ІнАУ протестує проти втручання київської влади в діяльність столичних телекомунікаційних обʼєктів

ІнАУ протестує проти втручання київської влади в діяльність столичних телекомунікаційних обʼєктів

1 Липня 2016
1878

ІнАУ протестує проти втручання київської влади в діяльність столичних телекомунікаційних обʼєктів

1878
Інтернет Асоціація України (ІнАУ) звернулась до Олександра Турчинова як до секретаря РНБО і керівника Національного координаційного центру кібербезпеки з проханням втрутитися в ситуацію та прийняти невідкладні заходи щодо скасування рішення Київради про проведення в Києві інвентаризації обʼєктів телекомунікації усіх форм власності, яка припускає подальше їх відчуження.
ІнАУ протестує проти втручання київської влади в діяльність столичних телекомунікаційних обʼєктів
ІнАУ протестує проти втручання київської влади в діяльність столичних телекомунікаційних обʼєктів

Про це йдеться у листі ІнАУ «Щодо загроз кібербезпеки та забезпечення захисту об'єктів критичної інфраструктури», опублікованому на сайті Асоціації.

ІнАУ зазначає, що в державі до цього часу не вирішені питання оперативно-технічного управління телекомунікаційними мережами в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану, забезпечення охорони особливо важливих об’єктів телекомунікацій від зовнішніх та внутрішніх загроз. Асоціація також зазначає, що на місцевому рівні органами місцевого самоврядування приймаються непродумані рішення, які також можуть нести загрози національній безпеці.

11 січня на пленарному засіданні Київради було прийнято рішення щодо проведення інвентаризації обʼєктів телекомунікації (електрозвʼязку), результатом якої повинен стати збір інформації та документів по мережах та засобах телекомунікацій усіх форм власності, що розміщені у Києві,  «зі створенням умов та можливостей подальшого їх відчуження за своїм розумінням», заявляє ІнАУ.

«Не будучи зупиненою Мінюстом, АМКУ, Державною регуляторною службою, НКРЗІ, Держспецзв’язку, правоохоронними органами, органами прокуратури та судами, Київрада, користуючись повною безкарністю у своїх діях по демонтажу телекомунікаційних мереж руками Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація» (КЖСЕ), вдалася до більш безпрецедентного рішення, що несе небезпеку державі та може грати на руку агресору», - зазначає Асоціація.

В ІнАУ заявляють, що таке рішення суперечить Конституції України і є «свідченням перевищення органом місцевого самоврядування законодавчо наданих повноважень з метою посягання на приватну власність операторів, провайдерів телекомунікацій».

«Звертаємо увагу, що повноваження держави щодо управління та регулювання діяльності у сфері телекомунікацій, а також права, обов'язки та засади відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у даній діяльності або користуються телекомунікаційними послугами, визначає Закон України «Про телекомунікації». Цим законом не передбачено регулювання сфери телекомунікацій органами місцевого самоврядування», - зазначають в Асоціації.

В ІнАУ заявляють, що незважаючи на відсутність технічних фахівців та спеціальних підрозділів у штаті Київради та КМДА і повноважень щодо нагляду та/або регулювання телекомунікацій в Україні,  Київрада «грубо і протизаконно втручається в телекомунікації, несе загрозу забезпеченню кіберзахисту об'єктів критичної інфраструктури та захисту технологічних процесів сфери телекомунікацій».

Асоціація зазначає, що до Київради може потрапити  узагальнена інформація щодо інвентаризації телекомунікаційних мереж, яка потребує захисту від кібершпигунства, кібертероризму та кіберзлочинності.

«Враховуючи вищезазначене та завдання Національного координаційного центру кібербезпеки, затверджені Указом Президента України від 07.06.2016 №242/2016, просимо втрутитися в ситуацію та прийняти невідкладних заходів щодо скасування рішення Київради щодо інвентаризації», - йдеться у зверненні до Олександра Турчинова.

Нагадаємо, 8 червня Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про Національний координаційний центр кібербезпеки». Діяльність Центру дозволить забезпечити координацію суб'єктів національної безпеки і оборони України під час реалізації Стратегії кібербезпеки України, підвищити ефективність системи державного управління у формування та реалізації державної політики у сфері кібербезпеки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1878
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду