В Польщі заарештовано проросійського політика, який в окупованому Криму видавав себе за журналіста

В Польщі заарештовано проросійського політика, який в окупованому Криму видавав себе за журналіста

19 Травня 2016
1226
19 Травня 2016
10:48

В Польщі заарештовано проросійського політика, який в окупованому Криму видавав себе за журналіста

1226
Агентство внутрішньої безпеки Польщі затримало лідера проросійської нацистської партії «Зміна» (Zmiana) Матеуша Піскорського. Пізніше у прокуратурі Польщі підтвердили затримання політика, який їздив як спостерігач на так звані референдуми у Криму та на Донбасі, підтримує російську агресію в Україні та є частим гостем програм пропагандистських каналів російського ТБ.
В Польщі заарештовано проросійського політика, який в окупованому Криму видавав себе за журналіста
В Польщі заарештовано проросійського політика, який в окупованому Криму видавав себе за журналіста

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на польські видання Niezalezna.pl та TVN 24.

Агентство внутрішньої безпеки Польщі провело обшуки також в приміщеннях партії «Зміна» і в будинках окремих її функціонерів. Як зазначають медіа, обшуки і затримання проводилися через зв’язки Матеуша Піскорського і його партії з Кремлем.

Як повідомили у прокуратурі Польщі, відділ прокуратури у боротьбі з організованою злочинністю проводив слідство у справі Матеуша Піскорського вже кільканадцять місяців.

Слідчий з Агенції національної безпеки Польщі, яка провела затримання, підтвердив повідомлення у ЗМІ, що Матеуш Піскорський діяв на шкоду польській державі.

Наразі невідомо, чи прокуратура оголосила лідеру «Зміни» звинувачення і чи стосуються вони шпигунства.

Згідно з неофіційними даними ЗМІ, слідчі прокуратури та Агенції внутрішньої безпеки займалися розслідуванням діяльності Матеуша Піскорського на користь КНР, а також його зв’язків з РФ.

Нагадаємо, 20 січня прес-служба російського уряду Криму повідомила, що на півострові перебуває делегація польських журналістів, які були запрошені московським фондом «Російсько-польський центр діалогу і згоди». Жодного прізвища «польських журналістів» при цьому названо не було. Про візит «польських журналістів» повідомляла низка російських ЗМІ – зокрема, інформагентство «РИА Новости».  

Пізніше російські  ЗМІ згадали тільки одного «польського журналіста» - Матеуша Піскорського, який начебто «у складі делегації представників ЗМІ та блогерів Польщі» відвідав анексований Крим у січні поточного року і провів прес-конференцію за підсумками візиту. Насправді пан Піскорський є одіозним главою проросійської партії «Зміна», яку видання The Times називає нацистською.

27 січня Польської асоціації журналістів заявила, що поширена російськими телеканалами інформація про візит польських журналістів до анексованого Росією Криму, який начебто відбувся на запрошення російської сторони, не відповідає дійсності.

Восени минулого року У Польщі жертвою агресивної кампанії у інтернеті став Марчін Рей – відомий проукраїнський активіст, якого вважають адміністратором дослідницького сайту «Російська V колона в Польщі». Це  активіст, який протягом багатьох місяців працює на благо України. Він брав активну участь, зокрема, у кампанії проти продажу Росії французьких десантних кораблів «Містраль», викривав також численні зв’язки так званої кресової громади та фашистських націоналістичних груп (а також номінально «лівих», як партія «Зміна», головою якої є адвокат Кремля у Польщі Матеуш Піскорський) з російською владою і терористами в Україні.

На фото – Матеуш Піскорський в центрі

Фото: Krzysztof Sitkowski/Gazeta Polska

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1226
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду