Уряд затвердив новий санкційний список журналістів та ЗМІ, які ведуть антиукраїнську діяльність

Уряд затвердив новий санкційний список журналістів та ЗМІ, які ведуть антиукраїнську діяльність

5 Травня 2016
1377
5 Травня 2016
18:32

Уряд затвердив новий санкційний список журналістів та ЗМІ, які ведуть антиукраїнську діяльність

1377
Кабінет міністрів України підтримав пропозиції Міністерства інформаційної політики щодо змін до існуючого санкційного списку журналістів та інших суб’єктів інформаційних відносин і передав їх на розгляд Ради національної безпеки і оборони України (РНБО).
Уряд затвердив новий санкційний список журналістів та ЗМІ, які ведуть антиукраїнську діяльність
Уряд затвердив новий санкційний список журналістів та ЗМІ, які ведуть антиукраїнську діяльність

Про це йдеться у розпорядженні уряду № 341-р від 20 квітня, опублікованому 5 травня на «Урядовому порталі».

Розпорядженням Кабінету міністрів України «Про внесення пропозицій щодо застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів» запропоновано внесення змін та доповнень до додатку 1 до рішення РНБО від 2 вересня 2015 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію указом Президента України від 16 вересня 2015 року № 549/2015.

Зокрема, до санкційного списку пропонується додатково включити окремих керівників російських засобів масової інформації, що регулярно поширюють антиукраїнську пропаганду та подають неправдиву інформацію про події в Україні, йдеться у повідомленні «Урядового порталу».

При цьому невідомо, який саме санкційний перелік скасовано через те, що ця інформація має статус «для службового користування».

«У зв’язку з необхідністю дотримання конституційного права на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань та забезпечення права на професійну діяльність журналіста, заборони цензури та висловлення оціночних суджень схвалити та внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозиції щодо скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) стосовно журналістів та інших суб’єктів інформаційних відносин, передбачених додатком 1 до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня 2015 р. “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, згідно з додатком 1 (для службового користування)», - йдеться у пункті 1 розпорядження Кабміну.

Так само невідомо, проти яких саме осіб чи ЗМІ запроваджуються нові персональні спеціальні економічні санкції – їх перелік також має позначку «для службового користування».

«У зв’язку із систематичним впливом на редакційну політику суб’єктів інформаційної діяльності Російської Федерації, що регулярно поширюють антиукраїнську пропаганду та неправдиву інформацію про події в Україні, схвалити та внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до фізичних осіб за переліком згідно з додатком 2 (для службового користування)», - йдеться у пункті 2 розпорядження Кабміну.

Розпорядження підписане Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Нагадаємо, 16 вересня 2015 року Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО від 2 вересня щодо застосування санкцій проти фізичних та юридичних осіб, відповідальних за здійснення злочинної діяльності проти України.

До санкційного списку потрапили 44 журналісти та блогери (а також публіцисти, редактори та ведучі). На рівні з російськими журналістами-пропагандистами, а також співробітниками просепаратистських ЗМІ в списку фігурували троє журналістів британської корпорації BBC, троє іспанських журналістів та публіцист німецького видання Die Zeit.

Також до санаційного списку потрапили чотири телеканали - ВАТ «Первый канал», ВАТ «Телекомпания НТВ», «РТР-планета» і «Россия-24», а також виробники антивірусів «Лаборатория Касперского» (та його дочірня українська компанія) і «Доктор Веб».

Після критичної реакції українських і міжнародних журналістських організацій 17 вересня Президент України Петро Порошенко доручив РНБО вилучити прізвища журналістів ВВС зі списку осіб, щодо яких Україною застосовано санкції.

Того ж дня РНБО виконала доручення Президента і скасувала санкції щодо шести європейських журналістів: трьох журналістів BBC, двох іспанських журналістів та одного німецького. Санкції щодо решти 38 медійників залишилися в силі.

18 вересня 2015 року Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО.

При Міністерстві інформаційної політики було створено робочу групу з напрацювання пропозицій щодо застосування санкцій стосовно представників ЗМІ.

Водночас 18 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення щодо звернення до Ради національної безпеки й оборони (РНБО) з пропозицією застосувати персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до юридичних осіб Російської Федерації, а також зареєстрованих на тимчасово окупованій території. У зверненні до РНБО перелічено 38 юридичних осіб, які володіють російськими телеканалами і радіостанціями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1377
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду