Слідство розглядає чотири версії вбивства Павла Шеремета

Слідство розглядає чотири версії вбивства Павла Шеремета

4 Серпня 2016
3381
4 Серпня 2016
19:00

Слідство розглядає чотири версії вбивства Павла Шеремета

3381
Сьогодні, 4 серпня, Генеральна прокуратура і Національна поліція провели спільний брифінг і повідомили про хід розслідування вбивства Павла Шеремета, оновивши дані щодо слідства.
Слідство розглядає чотири версії вбивства Павла Шеремета
Слідство розглядає чотири версії вбивства Павла Шеремета

Брифінг показували наживо канали «112 Україна», NewsOne та інші.

Заступник начальника відділу Генпрокуратури Андрій Шевченко повідомив, що слідство наразі розглядає чотири основні версії злочину:

  • неприязні особисті стосунки загиблого;
  • професійна журналістська діяльність Павла Шеремета;
  • можлива дестабілізація обстановки в Києві та Україні у зв’язку із загибеллю відомого журналіста;
  • помилка об’єкту злочину – ціллю зловмисників могла бути засновниця «Української правди» Олена Притула, яка теж користувалася автівкою, в яку була закладена вибухівка.

За словами представника ГПУ, всі версії є робочими, слідство поки не визначило основну.

Схема руху підозрюваних центром Києва

Андрій Шевченко також прокоментував оперативне відео у справі вбивства Павла Шеремета, яке було вилучене з понад 150 камер відеоспостереження, встановлених у центрі Києва за маршрутом руху осіб, що підозрюються в закладання вибухівки в автомобіль. За його словами, відео не з усіх камер вдалося вилучити – якісь із них не працювали, на якихось не збереглися записи. Камери відеоспостереження належать різним організаціям, компаніям і установам. Наразі понад 140 терабайт відеоінформації з камер обробляють слідчі.

Він також підтвердив, що в скоєнні злочину підозрюються ті самі чоловік і жінка, які були зафіксовані на відео, яке раніше оприлюднили ЗМІ. Слідство поки що не встановило їхні особи.

Згідно оприлюднених фотороботів, чоловік має характерну борідку та ходу, яка може свідчити про його заняття важкими видами спорту. Його зріст – 168-175 см. Жінка, яка закладала вибухівку в автівку, має теж характерну для спортсменок статуру й ходу, зріст – 163-168 см.

На брифінгу було також оприлюднено схему руху підозрюваних від місця скоєння злочину.

Слідство звернулося до ЗМІ з проханням оголосити про пошук свідка, який міг бачити закладання вибухівки в автомобіль на вулиці Франка у ніч на 20 липня о 02:44.

Як було повідомлено на брифінгу, представники ФБР США вже залишили Київ, провівши дослідження місця злочину. За твердженням слідства, американські експерти мають сучасніше обладнання для дослідження вибухівки і вибухових пристроїв. В Україні очікують на результати їхнього експертного дослідження.

За попередньою інформацією слідства, вибуховий пристрій, який був закладений в авто Павла Шеремета, був саморобним. Потужність пристрою - 500 г тротилу.

Директор департаменту карного розшуку Дмитро Головін зазначив також, що слідство не може повідомити усіх оперативних даних, які має на даний час.

Нацполіція нагадала про винагороду за інформацію, яка може допомогти розкрити злочин, у розмірі 200 тис. грн. Зателефонувати можна за номерами: (044) 279-66-00, 278-36-83, 271-97-32 або 1032.

Нагадаємо, вранці 20 липня внаслідок вибуху автомобіля в Києві на розі вулиці Богдана Хмельницького та Івана Франка загинув український журналіст Павло Шеремет.

Злочин кваліфіковано прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». Слідство розглядає шість версій убивства, серед них – професійна діяльність журналіста, неприязні стосунки, «російський слід», замах на цивільну дружину Павла Шеремета, засновницю «Української правди» Олену Притулу.

За словами генерального прокурора Юрія Луценка, основною версією слідство вважає помсту за професійну діяльність.

У групі, яка організувала вбивство журналіста Павла Шеремета, було щонайменше п'ятеро осіб. Бомба була підкладена під двері автомобіля.

Згодом генпрокурор Юрій Луценко повідомив про створення фотороботів підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета на основі записів відеокамер. Пізніше правоохоронці повідомляли, що найближчим часом оприлюднять фоторобот ймовірного убивці журналіста Павла Шеремета, щоб залучити до його пошуку громадськість.

Однак, як повідомило джерело в Національній поліції, вона повинна точно визначити підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета, а вже потім оприлюднювати фотороботи.

23 липня Павла Шеремета поховали в Мінську.

22 липня видання «Обозреватель» опублікувало відео з камер спостереження. За твердженням видання, відео зроблене напередодні загибелі журналіста Павла Шеремета і на ньому видно постаті людей, які начебто закладають вибухівку під автомобіль Олени Притули.

3 серпня у мережу було «злито» фотографії чоловіка та жінки, які підозрюються у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

На фото - місце вибуху

Фото: УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3381
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду