detector.media
10.10.2016 09:24
Пішов з життя Анджей Вайда
Пішов з життя Анджей Вайда
Видатний польський режиссер кіно і театру, зірка світового кінематографа, лауреат «Оскара» та численних премій міжнародних кінофестивалів Анджей Вайда помер увечері в неділю, 9 жовтня, у віці 90 років.

Про це повідомляє Gazeta Wyborcza та українські ЗМІ.

Анджей Вайда - всесвітньо відомий польський режисер, автор фільмів «Канал», «Попіл і діамант», «Все на продаж», «Земля обіцяна», «Пілат та інші», «Людина з мармуру», «Людина з заліза», «Без анестезії», «Панночки з Вілько», «Дантон» , «Біси», «Пан Тадеуш», «Катинь», «Валенса: людина з надії» та інших.

Нагадаємо, в кінці вересня оскарівська комісія Польщі висунула останню картину Анджея Вайди Powidoki («Післяобрази») на премію Американської кіноакадемії «Оскар» в категорії «Кращий фільм іноземною мовою».

Анджей Вайда був автором сценаріїв багатьох своїх фільмів. Окрім кінематографа з кінця 1950-х років працював у театрі.

Творчість режисера відзначено преміями «Оскар» (2000), «Сезар» (1982), численними нагородами Каннського, Венеціанського і Берлінського кінофестивалів.

Під час російської інтервенції в Україну у березні 2014 року Анджей Вайда разом з іншими відомими діячами польського театру та кіно Евою Шикульською, Барбарою Брильською, Єжи Гоффманом, Кшиштофом Зануссі, Войцехом Марчевським, Яцеком Блавутом, Яном Новіцьким виступив з підтримкою українського народу.

Анджей Вайда народився 1926 року в Сувалках в родині офіцера Війська Польського , який згодом загинув у Катині. У підлітковому віці був зв'язковим Армії Крайової у Радомі та Варшаві. 1981 року вступив до «Солідарності». 1989-го обраний до Сенату Польської Республіки.

На фото – Анджей Вайда

Фото: Gazeta Wyborcza

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY