Вийшла друга збірка документальних свідчень учасників російсько-української війни

Вийшла друга збірка документальних свідчень учасників російсько-української війни

13 Жовтня 2016
1320
13 Жовтня 2016
17:43

Вийшла друга збірка документальних свідчень учасників російсько-української війни

1320
Напередодні Дня захисника України вийшла друком книга «Усна історія російсько-української війни (2014-2016 роки). Випуск 2», яка складається з розповідей бійців 55-ї окремої артилерійської бригади.
Вийшла друга збірка документальних свідчень учасників російсько-української війни
Вийшла друга збірка документальних свідчень учасників російсько-української війни

Про це повідомляє «Укрінформ».

«Уже другий рік поспіль напередодні Дня захисника України ми презентуємо книгу усної історії учасників російсько-української війни. Це надзвичайно важливі події, які відбуваються просто зараз у нас на очах і створюють історію, яку вивчатимуть наші нащадки і на якій будуть виховуватися наші діти. Тому надзвичайно важливо зафіксувати цю історію», - сказав під час презентації книги голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимир В'ятрович.

Він розповів, що друга книга серії відрізняється від першої тим, що складається з історій учасників бойових дій з одного військового формування - 55-ї окремої артилерійської бригади.

«У цьому є  певні обмеження, тому що ми не говоримо про якийсь ширший контекст, але й дуже цікава глибина. Я переконаний, що книга цікава сфокусованістю на конкретних подіях, конкретних людях і конкретній військовій частині, і що через кілька десятків років на базі якраз такого роду джерел будуть з'являтися і спеціальні дослідження», - зазначив голова УІНП.

Доцент кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету Олексій Штейнле розповів, що автори книги хотіли показати війну в якійсь одній точці на подіях із серпня 2014 по лютий 2015 років, «коли тільки відгримів Іловайськ і на підході був Донецький аеропорт, коли артилерія показала себе на повну силу».

Співробітник Інституту української археографії та джерелознавства Михайло Павленко розповів, що до книги увійшло 19 інтерв'ю військовослужбовців 55-ї бригади. Кожне з них має певну структуру - спочатку іде автобіографія бійця, потім розповідається про його життя до подій на Майдані 2013-2014 років та під час Революції Гідності, призов на військову службу і власне участь у бойових діях.

«Там є відповіді на безліч питань, які стосуються сучасної російсько-української війни, в тому числі на  питання, як Запоріжжю вдалося встояти перед наступом так званого "русского мира"», - зазначив Михайло Павленко.

Один з героїв книги, командир гармати 55-ї окремої артилерійської бригади Віталій Юзвенко у свою чергу акцентував увагу на тому, що події, про які йдеться у книзі, «це війна не націй, не мов, а війна ідеологій».

За його словами, на початку цієї війни «перетнулися два світи»: офіцери-контрактники і такі, як він, мобілізовані, тобто люди поза війною.

«У книзі написано, як відбувалося наше становлення як солдатів і воїнів, як ми змінювалися і як усе переживали, особливо перші реальні бої. Це книга про народження нової армії, яке, на жаль, трошки пригальмувалося, але процес іде», - зазначив Віталій Юзвенко.

Наклад книги 1,5 тис. примірників. Вона розповсюджуються в першу чергу у бібліотеках навчальних закладів та обласних, міських і сільських бібліотеках, а в в електронному форматі буде доступна для скачування в усіх форматах на сайті УІНП.

Перше видання книги можна безкоштовно завантажити за посиланням.

Нагадаємо, Міністерство соціальної політики разом з Міністерством оборони України та державною службою у справах ветеранів війни та учасників АТО запустили сайт demobilization.info, покликаний допомогти українським військовослужбовцям.

На фото - під час презентації

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1320
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду