Дніпропетровська ОДА розцінила запит «Детектора медіа»  щодо реформування комунальної преси як звернення громадян

Дніпропетровська ОДА розцінила запит «Детектора медіа» щодо реформування комунальної преси як звернення громадян

25 Липня 2016
2113
25 Липня 2016
17:54

Дніпропетровська ОДА розцінила запит «Детектора медіа» щодо реформування комунальної преси як звернення громадян

2113
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дніпропетровської обласної державної адміністрації не надав відповіді по суті на інформаційний запит «Детектора медіа» щодо проблем із реформуванням комунальної газети «Зоря», оскільки вважає, що запит «Детектора медіа» є зверненням громадян.
Дніпропетровська ОДА розцінила запит «Детектора медіа»  щодо реформування комунальної преси як звернення громадян
Дніпропетровська ОДА розцінила запит «Детектора медіа»  щодо реформування комунальної преси як звернення громадян

Минулого тижня «Детектор медіа» надіслав інформаційний запит голові департаменту інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю Дніпропетровської ОДА Віталію Маласаю щодо ситуації навколо процесу роздержавлення Дніпропетровської комунальної газети «Зоря», головна редакторка якої звинуватила Дніпропетровську обласну раду в грубому порушенні Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

З огляду на те, що інформаційно-комунікаційні департаменти інших обласних державних адміністрацій сприяють комунальним медіа в реформуванні, «Детектор медіа» поставив пану Маласаю такі запитання:

  1. Чи сприяв департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дніпропетровської ОДА редакції комунального друкованого засобу масової інформації «Зоря» в співпраці з Дніпропетровською обласною радою? Що було зроблено?
  2. Як наразі розвивається ситуація з намаганням редакції «Зорі» розпочати процес роздержавлення згідно з Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації»?

У відповіді голова департаменту зазначив, що роз’яснення щодо ситуації, яка склалася навколо газети «Зоря», не підпадає під частину 1 статті 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації», оскільки запит на інформацію - це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться в його володінні, де публічна інформація - це готовий продукт, задалегідь відображений або задокументований будь-якими засобами на будь-яких носіях. На думку керівника департаменту, запит «Детектора медіа» має розглядатися в порядку та строки, передбачені законом «Про звернення громадян».

Нагадаємо, головна редакторка комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради «Редакція газети "Зоря"» Ксенія Зайцева звинуватила засновника газети - Дніпропетровську обласну раду - у грубому порушенні Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».  

Редакторка наголосила, що 16 лютого було проведено збори трудового колективу, де було прийнято рішення про участь редакції в першому етапі реформування друкованого засобу масової інформації, про що вона повідомила засновника письмово. Але на жодному з трьох засідань Дніпропетровської обласної ради, що відбулися з тих пір, не розглядалося питання реформування КП ДОР «Редакція газети "Зоря"».

Натомість, на засіданні сесії Дніпропетровської обласної ради 15 червня 2016 року було вирішено питання щодо приміщення, в якому фактично перебуває КП ДОР «Редакція газети "Зоря"», а саме про передачу майна нежитлових приміщень загальною площею 47,1 кв. м, приміщення актового залу площею 207,4 кв. м, розташованих за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська, 52, у господарське відання комунального підприємства «Агропроекттехбуд».

Раніше НСЖУ повідомляла, що Дніпропетровська обласна влада чотири місяці не виносить на розгляд депутатів рішення зборів трудового колективу дніпропетровської обласної газети «Зоря» про участь у реформуванні друкованих ЗМІ на першому етапі. Натомість у газети планують забрати приміщення редакції.

Сьогодні (25 липня) в Дніпрі відбувається виїзне засідання громадської ради при Держкомтелерадіо. В ході цього засідання громадська рада рекомендувала Дніпропетровській обласній раді прийняти рішення про реформування обласної газети «Зоря» і укласти з виданням договір на висвітлення діяльності ради.

«Детектор медіа» очікує на відповідь щодо перебігу подій навколо реформування газети «Зоря» і від Дніпропетровської обласної ради.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2113
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду