У ЗМІ буде багато проблем через недоліки закону про роздержавлення - HLB Ukraine

У ЗМІ буде багато проблем через недоліки закону про роздержавлення - HLB Ukraine

10 Жовтня 2016
4090
10 Жовтня 2016
14:10

У ЗМІ буде багато проблем через недоліки закону про роздержавлення - HLB Ukraine

4090
Фахівці столичної юридичноі компанії HLB Ukraine, що мають велику практику щодо реєстраційних процедур, перетворення, утворення підприємств, заявляють, що закон «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» містить чимало суперечностей і конфліктних питань – зокрема, в комунальних газет виникають проблеми на етапі перереєстрації.
У ЗМІ буде багато проблем через недоліки закону про роздержавлення - HLB Ukraine
У ЗМІ буде багато проблем через недоліки закону про роздержавлення - HLB Ukraine

Про це йшлося під час семінару з правових і господарських питань, який для редакторів черкаських комунальних ЗМІ організувала Національна спілка журналістів України (НСЖУ), зазначає прес-служба НСЖУ.

За словами кандидата юридичних наук Михайла Кочерова, на етапі роздержавлення ЗМІ чекають як зовнішні, так і внутрішні проблеми, викликані суперечностями і недопрацюваннями закону: «На жаль, закон жодним чином не захищає трудовий колектив. Якщо співзасновник завтра прийме рішення про зміну керівництва, а керівництво звільнить весь трудовий колектив, то на момент створення суб’єкта господарювання працівники вже не будуть членами трудового коллективу».

За його словами, ситуація тут чимось нагадує приватизацію підприємств: коли нібито всім роздали акції з номінальним правом на частку, але зрештою, підприємства опинилися в руках обмеженої групи осіб.

«Кожен з вас може зіткнутися і з внутрішніми проблемами – щодо поділу майна. В цьому плані вже є напрацювання на прикладі розпаювання землі колишніх колгоспів. Є методика обчислення розмірів паїв, є методика визначення трудових внесків. Але тут постає проблема. Головний редактор, який щось зумів зробити для газети, підняти її, працює, наприклад, три роки. А охоронець чи прибиральниця – 60 років. І його внесок буде більшим. Тобто до цієї внутрішньої війни треба бути готовими», – сказав Михайло Кочеров.

Також при обранні нової форми господарювання, за його словами, більше переваг у приватного підприємства, ніж у товариства з обмеженою відповідальністю. Зокрема, менше бюрократичних нюансів.

«Найбільше нас зараз хвилює питання реєстрації і розпаювання часток», – сказала головна редакторка газети «Чигиринські вісті» Наталія Лебеденко.

За її словами, є певні бюрократичні питання і через те, що районні посадовці досить негнучкі в розумінні ситуації. «Нам показують: ось написано, що ви повинні надрукувати оголошення про перетворення редакції в Бюлетені державної реєстрації. Ми телефонуємо, а це видання вже перепрофільовано. Але чиновники стоять на своєму: написано і все. Тобто таких проблем багато»,  – зазначає головред.

Юристка чигиринської районної газети  Світлана Самойлова зазначає, що найбільш проблемним питанням є відсутність підзаконної нормативно-правової бази саме для комунальних ЗМІ в період реформування, яка б чітко унормовувала  саме особливості реформування ЗМІ. Зараз редакціям необхідні зразки документів по етапах реформування, щоб до них можна було апелювати у розмові з чиновниками.  

Голова Донецької обласної організації НСЖУ, член правління Спілки Олександр Бриж, який був на заході, зазначив, що місцеві ради в своїй більшості вже прийняли рішення про вихід із співзасновників редакцій, а держреєстратор через брак документів не може прийняти рішення про реєстрацію редакцій в новій формі господарювання.

«На семінарі редактори одержали чітке уявлення про подальшу роботу з органами влади з тим, щоб досягти головної мети – стати незалежними, вийти з-під будь якої опіки. Впевнений, що такі семінари потрібно провести і в інших областях, або хоча б по регіонах та у Києві», зазначив  він.

«Очікується, що 12-го жовтня, або найпізніше 19-го, уряд затвердить перелік газет, які реформуватимуться першочергово. І саме тоді роль юридичних консультантів зросте неймовірно. Адже саме в найближчі місяці кожна редакція прийматиме ті рішення, які визначатимуть майбутнє комунальних газет вже у приватному статусі. НСЖУ має намір поширювати фахові рекомендації юристів та аудиторів та сприяти проведенню навчальних заходів для редакторів», - повідомив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

Нагадаємо, 30 вересня голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко повідомив, що Держкомтелерадіо погодив з усіма зацікавленими відомствами проект «Переліку друкованих ЗМІ та редакцій, реформування яких здійснюватиметься на першому етапі» і направив документ на затвердження Кабінету Міністрів. До переліку увійшли 244 видання.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4090
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду