Путівник по «Молодості»: що радять до перегляду кінокритики

Путівник по «Молодості»: що радять до перегляду кінокритики

22 Жовтня 2016
3508
22 Жовтня 2016
09:30

Путівник по «Молодості»: що радять до перегляду кінокритики

3508
Уже сьогодні, 22 жовтня, у Києві відкриється 46-й Міжнародний фестиваль «Молодість» – найгучніша кіноподія року в Україні.
Путівник по «Молодості»: що радять до перегляду кінокритики
Путівник по «Молодості»: що радять до перегляду кінокритики

За словами генерального директора фестивалю Андрія Халпахчі, цьогоріч до оргкомітету надійшло  понад дві тисячі кіноробіт, серед яких було обрано до демонстрації близько 200 фільмів із 60 країн світу. Звісно, серед такої різноманітності стрічок украй важко виділити найцікавіші. Тому «Детектор медіа» звернувся за допомогою до українських кінознавців.

Порадити нашим читачам обов’язкові до перегляду фільми з програми 46-ї «Молодості»  ми попросили Сергія Тримбача, Олександра Гусєва, Лук’яна Галкіна, Дарію Бадьйор та Ірину Гордійчук.

Важливо зазначити, що всі вони говорили про дуже вдало складену та насичену програму «Молодості» й майже одноголосно порекомендували глядачам обов’язково відвідати показ документальної стрічки українського режисера Сергія Лозниці «Аустерліц» (буде продемонстровано в рамках програми «Спеціальная подія»).  Серед фаворитів також «Пошрамовані серця» Раду Жуде, «Бакалаврат» Крістіана Мунджю та «Особистий покупець» Олів’є Ассаяса (програма «Фестиваль фестивалів»).

Олександр Гусєв, кінокритик, член Українського Оскарівського комітету, член Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI:

- У першу чергу я би виділив дві документальні стрічки – «Аустерліц» Сергія Лозниці та «Сафарі» Ульріха Зайдля (обидва – у рамках програми «Спеціальна подія»), вони дуже схожі за темою: дослідження сучасної цивілізації, дослідження тих руйнівних інстинктів, які збереглися в нас, не дивлячись на наше мирне впорядковане життя, дослідження нашої пам’яті та сприйняття історичних трагедій.

Також раджу фільм «Пошрамовані серця» Раду Жуде. Цей режисер – один із найбільших представників румунської нової хвилі. Минулого року його стрічка «Браво» була найкращою з показаних на «Молодості». «Пошрамовані серця»  – це екранізація класичного твору Макса Блехера про юнака, який переживає закоханість, дружню прихільність, намагається реалізувати свої амбіції, але в той же час він прикутий до ліжка, бо страждає на кістковий туберкульоз і знаходиться в санаторії для хворих.

Варто сходити на ще одну румунську стрічку – «Бакалаврат» Крістіана Мунджю, це теж чудовий режисер. Дія відбувається в наш час, у фільмі показані взаємини батька й доньки, атмосфера румунського провінційного містечка, яке, можу припустити, нічим не відрізняється від українського провінційного містечка. Гарна драма характерів і соціальні стосунки.

 Ще виділив би український фільм 1925 року «Ордер на арешт» (у рамках програми «Спеціальна подія») блискучого постановника часів німого кіно Георгія Тасіна, який було відреставровано в Національному центрі Олександра Довженка.

Лук’ян Галкін, кінокритик, головний редактор інтернет-видання Moviegram:

- Цього року на «Молодості» дуже насичена програма, до якої ввійшли фільми-тріумфатори світових кінофестивалів класу А: у Каннах, Венеції, Берліні, Локарно, фестивалю  «Санденс».

Я би радив стрічку «Жінка, яка пішла» Лава Діаса (у рамках програми «Фестиваль фестивалів»), що взяла у Венеції «Золотого лева».  Також «Аустерліц» Сергія Лозниці, який був представлений на цьому ж кінофестивалі.

Варто піти на показ фільму «Народження нації» Нейта Паркера («Фестиваль фестивалів») – це переможець цьогорічного кінофестивалю «Санденс».

Також раджу «Сафарі» Ульріха Зайдля («Спеціальна подія»), представленого раніше у Венеції. Це, певно, найкращий фільм цього режисера. Сам Ульріх декілька років тому приїжджав на «Молодість», він просто феєричний документаліст.

«Особистий покупець» Олів’є Ассаяса, який узяв приз за режисуру в Каннах, розділивши його зі стрічкою «Бакалаврат» Крістіана Мунджю, який я також раджу до перегляду.

Минулого року в конкурсній програмі «Молодості» брав участь переможець Венеційського кінофестивалю «Віддалік», а цього року там змагається переможець цьогорічного фестивалю у Локарно – фільм «Безбожна» Раліци Петрової («Міжнародна конкурсна програма»), його я теж раджу подивитися, бо Локарно – це завжди оригінальна кіномова, пошуки кінематографічної автентичності. Я думаю, це має бути дуже цікаво.

Дарія Бадьйор, кінокритик, редакторка відділу «Культура» в Lb.ua:

- Думаю, було би цікаво подивитися новий документальний фільм Сергія Лозниці «Аустерліц», який відомий український режисер, що живе в Німеччині, зняв у концтаборах. Він фіксує людей, які приходять до цих меморіалів, фотографуються біля воріт, і таким чином досліджує ставлення сучасної людини до того, що там відбувалося.

Цього року на фестивалі з’явилася програма «Жахи Молодості», головною в ній є стрічка «Відьма» Роберта Еггерса – дебют, знятий староанглійською мовою. Цей фільм – дуже цікаве антропологічне дослідження. Дівчинку починають вважати відьмою, і навколо цього закручується весь сюжет. Це один із важливих фільмів цього року.

Раджу також стрічку «Особистий покупець» Олів’є Ассаяса, яка викликала в Каннах дуже суперечливі відгуки. Критики поділилися на два табори: частина казала, що це геніально, решта – що жахливо. Тепер київські кіномани можуть оцінити стрічку особисто. Також для пересічного глядача може бути цікавий той факт, що головну роль у фільмі грає Крістен Стюарт, відома широкій аудиторії за роботою в «Сутінках», наразі вона все частіше знімається у фестивальному кіно.

Будуть цікаві румунські картини – «Бакалаврат» Крістіана Мунджю  й «Пошрамовані серця» Раду Жуде. Румунське кіно  цікаве і якийсь час було дуже модним. Найцікавіше, що після хвилі цієї моди, воно не втратило своєї актуальності  та сили. Румунські режисери продовжують знімати на цікаві теми.

Ірина Гордійчук, кінокритик, член Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI:

- Я ще не дуже ретельно дослідила програму цьогорічного фестивалю, але дещо можу порадити.

Наприклад, обов’язково потрібно подивитися документальну стрічку Сергія Лозниці «Аустерліц» , бо він знімає унікальне кіно. Ми часто кажемо, що художник творить інтуїтивно, і мені теж завжди здавалося, що почуття – це найголовніше. Лозниця ж зовсім іншого штибу людина, він математик, і його фільми зазвичай чітко побудовані, як пазли, але це завжди так глибоко, по-філософськи й не так, як в інших. Багато хто не сприймає його «Майдан», а я вважаю, що це епічне полотно. Дехто каже, що статична камера – це легко: поставив і знімаєш, але його робота зовсім про інше.

«Аустерліц» я ще не бачила, та в будь-якому разі це дуже цікава й сильна робота, яку варто побачити.

«Милий Ганс, дорогий Пьотр» Алєксандра Міндадзе (програма «Спеціальна подія») також рекомендую дивитися обов’язково, бо Міндадзе – це блискучий сценарист, а тепер уже й режисер. Цей фільм достатньо важкий, діалоговий, але, безперечно, вартий уваги.

Цього року «Молодість» відвідає Марта Месарош – зірка угорського кіно, дуже цікава особистість. Її стрічку «Непохований мрець» буде показано в рамках програми «Угорська рапсодія». На неї теж раджу сходити.

Сергій Тримбач, кінокритик, голова Національної спілки кінематографістів України:

- Я не мав нагоди ретельно вивчити програму «Молодості» через зайнятість, зроблю це сьогодні-завтра. Але скажу, що точно варто піти на стрічки з програми «Фестиваль фестивалів», де буде продемонстровано фільми-переможці відомих світових кінофестивалів.

***

Нагадаємо, фестиваль «Молодість» пройде 22-30 жовтня в Києві.

Із повним переліком стрічок, що будуть продемонстровані на цьогорічній «Молодості» в позаконкурсних та конкурсних програмах, а також із тими, хто обиратиме серед них найкращі,  можна ознайомитися тут. А з усіма подробицями фестивального життя – на офіційному сайті.

Про найцікавіші події, та, звісно, про переможців кінофестивалю читайте на «Детекторі медіа» найближчим часом.

Дивіться якісне кіно! І до зустрічі на «Молодості»…

 

Фото – архів «Детектора медіа», Марія Бєляєва, moviegram, cultprostir.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3508
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду