detector.media
25.07.2016 15:15
Україна в три етапи проведе узгодження з сусідами перепланування цифрового наземного телемовлення
Україна в три етапи проведе узгодження з сусідами перепланування цифрового наземного телемовлення
Директор з питань радіочастотних присвоєнь Українського державного центру радіочастот (УДЦР) Євген Мирзаков заявив, що перепланування частот цифрового наземного телевізійного мовлення включає широке коло питань, які потребують погодження між технічними експертами всіх країн-сусідів України з метою вивільнення смуг частот так званого «цифрового дивіденду» (694-790 МГц і 790-862 МГц) для систем рухомого зв’язку в Європі.

Про це повідомляє прес-служба УДРЦ.

«Такі кроки можуть бути розділені на три етапи. На першому - спільна розробка майбутнього плану частотних виділень для цифрового наземного телевізійного мовлення. На другому - узгодження умов забезпечення електромагнітної сумісності станцій, які можуть бути реалізовані в майбутніх мережах. На третьому - погодження на двосторонній або багатосторонній основі необхідних “перехідних” умов для впровадження нових мереж», - сказав Євген Мирзаков.

Він також повідомив, що роботи з відповідного напрямку в Європі виконуються переважно в рамках регіональних координаційних груп, в яких фахівці УДЦР також беруть активну участь. Основною метою перепланування є забезпечення рівноправного доступу до спектру та збереження балансу прав всіх держав на використання радіочастотного ресурсу цифровим наземним телевізійним мовленням, з урахуванням різних соціальних і політичних потреб, а також можливостей індивідуальних країн.

Експерти УДЦР та Національної комісії з регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) обговорили етапи перепланування цифрового наземного телевізійного мовлення в Україні з начальником департаменту мовлення Федерального мережевого агентства Німеччина (BNetzA) Елмаром Зіллсом, який головує в Експертній робочій групі з питань використання спектру (SEWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (EaPeReg).

Учасники зустрічі обмінялись практичним досвідом УДЦР і BNetzA щодо перепланування цифрового наземного ТВ мовлення в смузі частот 470-694 МГц та провели детальне обговорення регіональних координаційних підходів, методів і засобів, які розглядаються в SEWG та можуть бути застосовані в УДЦР.

Отримана інформація буде врахована при проведенні багатосторонньої зустрічі технічних експертів адміністрацій зв’язку Болгарії, Грузії, Молдови, Румунії, Туреччини та України зі змін частотних виділень Плану «Женева-06» в смузі частот 470-694 MГц, яка проходитиме в УДЦР з 27-29 липня.

Нагадаємо, що відповідно до указу Президента України № 445/2015 та розпорядження Кабінету Міністрів № 1232-р від 11.11.2015 «Про затвердження плану заходів щодо впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління», до червня 2017 року має бути вивільнено від телебачення для впровадження технології LTE смугу частот у діапазоні 790-862 МГц (перший цифровий дивіденд – 61-69 ТВК) і затверджено план заходів щодо вивільнення смуги частот у діапазоні 694-790 МГц (другий цифровий дивіденд – 49-60 ТВК).

Північно-Східний форум з питань впровадження цифрового дивіденду (NEDDIF) був створений у 2011 році адміністраціями зв’язку Чехії, Естонії, Фінляндії, Німеччини, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі та Словацької Республіки. У 2015 році до NEDDIF приєдналися адміністрації зв’язку Австрії і Румунії, а представники адміністрацій зв’язку України, Болгарії, Білорусі, Молдови, Росії, Данії, та Швеції беруть у них участь у статусі спостерігачів.

На сьогодні основною метою NEDDIF визначено розгляд спільного підходу до використання смуг частот 470-694 МГц, 694-790 МГц, 790-862 МГц.

У червні делегація Українського державного центру радіочастот (УДЦР) відвідала Польщу, де надала колегам пропозиції з можливого перепланування мереж цифрового наземного телевізійного мовлення. Фахівці Українського державного центру радіочастот з колегами з Польщі, Словаччини та Угорщини в цілому узгодили представлені варіанти перепланування частотних виділень і майбутнього використання цифрового наземного телевізійного мовлення (ЦНТВМ) в смузі радіочастот 470-694 МГц. Завершити ці консультації планується на наступному засіданні NЕDDІF, яке має відбутися у грудні цього року.

На фото - зустріч з Елмаром Зіллсом

Фото: УДЦР

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY