detector.media
11.04.2016 18:22
Нацрада пояснила відключення черкаського каналу «Антена» закінченням ліцензії
Нацрада пояснила відключення черкаського каналу «Антена» закінченням ліцензії
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення готова найближчим часом розглянути питання про надання ліцензії на мовлення кабельного телеканалу «Антена» у Черкасах після того, як регулятору будуть надані у повному обсязі відповідні документи, зокрема – щодо прозорості власності мовника.

Про це повідомила «Детектору медіа» заступниця голови Нацради Уляна Фещук.

За її словами, відключення черкаського телеканалу «Антена» відбулось через те, що попередня ліцензія на мовлення закінчилась, а отримати ліцензію на іншу юридичну особу телекомпанія не встигла.

Уляна Фещук повідомила, що ТОВ «Телекомпанія Антена» не подавало документи на продовження ліценції на мовлення у кабельній мережі.  Замість того був не в повному обсязі поданий пакет документів на отримання ліцензії іншою юридичною особою, яка не є ліцензіатом Нацради.

«Засновником цієї юридичної особи є громадська організація. Заявник не надав Національній раді документів згідно вимог закону "Про телебачення і радіомовлення" щодо прозорості медіавласності, який вимагає надання, зокрема, відомостей відповідно до декларації кінцевого бенефіціарного власника. Ми вважаємо, що кінцевим власником у даному випадку є або правління громадської організації або її голова, оскільки загальними зборами йому делеговані повноваження щодо управління і прийняття рішень, а відтак він має можливість здійснювати вирішальний вплив на господарську діяльність суб’єкта інформаційної діяльності. Повного пакету документів ми, нажаль, не отримали», - сказала Уляна Фещук.

За її словами, останнє долучення до пакету документів було зроблене 30 березня. «Насправді пакет документів мав велику кількість зауважень, які вони поступово виправляли. Зауваження були у юридичного, контрольно-аналітичного управління, управління радіочастотного ресурсу тощо. Твердження ж телекомпанії про те, що Нацрада не попереджала про закінчення ліцензії 3 квітня і припинення на цій підставі мовлення телеканалу, взагалі абсурдне – Національна рада не попереджає мовників про закінчення строку дії їх ліцензії. Одним із зобов’язань мовника у випадку, якщо він хоче продовжувати мовлення, є вчасно, не раніше, ніж за 210 і не пізніше як за 180 днів до закінчення строку дії ліцензії, подати заяву про продовження дії ліцензії», - сказала заступниця голови Нацради.

За її словами, документі були подані 18 лютого, і за період до 3 квітня були здійснені три долучення, останнє з яких – наприкінці березня. «При цьому ми розуміли, що ліцензія закінчується, і ліцензіату треба виправляти зауваження якомога скоріше», - сказала вона.

Водночас заступниця голови Нацради спростувала звинувачення на адресу представниці Нацради у Черкаській області Надії Горбаченко, яка буцімто вплинула на кабельного оператора з метою відключення телеканалу «Антена».

«Ну як можна було домовитись с Нацрадою про те, щоб продовжувати мовлення після закінчення ліцензії? Це порушення законодавства, і до обов’язків Надії Горбаченко належить моніторинг дотримання закону всіма мовниками», - зазначила вона.

Уляна Фещук також заявила, що Нацрада готова розглянути питання про надання ліцензії телекомпанії «Антена» у максимально короткий термін, адже регулятор розуміє, що «таке велике місто залишилося без місцевого мовника».

Нагадаємо, 8 квітня о 18.00 у Черкасах було припинено поширення сигналу незалежного телеканалу «Антена», якій вів цілодобове мовлення в форматі новинної ротації у кабельних мережах міста. У зв᾽язку з припиненням трансляції працівники «Антени» надіслали звернення до керівництва країни, профільних відомств, у якому наголосили на протиправності припинення діяльності ЗМІ.

Співробітники телекомпанії також просять Нацраду «забезпечити чесний, відкритий та прозорий розгляд заяви ТОВ «Телекомпанія "Антена" на засіданні, що відбудеться 14 квітня з метою негайного поновлення роботи телеканалу».

Водночас 9 квітня директор телекомпанії Валерій Воротник повідомив, що звільняється з посади. «Я звільняюся з посади директора ТОВ "Телеканал "Антена" і взагалі йду з цієї телекомпанії. В понеділок засновник - громадська організація "Центр медіаініціатив" призначиме нового директора. Напевне це єдиний крок, який я можу зробити щоб допомогти телекомпанії, яку я з колегами будував та плекав стільки років», - заявив він.

Екс-директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Черкаської ОДА Сергій Пасічник написав, що здиваний підставами для непродовження ліцензії каналу «Антена».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY