«Савік Шустер студія» vs. ДФС: справа дійшла до парламенту

«Савік Шустер студія» vs. ДФС: справа дійшла до парламенту

21 Квітня 2016
3932
21 Квітня 2016
09:00

«Савік Шустер студія» vs. ДФС: справа дійшла до парламенту

3932
20 квітня 2016 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув звернення генерального директора ТОВ «Савік Шустер студія» Савіка Шустера щодо конфлікту Державної фіскальної служби та продакшену відносно нібито порушення останнім податкового законодавства. І вирішив провести комітетські слухання, присвячені обговоренню фактів перешкоджання ДФС діяльності ТОВ «Савік Шустер студія», а також ролі фіскальних органів в інших медійних процесах – зокрема, в затягуванні реформи суспільного мовлення
«Савік Шустер студія» vs. ДФС: справа дійшла до парламенту
«Савік Шустер студія» vs. ДФС: справа дійшла до парламенту

Від імені ТОВ «Савік Шустер студія» на засіданні 20 квітня виступили кілька адвокатів. Зокрема, керівник групи адвокатів студії Ярослав Романчук зазначив, що вперше зустрічається з таким системним порушенням державним органом прав платників податків. Зокрема, він вважає, що ознаки порушення має несподіване перенесення ДФС перевірки студії. Адвокат Євген Петренко розповів про два кримінальні провадження, пов’язані зі студією.

«Спочатку за заявою ДФС було порушено кримінальну справу про несплату податків студією (ст. 212 ККУ). Студія, не погодившись з такими діями, звернулася до Генпрокуратури з проханням порушити кримінальну справу проти інспекторів ДФС. ГПУ нас проігнорувала, а потім спустила все на нижчі інстанції, але дій не вчинила. Ми оскаржили бездіяльність прокуратури, і Печерський суд зобов’язав Генпрокуратуру внести відомості в реєстр проти посадовців. Тобто є кримінальна справа про несплату податків студією, і є друга кримінальна справа про те, що першу порушено незаконно. Ми розцінюємо такі дії як тиск і перешкоджання журналістській діяльності», – сказав пан Петренко.

Голова координаційної ради (і співвласник студії) Павло Єлізаров повідомив, які дії студії, на думку ДФС, нібито порушують закон. «У 2012-13 роках, коли Єгор Бенкендорф був гендиректором Першого національного телеканалу, ми з ним уклали угоду про те, що передаємо каналу за 12 грн. програму Шустер live”, а рекламний час і спонсорство в цій програмі продаємо самі. За цю операцію нам фіскальна нарахувала штраф 10 млн грн. Як вони це зробили? Вони порівняли умови нашої роботи з телеканалом “Інтер”, який платив нам 400 тис. грн., а рекламу і спонсорство продавав сам. Податкова віднімає від 400 тис. грн. 12 грн. і різницю множить на кількість програм, які в нас вийшли на Першому національному. І вважає, що саме цю суму ми не доплатили до бюджету. Але такі ж угоди були з усіма контрагентами Першого національного, у якого не було коштів на купівлю програм, тому він їх купував за 12 грн. і розраховувався рекламним часом», – сказав він.

Другий аспект, який не сподобався фіскалам, – це умови роботи з соціологічною компанією, а саме кількісний і якісний склад людей, які приходять на програму голосувати. За словами Єлізарова, за це студію штрафують на 3 млн грн.

«Наступний аспект ще жахливіший. Фіскали вважають, що роумінг, яким користується Савік Шустер за кордоном (загалом на 12 тис. грн.), він має оплачувати зі своєї зарплати. Сума не критична, але ми принципово з цим не згодні. Ми вважаємо, що генеральний директор за кордоном теж спілкується з виробничих питань», – зауважив пан Єлізаров. Ще ДФС нарахувала штраф 6 тис. грн. за те, що студія вчасно не списала відпрацьовані лампи. За словами Єлізарова, фіскальна служба не зрозуміла змін в державі, а саме, що вона має надавати послуги платникам податків, а не бути каральним органом.

«Ще чомусь ДФС не включила в акт перевірки той факт, що ми один раз безкоштовно вийшли на 5 каналі. Якщо Перший національний винен, тоді нехай і 5 канал буде винен за таке саме порушення, а в нас буде тоді штраф не 10 млн грн., а 10,4 млн грн.», – сказав Павло Єлізаров.

Представників ДФС на засіданні комітету не було.

Голова комітету Вікторія Сюмар поцікавилася в Савіка Шустера, чи вважає він такі дії податківців політичним тиском, та чи думає він, що органи державної влади використовуються для забезпечення політичних інтересів.

Савік Шустер у своєму виступі зазначив, що такі дії ДФС почалися після того, як в одному з випусків «Шустер live» було показано катастрофічний рейтинг керівника фіскальної служби Насірова. У той момент, коли учасники дискусії запитали в нього про його квартири в Лондоні, рейтинг становив від 6% до 10% довіри. Перевірки ДФС почалися через кілька днів після виходу в ефір цієї програми.

«Я вже 11 років в Україні. Перед тим я працював на російському НТВ, де вів програму Свобода слова”. Це була єдина програма, на яку приходив Михайло Ходорковський. Коли він до нас приходив, то отримував підтримку аудиторії, і це для влади було страшно. Дякуючи Борису Немцову і Віктору Пінчуку, я приїхав працювати в Україну. І за 11 років ніколи не відчував того, що відчуваю зараз. А відчуваю я дійсно велику загрозу, і не тільки щодо нас, а й щодо всіх ЗМІ в Україні. Тому що з нас почнуть, а потім будуть розбиратися з іншими. Для мене це дежавю, бо я такі речі вже проходив в Росії. Але там один Кремль, один Газпром, і гроші в одних руках. В Україні все складніше, слава Богу. Тут олігархи, з якими завжди можна домовитися.

Ми абсолютно не планували створювати канал. У нас дуже мало коштів, але ми були вимушені, бо нам закрили будь-яку можливість будь з ким домовитися і виходити в ефір. Те, що сталося з “1+1” (коли випуск “Шустер live” зняли з ефіру. – ДМ), очевидно. Нас використали. Я підозрював, що таке може трапитися, але не підозрював, що це може трапитися так грубо, за дві хвилини до ефіру, хоча я розумів, що за людина Коломойський. Мені мої джерела розповіли, що канал просто домовився з Адміністрацією Президента. І ось ми вклали все в новий канал. І тепер це удар не тільки по свободі слова, а по підприємництву та інвестиційному клімату. Тому що, якщо ми не маємо права ризикувати, то які ми підприємці? Так, ми ризикували, коли продавали програму за 12 грн., і брали собі рекламу і спонсорство. Перший національний не є рейтинговим каналом, ми ризикнули – і підняли йому рейтинг. І який інвестор прийде в Україну за таких умов? Я вважаю, що це помста податкової», – переконаний Савік Шустер.

Представники студії просили депутатів створити тимчасову слідчу комісію. Вікторія Сюмар зазначила, що навряд чи парламент проголосує за таку комісію, натомість запропонувала звернутися до прем’єр-міністра з приводу ігнорування засідання комітету головою ДФС і з приводу його дій, які мають всі ознаки перевищення службових повноважень. «Ми поставимо питання на дні уряду в парламенті 22 квітня Володимиру Гройсману. Крім того, вимагатимемо звіту Насірова в парламенті. Також пропоную провести комітетські слухання з приводу порушень органів влади», – сказала вона.

У коментарі «Детектору медіа» Савік Шустер зазначив, що задоволений рішенням комітету. «Це максимально можливе, що міг зробити Комітет свободи слова. Думаю, що Вікторія Сюмар права: створити тимчасову слідчу комісію буде складно. Хоча, думаю, це можливо. Бо це важливо не тільки для нас, а й для решти ЗМІ в Україні. Знаєте, як у притчі: спочатку прийшли до одних, тоді до інших, а коли прийшли до мене, то вже не було нікого, хто зміг би мене захистити. Ми одні з перших, але можливість використовувати владу в боротьбі з незручними журналістами треба припинити на самому початку. Те що вони виведуть фіскальну службу в публічну площину – дуже добре, і це зараз єдиний реальний захист. Ми вирішили, що всі випадки перешкоджання фіскальними органами роботі середнього й малого бізнесу обов’язково будемо висвітлювати», – зазначив Савік Шустер.

Фото – Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3932
Читайте також
29.04.2016 10:30
Олександр Михельсон
3 758
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду