Комітет свободи слова провів друге виїзне засідання – в Краматорську

Комітет свободи слова провів друге виїзне засідання – в Краматорську

7 Червня 2016
2972
7 Червня 2016
18:10

Комітет свободи слова провів друге виїзне засідання – в Краматорську

2972
7 червня відбулася друга частина виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики в місті Краматорську Донецької області.
Комітет свободи слова провів друге виїзне засідання – в Краматорську
Комітет свободи слова провів друге виїзне засідання – в Краматорську

На засіданні були присутні голова Комітету Вікторія Сюмар, перший заступник голови Ольга Червакова, члени Комітету Юрій Павленко та Олександр Опанасенко, народні депутати Григорій Шверк, Владислав Севрюков і Олександр Бригинець, голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко, заступниця міністра інформаційної політики України Тетяна Попова, генеральний директор Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення Володимир Іщук, член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський, представники медіа Донеччини.

У вступному слові Вікторія Сюмар розповіла, що делегація відвідала гору Карачун і ознайомилася з тим, як іде встановлення нової вежі та як працює відновлена стара вежа. Голова Комітету також зазначила, що діяльність журналістів у захисті інформаційного простору надзвичайно важлива. «Ми були в сірій зоні, побачили блок-пости, побачили, як зміцнилася українська армія, але, на жаль, інформаційна зброя в нас ще надзвичайно слабка», – підкреслила Вікторія Сюмар.

Представник Нацради в Донецькій області Олександр Толстогузов повідомив, що наразі на територіях, підконтрольних українській владі, працює 81 ліцензіат, тоді як до окупації їх було 163. Він зазначив, що є проблеми з провайдерами, які можуть розповсюджувати піратський контент. На території Донеччини транслюються в цифрі водночас як 32 українські телеканали, так і 36 російських. За його словами, якщо сигнал не глушити, то російські телеканали будуть і надалі мовити на українській території.

Заступник голови Донецької ОВЦА Сергій Попов зазначив, що відсутність нового закону про аудіовізуальні послуги, який би регулював діяльність ОТТ й IPTV-сервісів, також перешкоджає захисту інформаційної безпеки.

Члени Комітету розглянули питання діяльності друкованих комунальних ЗМІ Донецької області і порадили їм давати більше інформації про життя простих людей, а не розміщувати на перших шпальтах тільки фото керівників районів і області.

Також члени Комітету були здивовані малою кількістю програм власного виробництва Донецької регіональної дирекції Національної телекомпанії України (за словами її керівника Віктора Підлісного, це лише 1,5 години на добу) і порадили брати приклад із Луганської регіональної дирекції, де виробляється 5 годин власного контенту на добу.

Народний депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Павленко в коментарі «Детектору медіа» підкреслив: дуже важливо, що ця поїздка відбулася на чолі з головою Комітету. «Я сподіваюся, що ситуація зміниться на краще і на загальнонаціональному рівні, і на Донбасі зокрема. Ми підготуємо проект рішення Комітету, яким рекомендуємо через рішення РНБО координувати діяльність різних органів влади щодо проведення системної роботи по захисту інформаційного простору», - сказав він.

У рамках заходу також відбулося нагородження представників ЗМІ та прес-офіцерів подяками та грамотами Комітету свободи слова та Міністерства інформаційної політики.

Павло Жебрівський у коментарі «Детектору медіа» зазначив: «Для нас дуже важлива увага Комітету до цих територій. На жаль, медіапростір Донеччини досить монополізований – є холдинг Україна, до якого входять телеканали Донбас, МТВ, Сигма і газета Приазовский рабочий. А конкуренція медіа дуже важлива для справжньої свободи слова».

За словами пана Жебрівського, важко підготувати конструктивні рішення, бо всі звикли або виконувати, або критикувати. Голова Донецької ОВЦА сподівається, що рішення Комітету свободи слова змінить ситуацію із захисту інформаційного простору Донеччини на краще.

Нагадаємо, 6 червня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики провів виїзне засідання в місті Лисичанську Луганської області.

7 червня учасники виїзного засідання парламентського комітету відвідали радіотелевізійний передавальний центр на горі Карачун поблизу Слов’янська і Краматорська та особисто переконалися в тому, що там розпочався монтаж нової 180-метрової телевежі. Споруду планують ввести в експлуатацію восени 2016 року, вартість об’єкту – 9 млн грн. Також вони дізналися, що в місті Красноармійську Донецької області розглядається можливість встановлення нової телевежі висотою 180 метрів, сигнал з якої досягне Донецька.

Фото - Світлана Остапа, Анна Камуз

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2972
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду