detector.media
20.07.2016 16:20
Мінінформполітики хоче узаконити тимчасове мовлення
Мінінформполітики хоче узаконити тимчасове мовлення
Міністерство інформаційної політики України розробило законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення», яким пропонує узаконити поняття тимчасового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення і надання відповідних дозволів Нацради.

Законопроект оприлюднено 18 липня на сайті міністерства. Наразі триває його погодження з іншими відомствами. Документ поки ще не зареєстровано у Верховній Раді.

Законопроект передбачає визначити в законі «Про телебачення і радіомовлення» такі поняття:

Відповідно до законопроекту, надання дозволів на тимчасове мовлення має стати одним з регуляторних повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Такі дозволи можуть надаватися виключно на територіях з особливим режимом мовлення, перелік яких визначено Кабміном. Дозволи надаватимуться Нацрадою шляхом прийняття відповідних рішень. Порядок видачі дозволу, вимоги до телерадіоорганізації, а також особливості регулювання та нагляду за такою діяльністю визначатимуться Нацрадою.

Передбачається, що прорахунок частот для тимчасового мовлення і надання відповідних висновків здійснюватиме «Український державний центр радіочастот» на замовлення Нацради.

Відповідно до законопроекту, на території з особливим режимом мовлення, що визначається Кабміном, може бути продовжене аналогове мовлення навіть після переходу країни від аналогового до цифрового мовлення.

Якщо закон буде ухвалено, він має набрати чинності з дня, наступного за опублікуванням. У такому разі Кабмін протягом трьох місяців повинен буде затвердити «перелік адміністративно-територіальних одиниць, з урахуванням потреб захисту інформаційної безпеки держави, та на яких шляхом аналогового та/або цифрового мовлення поширюються програми або передачі держави-агресора, та може здійснюватися тимчасове мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, у тому числі аналогове мовлення, на підставі дозволу, виданого Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення».

Автори законопроекту пояснюють, що процедура ліцензування мовлення в Україні не передбачає особливих умов щодо територій з особливим статусом і є досить довготривалим процесом, а ліцензування мовлення з використанням радіочастотного ресурсу до того ж передбачає проведення конкурсу.

На думку Міністерства інформаційної політики, в умовах збройної та інформаційної агресії, від яких потерпає впродовж двох років Україна, «необхідно передбачити правові механізми, які б гарантували населенню територій, що є вразливим до негативного інформаційного впливу, право на доступ до інформації, можливостей задоволення інформаційних потреб, а також сприяли розширенню національного інформаційного простору».

Нагадаємо, що протягом останніх півтора років Нацрада надала тимчасові дозволи на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції 14 телеканалам і радіостанціям, які оформлені на дев'ять юридичних осіб-телерадіоорганізацій. Однак ця процедура не передбачена жодним законом.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY