Україна в три етапи проведе узгодження з сусідами перепланування цифрового наземного телемовлення

Україна в три етапи проведе узгодження з сусідами перепланування цифрового наземного телемовлення

25 Липня 2016
1804
25 Липня 2016
15:15

Україна в три етапи проведе узгодження з сусідами перепланування цифрового наземного телемовлення

1804
Директор з питань радіочастотних присвоєнь Українського державного центру радіочастот (УДЦР) Євген Мирзаков заявив, що перепланування частот цифрового наземного телевізійного мовлення включає широке коло питань, які потребують погодження між технічними експертами всіх країн-сусідів України з метою вивільнення смуг частот так званого «цифрового дивіденду» (694-790 МГц і 790-862 МГц) для систем рухомого зв’язку в Європі.
Україна в три етапи проведе узгодження з сусідами перепланування цифрового наземного телемовлення
Україна в три етапи проведе узгодження з сусідами перепланування цифрового наземного телемовлення

Про це повідомляє прес-служба УДРЦ.

«Такі кроки можуть бути розділені на три етапи. На першому - спільна розробка майбутнього плану частотних виділень для цифрового наземного телевізійного мовлення. На другому - узгодження умов забезпечення електромагнітної сумісності станцій, які можуть бути реалізовані в майбутніх мережах. На третьому - погодження на двосторонній або багатосторонній основі необхідних “перехідних” умов для впровадження нових мереж», - сказав Євген Мирзаков.

Він також повідомив, що роботи з відповідного напрямку в Європі виконуються переважно в рамках регіональних координаційних груп, в яких фахівці УДЦР також беруть активну участь. Основною метою перепланування є забезпечення рівноправного доступу до спектру та збереження балансу прав всіх держав на використання радіочастотного ресурсу цифровим наземним телевізійним мовленням, з урахуванням різних соціальних і політичних потреб, а також можливостей індивідуальних країн.

Експерти УДЦР та Національної комісії з регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) обговорили етапи перепланування цифрового наземного телевізійного мовлення в Україні з начальником департаменту мовлення Федерального мережевого агентства Німеччина (BNetzA) Елмаром Зіллсом, який головує в Експертній робочій групі з питань використання спектру (SEWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (EaPeReg).

Учасники зустрічі обмінялись практичним досвідом УДЦР і BNetzA щодо перепланування цифрового наземного ТВ мовлення в смузі частот 470-694 МГц та провели детальне обговорення регіональних координаційних підходів, методів і засобів, які розглядаються в SEWG та можуть бути застосовані в УДЦР.

Отримана інформація буде врахована при проведенні багатосторонньої зустрічі технічних експертів адміністрацій зв’язку Болгарії, Грузії, Молдови, Румунії, Туреччини та України зі змін частотних виділень Плану «Женева-06» в смузі частот 470-694 MГц, яка проходитиме в УДЦР з 27-29 липня.

Нагадаємо, що відповідно до указу Президента України № 445/2015 та розпорядження Кабінету Міністрів № 1232-р від 11.11.2015 «Про затвердження плану заходів щодо впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління», до червня 2017 року має бути вивільнено від телебачення для впровадження технології LTE смугу частот у діапазоні 790-862 МГц (перший цифровий дивіденд – 61-69 ТВК) і затверджено план заходів щодо вивільнення смуги частот у діапазоні 694-790 МГц (другий цифровий дивіденд – 49-60 ТВК).

Північно-Східний форум з питань впровадження цифрового дивіденду (NEDDIF) був створений у 2011 році адміністраціями зв’язку Чехії, Естонії, Фінляндії, Німеччини, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі та Словацької Республіки. У 2015 році до NEDDIF приєдналися адміністрації зв’язку Австрії і Румунії, а представники адміністрацій зв’язку України, Болгарії, Білорусі, Молдови, Росії, Данії, та Швеції беруть у них участь у статусі спостерігачів.

На сьогодні основною метою NEDDIF визначено розгляд спільного підходу до використання смуг частот 470-694 МГц, 694-790 МГц, 790-862 МГц.

У червні делегація Українського державного центру радіочастот (УДЦР) відвідала Польщу, де надала колегам пропозиції з можливого перепланування мереж цифрового наземного телевізійного мовлення. Фахівці Українського державного центру радіочастот з колегами з Польщі, Словаччини та Угорщини в цілому узгодили представлені варіанти перепланування частотних виділень і майбутнього використання цифрового наземного телевізійного мовлення (ЦНТВМ) в смузі радіочастот 470-694 МГц. Завершити ці консультації планується на наступному засіданні NЕDDІF, яке має відбутися у грудні цього року.

На фото - зустріч з Елмаром Зіллсом

Фото: УДЦР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1804
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду