В Ужгороді правоохоронці відновили права журналістів на зйомку автовокзалу

В Ужгороді правоохоронці відновили права журналістів на зйомку автовокзалу

22 Червня 2016
1675
22 Червня 2016
11:30

В Ужгороді правоохоронці відновили права журналістів на зйомку автовокзалу

1675
Працівники автовокзалу Ужгорода (Закарпатська область) незаконно заборонили журналістам проводити відеозйомку біля автобусних платформ без дозволу керівництва. Права журналістів на зйомку відновили викликані на місце інциденту поліціянти.
В Ужгороді правоохоронці відновили права журналістів на зйомку автовокзалу
В Ужгороді правоохоронці відновили права журналістів на зйомку автовокзалу

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

16 червня журналісти інтернет-видання «Заголовок» Ярина Денисюк та телеканалу «Тиса-1» Діана Фуско прибули на територію головної автостанції Ужгорода для висвітлення процесу перевірки вокзалу працівниками «Укртрансінспекції».

Штатні працівники ПАТ «Закарпатавтотранс» заборонили журналістам проводити відеозйомку, посилаючись не те, що вокзал - приватна власність. Згодом директор ПАТ «Закарпатавтотранс» Йосип Кречко, що прибув на вокзал, зазначив, що про зйомку слід було з ним домовитися заздалегідь.

На місце події журналісти викликали поліцію. Правоохоронці, що прибули на виклик, зазначили, що журналісти мають право проводити фото- та відеозйомку. На тому інцидент було вичерпано, журналісти продовжили роботу.

Нагадаємо, минулого року відбулись як мінімум три випадки перешкоджання журналістській діяльності з боку працівників «Закарпатавтотранс».

23 лютого 2015 року в Ужгороді  приватна охорона заборонила  знімальній групі «21 каналу» проводити відеозйомку на місцевому автовокзалі.  Голова правління ПАТ «Закарпатавтотранс» Йосип Кречко телефоном повідомив журналістам, що без його дозволу на автовокзалі дійсно заборонено знімати, бо це, з його слів, «режимний об'єкт». У коментарі представнику ІМІ пан Кречко підтвердив, що вважає, що зйомку на вокзалі проводити без дозволу не можна, оскільки це «його приватна територія».

13 березня 2015 року знімальній групі закарпатського телеканалу «М-студіо» охорона заборонила проводити зйомку на території головного автовокзалу Ужгорода.  

19 березня на автовокзалі міста Мукачевого (Закарпатська область) невідомий у формі охоронця перешкоджав зйомкам знімальної групи телеканалу «Інтер».  Як розповіла кореспондентка «Інтера»Марина Коваль, журналісти прибули на автовокзал, аби висвітлити проблему пільгових перевезень учасників АТО. 

Тодішній голова Закарпатської обласної державної адміністрації (ОДА) Василь Губаль  звернувся до правоохоронців з вимогою покарати працівників ПАТ «Закарпатавтотранс» за перешкоджання журналістській діяльності, що мали місце на автовокзалах області протягом останніх двох місяців. 

Інститут масової інформації (ІМІ) зазначив, що голова правління ПАТ «Закарпатавтотранс» вчиняє незаконно. Згідно із статтею 25 Закону України «Про інформацію», під час виконання професійних обов'язків журналіст має право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом.

 Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1675
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду