Нацрада пояснила відключення черкаського каналу «Антена» закінченням ліцензії

Нацрада пояснила відключення черкаського каналу «Антена» закінченням ліцензії

11 Квітня 2016
3085
11 Квітня 2016
18:22

Нацрада пояснила відключення черкаського каналу «Антена» закінченням ліцензії

3085
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення готова найближчим часом розглянути питання про надання ліцензії на мовлення кабельного телеканалу «Антена» у Черкасах після того, як регулятору будуть надані у повному обсязі відповідні документи, зокрема – щодо прозорості власності мовника.
Нацрада пояснила відключення черкаського каналу «Антена» закінченням ліцензії
Нацрада пояснила відключення черкаського каналу «Антена» закінченням ліцензії

Про це повідомила «Детектору медіа» заступниця голови Нацради Уляна Фещук.

За її словами, відключення черкаського телеканалу «Антена» відбулось через те, що попередня ліцензія на мовлення закінчилась, а отримати ліцензію на іншу юридичну особу телекомпанія не встигла.

Уляна Фещук повідомила, що ТОВ «Телекомпанія Антена» не подавало документи на продовження ліценції на мовлення у кабельній мережі.  Замість того був не в повному обсязі поданий пакет документів на отримання ліцензії іншою юридичною особою, яка не є ліцензіатом Нацради.

«Засновником цієї юридичної особи є громадська організація. Заявник не надав Національній раді документів згідно вимог закону "Про телебачення і радіомовлення" щодо прозорості медіавласності, який вимагає надання, зокрема, відомостей відповідно до декларації кінцевого бенефіціарного власника. Ми вважаємо, що кінцевим власником у даному випадку є або правління громадської організації або її голова, оскільки загальними зборами йому делеговані повноваження щодо управління і прийняття рішень, а відтак він має можливість здійснювати вирішальний вплив на господарську діяльність суб’єкта інформаційної діяльності. Повного пакету документів ми, нажаль, не отримали», - сказала Уляна Фещук.

За її словами, останнє долучення до пакету документів було зроблене 30 березня. «Насправді пакет документів мав велику кількість зауважень, які вони поступово виправляли. Зауваження були у юридичного, контрольно-аналітичного управління, управління радіочастотного ресурсу тощо. Твердження ж телекомпанії про те, що Нацрада не попереджала про закінчення ліцензії 3 квітня і припинення на цій підставі мовлення телеканалу, взагалі абсурдне – Національна рада не попереджає мовників про закінчення строку дії їх ліцензії. Одним із зобов’язань мовника у випадку, якщо він хоче продовжувати мовлення, є вчасно, не раніше, ніж за 210 і не пізніше як за 180 днів до закінчення строку дії ліцензії, подати заяву про продовження дії ліцензії», - сказала заступниця голови Нацради.

За її словами, документі були подані 18 лютого, і за період до 3 квітня були здійснені три долучення, останнє з яких – наприкінці березня. «При цьому ми розуміли, що ліцензія закінчується, і ліцензіату треба виправляти зауваження якомога скоріше», - сказала вона.

Водночас заступниця голови Нацради спростувала звинувачення на адресу представниці Нацради у Черкаській області Надії Горбаченко, яка буцімто вплинула на кабельного оператора з метою відключення телеканалу «Антена».

«Ну як можна було домовитись с Нацрадою про те, щоб продовжувати мовлення після закінчення ліцензії? Це порушення законодавства, і до обов’язків Надії Горбаченко належить моніторинг дотримання закону всіма мовниками», - зазначила вона.

Уляна Фещук також заявила, що Нацрада готова розглянути питання про надання ліцензії телекомпанії «Антена» у максимально короткий термін, адже регулятор розуміє, що «таке велике місто залишилося без місцевого мовника».

Нагадаємо, 8 квітня о 18.00 у Черкасах було припинено поширення сигналу незалежного телеканалу «Антена», якій вів цілодобове мовлення в форматі новинної ротації у кабельних мережах міста. У зв᾽язку з припиненням трансляції працівники «Антени» надіслали звернення до керівництва країни, профільних відомств, у якому наголосили на протиправності припинення діяльності ЗМІ.

Співробітники телекомпанії також просять Нацраду «забезпечити чесний, відкритий та прозорий розгляд заяви ТОВ «Телекомпанія "Антена" на засіданні, що відбудеться 14 квітня з метою негайного поновлення роботи телеканалу».

Водночас 9 квітня директор телекомпанії Валерій Воротник повідомив, що звільняється з посади. «Я звільняюся з посади директора ТОВ "Телеканал "Антена" і взагалі йду з цієї телекомпанії. В понеділок засновник - громадська організація "Центр медіаініціатив" призначиме нового директора. Напевне це єдиний крок, який я можу зробити щоб допомогти телекомпанії, яку я з колегами будував та плекав стільки років», - заявив він.

Екс-директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Черкаської ОДА Сергій Пасічник написав, що здиваний підставами для непродовження ліцензії каналу «Антена».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3085
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Наталка
2907 дн. тому
Речник навіть не орієнтується у ліцензіатах - хто подавав на ліцензію, а чия ліцензія закінчилася, а також які документи подавалися і яким чином мала реагувати на наявні зі слів речника недоліки. У мене запитання: якщо регулятор дозволяє собі порушувати закони, то чому вимагають чогось від телеорганізацій? І яка роль органу, якщо санкції спрямовані вибірково на певні неугодні змі? Нам достеменно відомо, що безліч телекомпаній працюють без ліцензій до моменту їх отримання, а щодо Антени тільки знадобилися заходи впливу? Горбаченко має рильце добряче в пушку, не помічає порушень близьких її серцю телеканалів, примушує телеорганізації замість неї робити моніторинг, натомість ніколи не допоможе ні в чому, часто навіть просто шкодить. За інформацією з сайту нацради, збільшення показників в ліцензійних умовах не є порушенням, вона пише на підставі того, що ліцензіатом збільшено інімальну частку нац.продукту до 100%, порушення ліцензійних умов. Покажіть у місті когось, хто може зрівнятися з Антеною за популярністю, оперативністю, сучасністю підходів до виробництва? Взагалі корумпована нацрада як держ.орган взагалі не потрібен, достатньо мати департамент при якійсь правоохоронній установі, який контролюватиме порушення законодавства телеорганізаціями.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду