У новій черзі документів «панамського архіву» є дані про офшори оточення Путіна

У новій черзі документів «панамського архіву» є дані про офшори оточення Путіна

10 Травня 2016
1665
10 Травня 2016
11:26

У новій черзі документів «панамського архіву» є дані про офшори оточення Путіна

1665
У файлах нової черги «панамського архіву», які були оприлюднені Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) 9 травня, міститься інформація про офшорні фірми, що належать людям з оточення президента Росії Володимира Путіна.
У новій черзі документів «панамського архіву» є дані про офшори оточення Путіна
У новій черзі документів «панамського архіву» є дані про офшори оточення Путіна

Про це повідомляє російське видання slon.ru.

В архіві міститься інформація про кількох компаніях, зареєстрованих на одного російського лідера, віолончеліста Сергія Ролдугина, зокрема, Raytar Limited (Британські Віргінські острови), про яку раніше не було відомо.

Також були опубліковані дані про зареєстровані на Британських Віргінських островах фірми, що належать бізнесменам з близького оточення Володимира Путіна - Ротенбергам. За Борисом Ротенбергом числяться Kenrick Overseas Ltd., Culloden Properties Limited і Highland Ventures Group Limited. На ім'я Аркадія Ротенберга зареєстровані компанії Breckenridge Global Management Limited, Beechwood Associates Inc. і Causeway Consulting Limited. Синові Аркадія Ротенберга Ігорю належить фірма Stormont Systems Limited.

На ім'я голови департаменту транспорту Москви Максима Ліксутова, згідно архіву, зареєстрована фірма Sermolent Equities Inc. Юрисдикція компанії не уточнюється. Раніше в департаменті заявляли, що інформація в «панамському архіві» не відповідає дійсності, і заступник мера Москви не є бенефіціаром офшорних компаній. Згідно з декларацією пана Ліксутова, за 2015 рік він заробив 65,9 млн. руб.

Водночас в базі даних «панамського архіву» немає інформації про фірму фігуристки Тетяни Навки, дружину прес-секретаря Володимира Путіна Дмитра Пєскова. Раніше з посиланням на надані ICIJ документи повідомлялося, що на спортсменку зареєстрована офшорна компанія Carina Global Assets Ltd., що також знаходиться в юрисдикції Британських Віргінських островів. Після виходу публікації Дмитро Пєсков розкрив дані про майно дружини в декларації і заявив, що ставить під сумнів достовірність всієї інформації ICIJ.

Володимир Путін також спростовував інформацію щодо Сергія Ролдугіна, який начебто дійсно займається підприємництвом, але виручає невеликі гроші, на які купує музичні інструменти для музичних установ Росії. У Кремлі підкреслювали, що всі операції фірм музиканта законні і закликали журналістів поважати його приватне життя. Пізніше ЗМІ прийшли до висновку, що компанія пана Ролдугина International Media Overseas S.A. отримала кошти за продаж акцій «Роснефти», зникнення яких виявив юрист Hermitage Capital Сергій Магнітський (як відомо, померлий у російській тюрмі через ненадання медичної допомоги).

Нагадаємо, 3 квітня Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) опублікував матеріали, з яких випливає, що деякі глави держав і відомі люди мають відношення до офшорів у Панамі. Розслідування було засновано на документах юридичної фірми Mossack Fonseca.

9 травня Міжнародний консорціум журналістських розслідувань  відкрив доступ до нових даних, які грунтуються на так званих «панамських документах» (Panama Papers). На сайті Offshore Leaks міститься інформація про більш ніж 320 тисяч офшорних компаній, серед яких 469 пов'язані з Україною. Згідно з цими даними офшорами володіють 165 громадян України, також українці зареєстрували 195 офшорних фірм.

Як повідомляє «Українська правда», в документах є офшори, зареєстровані на Президента України Петра Порошенка, голову Адміністрації Президента Бориса Ложкіна, колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка, мера Одеси Геннадія  Труханова, який значиться як громадянин Росії, та інших.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1665
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду