Нацрада визначилася зі своєю позицією щодо інтерв’ю Азарова «Радио Вести»

Нацрада визначилася зі своєю позицією щодо інтерв’ю Азарова «Радио Вести»

16 Червня 2016
2017
16 Червня 2016
16:27

Нацрада визначилася зі своєю позицією щодо інтерв’ю Азарова «Радио Вести»

2017
16 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розглянула результати позапланової перевірки «Радио Вести» (ТОВ «ТРК “Дивосвіт”», що володіє ліцензією на мовлення з позивним «Радио Вести» в Києві), проведеної у зв’язку з трансляцією інтерв'ю колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова.
Нацрада визначилася зі своєю позицією щодо інтерв’ю Азарова «Радио Вести»
Нацрада визначилася зі своєю позицією щодо інтерв’ю Азарова «Радио Вести»

Це інтерв’ю вийшло в ефірі «Радио Вести» 15 квітня у вечірній праймовій програмі «Постфактум». Воно містило наступні висловлювання Миколи Азарова:

Я считаю, что это (АТО) карательная операция, против населения Донбасса, которое не признало вооруженный переворот в столице Украины, в Киеве. Не признало. Точно так же Крым. Население Крыма не признало переворот. И если бы не было переворота, то не было бы событий на Донбассе и не было бы отделения Крыма. Это абсолютно очевидно.

Это можно было назвать революцией только в начале. Когда честные, обманутые люди, те, кто не понял смысл происходящего, вышли протестовать, мне все было ясно. Но когда стали забрасывать бутылками с зажигательной смесью работников правоохранительных органов, называть это Революцией достоинства нельзя. Это не революция, это переворот.

Вот знаете, давайте не смешивать понятия. Да, готовился такой указ президента Януковича о проведении Антитеррористической операции, имея в виду, что: вот захват боевиками здания правительства, это что такое? Терроризм? Терроризм. Захват боевиками администрации президента с использованием оружия и других средств. Это что - терроризм? Терроризм. Вот что такое антитеррористическая операция. А, скажем, военные действия с использованием систем массового поражения - "Град", "Точка У", баллистические ракеты, кассетные боеприпасы, авиация, танки, - это, дорогие мои, никакая не антитеррористическая операция. Поэтому указ был абсолютно незаконный. Ну, дальше, что произошло 14 апреля, - он был подписан, а уже 16 апреля боевики из «Правого сектора» расстреляли мирную демонстрацию граждан в селе Семеновка Донецкой области, которая перегородила путь бронетанковой колонне, направляющейся по направлению Славянск - Донецк. Вот же с чего началось.

Нацрада звернулася до Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса з проханням оцінити ці висловлювання. Й отримала експертний висновок, що у висловлюваннях пана Азарова відсутні заклики до повалення конститутційного ладу, розпалювання міжетнічної ворожнечі, вчинення терористичних актів тощо – тобто порушень законодавства немає. Натомість у висловлюваннях є оціночні судження суб'єктивного характеру, що не відповідають українській дійсності.

У свою чергу «Радио Вести» звернулося до Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності Національної академії правових наук України з проханням провести науково-правову експертизу інтерв’ю. Експертний висновок підтвердив, що висловлювання пана Азарова не містили закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини та не містили ознак порушення рівноправності громадян.

Нацрада у своєму рішенні погодилася з експертами і констатувала, що зміст інтерв’ю пана Азарова на «Радио Вести» не порушує вимог законодавства. Тому Нацрада взяла результати перевірки до відома.

Нагадаємо, 28 квітня Нацрада призначила позапланову перевірку «Радио Вести» через інтерв'ю Миколи Азарова. Сам пан Азаров назвав призначення такої перевірки цензурою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2017
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду