Українські поліціянти погрожували журналісту Олексію Мацуці

Українські поліціянти погрожували журналісту Олексію Мацуці

14 Серпня 2016
1892
14 Серпня 2016
17:40

Українські поліціянти погрожували журналісту Олексію Мацуці

1892
Відомий український журналіст, головний редактор видання «Новости Донбасса», ведучий «Радіо Свобода», голова правління ГО «Донецький інститут інформації» Олексій Мацука повідомив, що його затримали співробітники на блок-посту під Слов’янськом (Донецька область) і погрожували відправити у відділок поліції.
Українські поліціянти погрожували журналісту Олексію Мацуці
Українські поліціянти погрожували журналісту Олексію Мацуці

Про це він написав у своєму Facebook.

«Знову блок-пост і знову упереджене ставлення через прописку у Донецьку. На цей раз зупинили під Слов'янськом. Побачивши паспорт, де зазначено, що у мене прописка в місті Донецьку, відправили в "вагончик". Я поцікавився, чому саме нас зупинили? Відповідь: прописка Донецька є підставою для підозри в скоєнні протиправних дій "на території України". На вулиці перед "вагончиком" до мене підійшов "міліціонер" з автоматом і в камуфляжі. Почав "роз'яснювати", чому нас підозрюють в скоєнні сепаратистських дій - виявилося, що "винна" прописка», - розповів Олексій Мацука.

Після того, як журналіст став задавати питання щодо правомірності затримання, поліціянтка почала погрожувати відправити його у відділок поліції.

«Увійшов в вагончик, там жінка в панчохах з мереживами і міліцейській формі запитала номер телефону і май, нібито, з метою з'ясувати чи немає у мене контактів з бойовиками. я питаю - а якщо у мене ще парочка телефонів в машині? Або якщо я не пам'ятаю свій номер? Відповіді не було. Тут в "вагончик" входить жінка і каже, що вагітна. її разом з її супутниками миттєво пропускають без огляду і записів її персональних даних. Жінка в панчохах запитує наші паспорти, щоб, як вона каже, "пробити" по базах розшукуваних, і видає мені фразу: "Ваші дані повністю збігаються з нашою базою".

Після чого заявила, що якщо я буду задавати питання про значення її слів і необхідності даної процедури, то мене відвезуть до міськвідділу міліції. І після вона вирішила "покарати" мене за мої питання (і як наслідок всіх тих, хто стояв у черзі) - оголосила, що "з вини однієї людини зависла вся база " …А жінка в панчохах, віддаючи мені паспорт громадянина Україна, слідом мені напучує: "По лезу ножа ходите"», - стверджує Олексій Мацука.

Олексій Мацука – український журналіст, ведучий «Радіо Свобода з 2014 року. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань». Після окупації Донецька став вимушеним переселенцем.

На фото – Олексій Мацука

Фото: Діани Поладової, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1892
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду