Опозиційним турецьким журналістам присуджено премію німецького ПЕН-центру

Опозиційним турецьким журналістам присуджено премію німецького ПЕН-центру

18 Листопада 2016
1081
18 Листопада 2016
18:19

Опозиційним турецьким журналістам присуджено премію німецького ПЕН-центру

1081
Колишньому головному редактору опозиційної турецької газети Cumhuriyet Джану Дюндару та одному з колишніх провідних журналістів цього видання Ердему Гюлю у четвер, 17 листопада, присуджено премію імені Германа Кестена, засновану німецьким ПЕН-центром.
Опозиційним турецьким журналістам присуджено премію німецького ПЕН-центру
Опозиційним турецьким журналістам присуджено премію німецького ПЕН-центру

Про це повідомляє DW.

На врученні премії був присутній лише Джан Дюндар.

За словами віце-голови ПЕН-центру Саші Фойхерта, премію у грошовому еквіваленті у 10 тисяч євро вручають «двом мужнім борцям за свободу слова». Він наголосив, що Джан Дюндар і Ердем Гюль виступали проти курсу турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана, котрий має намір перетворити Туреччину на автократичну державу. 

Джану Дюндару вдалося виїхати до Німеччини після того, як у травні в Стамбулі на нього було скоєно замах біля будівлі суду. Згодом його дружині Ділек Дюндар заборонили залишати  територію Туреччини - перед відльотом до Німеччини у неї відібрали паспорт. Тим часом Ердем Гюль досі перебуває у Туреччині.

Раніше, у травні 2016 року суд у Стамбулі визнав Ердема Гюля та Джана Дюндара винними у розголошенні державної таємниці і засудив їх до п'яти років і п'яти років і десяти місяців позбавлення волі відповідно. Слухання відбувалися за зачиненими дверима. Приводом для цього стала публікація у Cumhuriyet у травні 2015 року фотографій, котрі начебто доводили, що Туреччина постачала зброю ісламістському угрупованню у Сирії.

Нагадаємо, 5 листопада суд у Стамбулі (Туреччина) ухвалив рішення про арешт головного редактора опозиційної газети Cumhuriyet Мурата Сабунчу та ще вісьмох співробітників видання.

Мурата Сабунчу та інших журналістів видання затримали 31 жовтня за підозрою у тероризмі. Загалом було затримано 13 осіб, чотирьох з них відпустили під заставу і заборонили виїжджати за кордон.

Співробітників газети звинувачують у підтримці «Курдської робітничої партії», яку в Туреччині вважають терористичною організацією, а також у підтримці руху Фетуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує в спробі організації державного перевороту. Журналісти залишатимуться у слідчому ізоляторі до проведення судового процесу.

11 листопада стало відомо, що влада Туреччини заарештувала главу опозиційної газети Cumhuriyet Акіна Аталая.

На фото - Джан Дюндар

Фото: АР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1081
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду