Інформаційна ситуація на Донбасі засвідчила імпотентність влади – Вікторія Сюмар

Інформаційна ситуація на Донбасі засвідчила імпотентність влади – Вікторія Сюмар

8 Червня 2016
2372
8 Червня 2016
10:33

Інформаційна ситуація на Донбасі засвідчила імпотентність влади – Вікторія Сюмар

2372
Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що інформаційна ситуація на Донбасі свідчить про імпотентність влади: за два роки на Донбасі суттєво змінилася ситуація - рівень блок-постів і рівень підготовки військових, але на жаль, інформаційна ситуація не зрушилася з місця.
Інформаційна ситуація на Донбасі засвідчила імпотентність влади – Вікторія Сюмар
Інформаційна ситуація на Донбасі засвідчила імпотентність влади – Вікторія Сюмар

Про це Вікторія Сюмар сказала у коментарі «Детектору медіа» під час виїзного засідання Комітету на Донбасі.

«Напевно, це вина кожного з нас. Тому що процес захисту інформаційного простору зони АТО дуже сильно відстає від того, що ми робимо по захисту інформаційного простору всієї України. В зоні АТО – особлива ситуація, пов'язана з тим, що вежі, встановлені у контрольованих терористами Донецьку і Луганську, є дуже потужними, і російські спеціалісти роблять все можливе для того, аби глушити українські телерадіоканали сигналом російських. Україна технологічно не вважає пріоритетом цю сферу, і це велика помилка.

Ми маємо зробити цілу низку, в першу чергу, технологічних заходів для того, аби зупинити експансію російського сигналу, аби посилити сигнал український, аби забезпечити місцеві телерадіокомпанії адекватним контентом, який був би цікавий для цих територій і міг конкурувати з російським. А це зробити не так складно, якщо нам вдасться задіяти найкращі проекти і формати загальнонаціональних телеканалів. Мені здається, що це мала би бути честь для центральних телеканалів надати місцевим телекомпаніям - таким, як Луганська філія НТКУ (ЛОТ) та Донецька (ДоТБ) найкращі формати, пов’язані з війною. Я не бачу в цьому жодної проблеми», – сказала вона.

За словами Вікторії Сюмар, для вирішення технологічних проблем потрібно рішення Комітету і РНБО. «Все що необхідно від влади, ми зробимо через комплексне рішення РНБО, принаймні Комітет буде на цьому наполягати. І при наявності адекватного контенту, який ми можемо створити завдяки приватним телекомпаніям, волонтерам і спонсорам, нам вдасться зрушити з місця цю ситуацію», – зазначила голова Комітету.

На її думку, ініціатива керівник каналу ЛОТ Андрія Шаповалова щодо встановлення всім мешканцям так званої «сірої зони» супутникових тарілок із налаштованими українськими каналами, була би ефективна, якби їх не можна було б перелаштовувати.

«Ми обговорили цю пропозицію, але на жаль, супутникові тарілки можуть перелаштувати, і використовувати для того, щоб дивитися російські телеканали. Тому оптимальним рішенням було б заведення в сіру зону кабелю, і стимулювання кабельних операторів працювати на цих територіях через пільги в ліцензуванні Нацради», – зауважила вона.

Вікторію Сюмар вразила практика встановлення гучномовців в населених пунктах сірої зони, через які транслюється українська музика та новини. Про це розповів керівник Новоайдарівської районної адміністрації Віктор Сергієнко на зустрічі з делегацією. За його словами, в трьох населених пунктах, в тому числі в містечку Щастя, місцевій владі довелося встановити такі гучномовці через те, що дротове радіо вщент зруйноване.

«Те, що люди придумують, як ставити радіо в центрі села, щоб вони могли послухати музику і новини, це мені, звичайно, нагадує післявоєнні часи Другої світової війни. Це дуже прикро і дуже соромно, що тут в зоні АТО немає ні 3G, в багатьох місцях немає інтернету. Це говорить про те, до інформаційної сфери, всупереч існуванню Міністерства інформаційної політики, сьогодні в державі Україна увага надзвичайно слабка. Ми спеціально приїхали сюди для того, щоб зрушити це з мертвої точки», – сказала голова Комітету.

За її словами, в державі варто також активізувати боротьбу з піратськими супутниковими антенами, бо за них ніхто легально не сплачує.

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики провів виїзне засідання на Донбасі. Делегація відвідала міста Сєверодонецьк, Лисичанськ, Слав’янськ, Краматорськ, Світлогорськ, а також населені пункти так званої «сірої зони» Щастя, Попасна, Станиця Луганська, Золоте, проінспектувала ситуацію з зведенням нової вежі на горі Карачун.

На фото - у Станиці Луганській (Луганська область)

Фото: Світлана Остапа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2372
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду