Русизми в українському ефірі

23 Жовтня 2001
3534
23 Жовтня 2001
09:57

Русизми в українському ефірі

3534
Продовжуємо традиційний мовний практикум від “Детектор медіа” та інформаційно-видавничої фірми “Ефір-Україна”
Русизми в українському ефірі
Тиждень з 16-го по 23-е жовтня Певно, ні для кого не секрет, що переважна більшість журналістів у побуті користується мовою російською і свою репортажі також продумує російською. Звідси й чимало русизмів в ефірі (та й не тільки в ефірі).

Досить часто можна почути знамените приймають участь (участь беруть, а приймають посуд зі столу), на протязі 3 днів...

Якщо так довго знаходитися на протязі (на сквозняке), то запалення легенів вам Єарантоване. Правильно ж буде - протягом.

Леонід Кучма відзначив добрі політичні стосунки нашої країни із Швейцарією... (16.10.01, УТ-1, УТН-Панорама, 21.00);

...спочатку ринкові стосунки в галузі (18.10.01, УТ-2, Будні, 13.40). Слово отношения в російській мові має кілька значень: рыночные отношения або отношения между Англией и Францией, а також отношения между учителем и учениками; я не имею к этому никакого отношения. В українській правильно буде: ринкові відносини; відносини між країнами; я не маю до того жодного (а не ніякого) відношення або стосунку (розмовне); стосунки між учнями (тобто між живими істотами).

Поки питання... задає четверта влада... - Питання ставлять, а тон задають

Дякуючи міського голову, зроблено... (17.10.01, УТ-1, УТН-Панорама, 21.00) - Завдяки міському голові зроблено... Але дякуючи міського голову за турботу, ми подарували йому квіти...

Депутатський ажіотаж навколо виборчого закону більш-менш зрозумілий: достатньо один раз посидіти в депутатському кріслі, щоб знов закортіти виправдати сподівання своїх виборців. Ситуація з бюджетом більш складніша, туманніша та заплутаніша (18.10.01, УТ-1, Питання дня, 22.00).

1) Я не можу закортіти, але мені може закортіти, тобто правильно буде - щоб знов закортіло виправдати...

2) Ступені порівняння складний-складніший-найскладніший або складний-більш складний і найбільш складний.

І ще кілька стилістичних помилок:

В свою чергу, Олександр Ржавський пообіцяв, що всеукраїнське об'єднання "Єдина родина" допоможе усім громадянам чи підприємцям відстояти свої права перед податковою службою (11.10.01, ЮТАР, Експрес-інформ, 07.20) Підприємці - не громадяни?

Поки що ж Україна настійливо чекає офіційних висновків із Сочі (11.10.01, "1+1", ТСН, 19.30).

Навряд чи можна настійливо (рос. - настоятельно) чекати. Терпляче, з нетерпінням...

За прийняттям закону про вибори ми стежили досить ретельно, і тому для підведення підсумків... (18.10.01, ICTV, Факти. Докладно, 23.00)

ретельно вивчають, стежать пильно, а підсумки підбивають.

Останні ж повідомлення про отримання деякими українськими адресатами листів із невідомим всередині порошком в Раді нацбезпеки сприймають доволі скептично (19.10.01, ЮТАР, Експрес-інформ, 23.15).

порушено послідовність слів, треба - листи з невідомим порошком всередині
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Директор фірми “Ефір-Україна”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3534
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду