Херсонська НСЖУ протестує проти порушень прав журналістів депутатами облради

Херсонська НСЖУ протестує проти порушень прав журналістів депутатами облради

2 Вересня 2016
870
2 Вересня 2016
16:07

Херсонська НСЖУ протестує проти порушень прав журналістів депутатами облради

870
Журналістська спільнота Херсонщини обурена порушенням прав журналістів, яке сталося 30 серпня на зібранні депутатів в Херсонській обласній раді, на якому народні обранці проголосували про видалення журналістів із засідання.
Херсонська НСЖУ протестує проти порушень прав журналістів депутатами облради
Херсонська НСЖУ протестує проти порушень прав журналістів депутатами облради

Про це йдеться у заяві секретаріату Херсонської обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ), повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Нагадаємо, депутати Херсонської обласної ради проголосували за те, щоб видалити представників місцевих ЗМІ з зали засідань, де замість позачергової сесії провели зібрання.

Через 30 хвилин після початку засідання перший заступник голови облради Василь Зеленчук повідомив, що засідання закрите, і попросив журналістів залишити приміщення. Однак більшість журналістів вирішили залишитися.  Після цього він поставив питання про видалення представників ЗМІ на голосування, і особисто провів журналістів до виходу.

При цьому депутат «Батьківщини»  Владислав Мангер образив співробітників ЗМІ. «Якби це були журналісти, а так – погань перефарбована», –  заявив він.

«Журналістська спільнота Херсонщини обурена зухвалими, брутальними порушеннями з боку органів влади прав на журналістську діяльність, передбачених законодавством України. Так, 30 серпня на зібранні депутатів, які мали ініціювати проведення позачергової сесії обласної ради, перший заступник голови облради Василь Зеленчук за “одностайної” підтримки присутніх запропонував журналістам покинути депутатське засідання, щоб “поспілкуватися без преси”. При цьому процедура видворення журналістів супроводжувалася образливими коментарями з боку народних обранців. І це не поодинокий випадок», - йдеться у заяві обласного осередку НСЖУ.

Спілка зазначає, що стає тенденцією, коли керівники і представники обласної влади на незручні запитання журналістів під час публічних заходів замість конкретної відповіді демонструють роздратування на кшталт поради «вийти з диванної сотні, стати до посади і наводити порядок».

«Замість ділового, конструктивного спілкування з працівниками ЗМІ розмова переводиться в площину принизливого словоблудства. На адресу журналістів часом звучать образливі, нецензурні лайки з вуст наших обранців обласної чи міської влади», - йдеться у заяві.

У зв’язку з цим НСЖУ нагадує депутатам і очільникам місцевих рад, державних органів про відповідальність за навмисне перешкоджання журналістам, за переслідування співробітників ЗМІ посадовими особами чи групою осіб за попередньою змовою за критику.

«Свобода слова, вільний доступ суспільства до інформації про діяльність органів влади стають однією з головних цінностей демократичного суспільства тільки тоді, коли можновладці не лише говорять про неї з трибун, а й свято сповідують її у своїй повсякденній діяльності, не закриваючи перед журналістами дверей, не принижуючи їх професійної гідності», - йдеться у заяві.

Нагадаємо, журналіст херсонської газети «Новый день» Андрій Соков заявляє, що 18 серпня йому погрожував після позачергової сесії Голопристанської районної ради (Херсонська область) депутат від БПП, голова бюджетної комісії, помічник народного депутата Дмитро Коломієць.

На фото – під час засідання

Фото: «Мост»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
870
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду