Пішов з життя Анджей Вайда

Пішов з життя Анджей Вайда

10 Жовтня 2016
1559
10 Жовтня 2016
09:24

Пішов з життя Анджей Вайда

1559
Видатний польський режиссер кіно і театру, зірка світового кінематографа, лауреат «Оскара» та численних премій міжнародних кінофестивалів Анджей Вайда помер увечері в неділю, 9 жовтня, у віці 90 років.
Пішов з життя Анджей Вайда
Пішов з життя Анджей Вайда

Про це повідомляє Gazeta Wyborcza та українські ЗМІ.

Анджей Вайда - всесвітньо відомий польський режисер, автор фільмів «Канал», «Попіл і діамант», «Все на продаж», «Земля обіцяна», «Пілат та інші», «Людина з мармуру», «Людина з заліза», «Без анестезії», «Панночки з Вілько», «Дантон» , «Біси», «Пан Тадеуш», «Катинь», «Валенса: людина з надії» та інших.

Нагадаємо, в кінці вересня оскарівська комісія Польщі висунула останню картину Анджея Вайди Powidoki («Післяобрази») на премію Американської кіноакадемії «Оскар» в категорії «Кращий фільм іноземною мовою».

Анджей Вайда був автором сценаріїв багатьох своїх фільмів. Окрім кінематографа з кінця 1950-х років працював у театрі.

Творчість режисера відзначено преміями «Оскар» (2000), «Сезар» (1982), численними нагородами Каннського, Венеціанського і Берлінського кінофестивалів.

Під час російської інтервенції в Україну у березні 2014 року Анджей Вайда разом з іншими відомими діячами польського театру та кіно Евою Шикульською, Барбарою Брильською, Єжи Гоффманом, Кшиштофом Зануссі, Войцехом Марчевським, Яцеком Блавутом, Яном Новіцьким виступив з підтримкою українського народу.

Анджей Вайда народився 1926 року в Сувалках в родині офіцера Війська Польського , який згодом загинув у Катині. У підлітковому віці був зв'язковим Армії Крайової у Радомі та Варшаві. 1981 року вступив до «Солідарності». 1989-го обраний до Сенату Польської Республіки.

На фото – Анджей Вайда

Фото: Gazeta Wyborcza

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1559
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду