ЗМІ невільні), Антігуа (на мапі «Фрідом Хаус» не побачити; взагалі-то, ця країна зветься Антігуа та Барбуда, й досі не доводилося зустрічати, щоб в авторитетних джерелах її називали «скорочено»), Македонія (ЗМІ невільні; знову ж таки, досі не доводилося зустрічати, щоби цю країну в авторитетних джерелах називали Macedonia, а не FYR Macedonia), Кенія (ЗМІ частково вільні), Ефіопія (ЗМІ — одні з найневільніших у світі), Нікарагуа (ЗМІ частково вільні), Молдова (ЗМІ частково вільні) та Південна Африка (ЗМІ частково вільні).

Це ж просто сенсація: в першій двадцятці рейтингу свободи доступу до інформації великий, демократичний і вільний європейський регіон представлений лише чотирма пост'югославськими та двома пострадянськими країнами — й більше ніким! От воно, справжнє обличчя Європи! Африканських країн — рівно стільки ж!

На 21-му місці, перед Україною (нагадаю, за «Фрідом Хаус», ЗМІ в нашій країні — частково вільні) йде Бразилія (ЗМІ — частково вільні), а слідом за Україною, на 23-му місці — Бангладеш (ЗМІ — невільні). На цьому доступний фрагмент рейтингу й закінчується.

Висновки? Їх — основних — три.

Перший: професія журналіста та професія оператора ксерокопіювання — це, як я дотепер гадав, усе ж, дещо різні професії з дещо різним обсягом кваліфікації. Тепер от і не знаю...

Другий: те, що виглядає, як інформаційне вкидання, має зміст, як інформаційне вкидання, й переслідує мету, як інформаційне вкидання, — дуже ймовірно, воно й є інформаційним вкиданням. Принаймні, от саме в такій формі й саме в такому вигляді.

Третій: допоки наші ЗМІ залюбки й наввипередки ковтатимуть усяку наживку, що блищить «ганьбою» та «зрадою», їх дуже легко буде ловити на будь-який гачок. А разом із ними й українське суспільство. Наближаючи мету, що її плекають кремлівські мрійники.

Фото: viptrophy.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1563
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду