Журналіст Володимир Бойко пов’язує затримання з публікаціями щодо «Торнадо» і скаржитиметься на дії прикордонників

Журналіст Володимир Бойко пов’язує затримання з публікаціями щодо «Торнадо» і скаржитиметься на дії прикордонників

13 Серпня 2016
4081
13 Серпня 2016
10:20

Журналіст Володимир Бойко пов’язує затримання з публікаціями щодо «Торнадо» і скаржитиметься на дії прикордонників

4081
Журналіст Володимир Бойко, який увечері 12 серпня був затриманий українськими прикордонниками на вимогу СБУ, заявляє, що був звільнений через сім годин і депортований з території Польщі на територію України.
Журналіст Володимир Бойко пов’язує затримання з публікаціями щодо «Торнадо» і скаржитиметься на дії прикордонників
Журналіст Володимир Бойко пов’язує затримання з публікаціями щодо «Торнадо» і скаржитиметься на дії прикордонників

Про це він написав у своєму Facebook.

Як стверджує журналіст, прикордонники заявили йому, що затримують його за вказівкою СБУ на прохання народного депутата Антона Геращенка. Володимир Бойко також уточнив, що спочатку у прикордонників виникли претензії до скандально відомої громадської Тетяни Монтян, яка перебувала разом із ним в авто.

«У цей день я сподівався потрапити в Чехію, де 13 серпня в мене розпочинались спортивні збори. У Києві скласти мені компанію до Кракова попросилась давня знайома Тетяна Монтян – Тетяна мала летіти в Барселону, але квиток з Кракова коштував значно дешевше, ніж з Борисполя, і у такий нехитрий спосіб Тетяна Миколаївна зібралась зекономити.

Добравшись до прикордонного переходу «Грушів» я пройшов митні формальності й на початку сьомої вечора (простоявши в черзі якихось три години) подав паспорти у віконечко прикордонника. Я був відмічений у базі даних як людина, що покинула територію України, після чого прикордонник побажав мені щасливої дороги та вручив паспорт. Що ж стосується Монтян, то їй паспорт не повернули на тій підставі – тільки не смійтесь – що СБУ неофіційно попрохала не випускати Монтян за кордон до тих пір, доки вона не надасть пояснення з приводу інформації, розміщеної щодо неї Антоном Геращенком на сайті "Миротворець". І що, мовляв, для допиту Монтян вже виїхала оперативна група з районної управи СБУ», - повідомив журналіст.

За його словами, Тетяна Монтян залишила авто і вирішила дочекатись співробітників СБУ.

«Що ж стосується мене, то я попрямував далі: переїхав на територію Польщі й зайняв місце в черзі для проходження паспортного контролю. Як раптом до мене підійшла дівчина-прикордонниця з України й попрохала показати їй мій паспорт. Я здивувався, але простягнув синю книжечку. Після чого дівчина сказала, що щойно зателефонували з СБУ й сказали затримати також і мене з приводу якихось публікацій на якомусь сайті. Після чого українські прикордонники примусили мене (а який сенс було пручатись без паспорта?) заднім ходом виїхати з польської території та прибути на рідну землю», - розповів Володимир Бойко.

Він стверджує, що йому було оголошено, що він  затриманий і має чекати, доки Служба безпеки України не вирішить його долю.

«Упродовж двох з половиною годин я вимагав пояснити, хто мене затримав і по якому праву, вимагав скласти протокол затримання, телефонував на "телефон довіри" СБУ, спілкувався з журналістами та народними депутатами. Факт, погодьтесь, нечуваний – я був депортований з території Польщі без відома польських компетентних органів після того, як покинув територію України й значився по базі даних Державної прикордонної служби таким, що виїхав за кордон», - зазначив журналіст.

За його словами, через три години після затримання  до нього підійшов майор-прикордонник з паспортами й сказав, що співробітники СБУ відмовились приїжджати, й тому журналіст може забрати свій паспорт та їхати геть.

Однак після цього Володимир Бойко був знову затриманий.

«Після того, як я зажадав офіційних пояснень з приводу того, що відбувається, концепція помінялась й прикордонники пояснили, що тепер до Монтян жодних претензій вони не мають, а затримують мене. За що? – Тільки не смійтесь. Тому, що я не надав свій автомобіль для «поглибленого» огляду», - заявив журналіст.

Володимир Бойко стверджує, що після цього був вже фізично затриманий і у супроводі конвоїра доставлений у адміністративний будинок, де його утримували до 4 години ранку.

«Протокол затримання прикордонники складати відмовились, мотивуючи це тим, що вони виконували вказівку Служби безпеки України. Урешті-решт о 3 годині 55 хвилин, через 7 (сім) годин після мого затримання мені повернули паспорт та випроводили з території прикордонного переходу в бік Львова, порекомендувавши всі запитання задавати Службі безпеки України та Антону Геращенку.

При цьому на прохання СБУ щодо мене був складений адмінпротокол про невиконання мною якихось «законних» вимог військовослужбовця Держаприкордонної служби, де в якості свідка мого адміправопорушення зазначена адвокат Тетяна Монтян. Що ж стосується відмітки в базі даних Державної прикордонної служби про перехід мною кордону, то, як пояснив майор, що мене затримав, це запис анульований на підставі моєї добровільної заяви - і розсміявся в очі», - заявляє журналіст.

Він стверджує, що його письмові заяви опитати свідків, зазначити в адмінпротоколі час вилучення та повернення закордонного паспорта були проігноровані прикордонниками.

«Зараз я у Львові й буду домагатись хоча б внесення в ЄРДР повідомлення про моє незаконне затримання на території Польщі й утримування прикордонниками без будь-яких законних підстав і складання акта затримання впродовж 7 годин», - повідомив Володимир Бойко.

Він також заявляє, що пов’язує своє затримання з публікаціями щодо злочинів батальйону «Торнадо» і сприймає своє затримання як залякування, яке не зупинить йому журналістську діяльність.

Нагадаємо, раніше журналіст Володимир Бойко заявив, що12 серпня, був затриманий українськими прикордонниками під час перетину українсько-польського кордону на прохання СБУ.

На фото - Володимир Бойко

Фото: Facebook Володимира Бойка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4081
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду