Єврокомісія критикує владу Туреччини за утиски свободи слова і репресії проти журналістів

Єврокомісія критикує владу Туреччини за утиски свободи слова і репресії проти журналістів

6 Листопада 2016
1023
6 Листопада 2016
11:15

Єврокомісія критикує владу Туреччини за утиски свободи слова і репресії проти журналістів

1023
Доповідь Європейської Комісії щодо просування Туреччини до Євросоюзу, яка має вийти в середу, акцентуватиме на проблемах країни у сферах свободи слова та незалежності суддівства.
Єврокомісія критикує владу Туреччини за утиски свободи слова і репресії проти журналістів
Єврокомісія критикує владу Туреччини за утиски свободи слова і репресії проти журналістів

Про це повідомляє Reuters із посиланням на опубліковану в неділю статтю в німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, пише «Укріеформ».

«У доповіді, яку мають опублікувати в середу, повідомляється про "значний занепад" свободи слова і зазначається, що правові дії щодо національної безпеки та боротьби з тероризмом у країні здійснювалися "вибірково та поодиноко"», - йдеться в повідомленні. 

У цьому зв'язку, видання з посиланням на копію доповіді, яка міститься у розпорядженні редакції, написало про занепокоєння Єврокомісії арештами владою Туреччини багатьох турецьких журналістів та закриттям владою численних медіа.

Так, повідомляється, що з моменту невдалої спроби військового перевороту в Туреччині 15 липня влада закрила близько 170 газет, телеканалів та інформаційних агентств, що спричинило безробіття близько 2,5 тис. журналістів.

За інформацією Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Єврокомісія також «підніме серйозні питання» щодо погіршення незалежності суддівства та спільних дій уряду щодо переслідування людей, нібито пов'язаних зі звинуваченим Анкарою в організації липневої спроби перевороту провідником Фетуллахом Гюленом.

Нагадаємо, 5 листопада суд у Стамбулі (Туреччина) ухвалив рішення про арешт головного редактора опозиційної газети Cumhuriyet Мурата Сабунчу та ще вісьмох співробітників видання.

Мурата Сабунчу та інших журналістів видання затримали 31 жовтня за підозрою у тероризмі. Загалом було затримано 13 осіб, чотирьох з них відпустили під заставу і заборонили виїжджати за кордон.

Співробітників газети звинувачують у підтримці «Курдської робітничої партії», яку в Туреччині вважають терористичною організацією, а також у підтримці руху Фетуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує в спробі організації державного перевороту.

Журналісти залишатимуться у слідчому ізоляторі до проведення судового процесу.

Варто додати, що попередній редактор Cumhuriyet Джан Дюндар був засуджений до шести років за публікацію секретних матеріалів щодо діяльності Анкари на території Сирії.

Увечері 5 листопада поліція Стамбулу застосувала водомети і сльозогінний газ, щоб розсіяти протестувальників, які вийшли на вулиці після арешту головного редактора і журналістів опозиційної газети Cumhuriyet.

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала останні арешти опозиційних журналістів в Туреччині «вкрай тривожними» і заявила, що це вплине на переговори про вступ країни до ЄС.

Фото: rg.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1023
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду