Азаров назвав цензурою перевірку Нацрадою «Радио Вести» за інтерв’ю з екс-прем’єром

Азаров назвав цензурою перевірку Нацрадою «Радио Вести» за інтерв’ю з екс-прем’єром

8 Травня 2016
1951
8 Травня 2016
14:39

Азаров назвав цензурою перевірку Нацрадою «Радио Вести» за інтерв’ю з екс-прем’єром

1951
Позапланова перевірка редакції «Радио Вести», призначена Національною радою з питань телебачення і радіомовлення після трансляції інтерв’ю з колишнім Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим, є фактом цензури.
Азаров назвав цензурою перевірку Нацрадою «Радио Вести» за інтерв’ю з екс-прем’єром
Азаров назвав цензурою перевірку Нацрадою «Радио Вести» за інтерв’ю з екс-прем’єром

Про це колишній Премєр-міністр України Микола Азаров заявив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

«Ще раз про свободу слова в Україні. Вперше за рік українська редакція «Радіо Вести» передало для радіослухачів інтерв'ю зі мною. Тут же так званий Нацрада з питань телерадіомовлення призначила позапланову перевірку редакції. Хочу відразу ж заявити, що цензура прямо заборонена Конституцією України до розробки і прийняття якої я мав пряме відношення, на відміну від членів так званого Ради. Норми Конституції є нормами прямої дії і це означає, що порушуючи норми Конституції, члени Нацради здійснюють злочинні дії», – заявив він.

Водночас Микола Азаров піддав сумніву, що Нацрада має повноваження «вбачати щось».

 «Що ж так стурбувало Нацради? У моїх висловлюваннях вони побачили ознаки сепаратизму, посягання на територіальну цілісність і розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Відразу ж хочеться задати їм питання: «Хто їх уповноважував вбачати щось?», – напасав екс-прем’єр.

Також колишній прем’єр закинув новоствореному Комітету з порятунку свободи слова бездіяльністью

«Цікаво, чому на таке явне порушення свободи слова ніяк не відреагував Шустер? Він же начебто створив Комітет з порятунку свободи слова», - зазначив Азаров.

Нагадаємо, 28 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку «Радио Вести», а саме – ТОВ «ТРК “Дивосвіт”», яке володіє ліцензією на мовлення з позивним «Радио Вести» в Києві.

Підставою для перевірки стали результати моніторингу ефіру за 15 квітня, коли з 20:03 до 21:03 в ефірі «Радио Вести» в програмі «Постфактум» транслювалося інтерв’ю з колишнім прем’єр-міністром України Миколою Азаровим.

У висловлюваннях пана Азарова Нацрада вбачає ознаки сепаратизму, посягання на територіальну цілісність України та розпалення міжнаціональної ворожнечі, зокрема: «Я считаю, что это (АТО) карательная операция против населения Донбасса, которое не признало вооруженный переворот в столице Украины, в Киеве. Точно так же население Крыма  не признало переворот. И если бы не было переворота, то не было бы событий на Донбассе, и не было бы отделения Крыма. Это абсолютно очевидно».

На думку Нацради, у змісті інтерв’ю є ознаки порушення абзацу 14 частини 2 статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (не допускається використання телерадіоорганізацій для здійснення інших вчинків, за якими наступає кримінальна відповідальність), частини 1 статті 28 Закону України «Про інформацію» (інформація не може бути використана для закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини), оскільки «у висловлюваннях наявні ознаки злочину, передбачені статтею 161 Кримінального кодексу України, а також наводиться сумнівна інформація суб’єктивного характеру, що спотворює дійсність, створює у глядачів хибну уяву про те, що насправді відбувається в Україні».

Генеральний продюсер «Радио Вести» Юлія Литвиненко наголосила, що інтерв’ю в Миколи Азарова брав Валерій Калниш і вийшла дуже гостра розмова, з якої слухач може зробити висновки про те, якою людиною є колишній прем'єр. Втім, члени Нацради заявили, що інтерв’ю не слухали і саме під час перевірки оцінять його зміст.

На запитання членів Нацради про власника «Радио Вести» та неофіційну інформацію, що радіостанцією володіє колишній міністр доходів і зборівОлександр Клименко, пані Литвиненко відповіла, що кінцевим бенефіціарним власником «Радио Вести» є Тетяна Александрова, громадянка України.

Фото - ednist.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1951
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду