У Києві стартував кінофестиваль Docudays UA–2016

У Києві стартував кінофестиваль Docudays UA–2016

25 Березня 2016
2557
25 Березня 2016
23:34

У Києві стартував кінофестиваль Docudays UA–2016

2557
У Києві стартував кінофестиваль Docudays UA–2016
У Києві стартував кінофестиваль Docudays UA–2016

Сьогодні, 25 березня, в Києві відкрився XIII Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

Цього року в програмі буде представлено 93 стрічки з 43 країн світу. До традиційних конкурсів DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВО і DOCU/КОРОТКО вперше приєдналася національна програма DOCU/УКРАЇНА. Кожен конкурс оцінює окремий склад журі. Свого переможця також оберуть студентське журі та глядачі. Організатори фестивалю традиційно вручать премію від Андрія Матросова. Усі призи мають еквівалент 1000 доларів США.

Про роль документального кіно в цілому та фестивалю Docudays UA зокрема – говорили на прес-брифінгу членів журі перед офіційною церемонією відкриття.  

«Ми розуміємо, що Україна, на щастя чи на жаль, не була в центрі світових подій. Ми дуже довго намагалися відгородитися та робити вигляд, що все, що відбувається за межами України, нас не стосується, і дивилися дуже часто на порушення прав людини, катування та війни як на якісь екзотичні речі, що роблять інші люди. А сьогодні ми трохи інакше сприймаємо ті стрічки, що будуть показані протягом фестивалю. Я впевнена, що інколи відповіді на свої проблеми легше шукати, дивлячись на когось іншого. І це те, що ми можемо зробити завдяки Docudays», – зазначила голова «Громадського телебачення» Наталя Гуменюк, член журі конкурсу DOCU/Життя.

Урочиста церемонія відкриття Docudays UA проходила в Червоній залі Будинку кіно. Як і минулого року, стрічки, що ввійшли до програми фестивалю, представили глядачам Марічка Падалко та Майкл Щур (якого спеціально відпустили з полігону «Десна»). 

Фестиваль відкрився фільмом російського режисера Віталія Манського «У променях сонця», що показує невеликий відрізок із життя школярки з Північної Кореї. Пан Манський розповів, що стрічці не дають прокатного посвідчення в Росії, і якщо така ситуація триватиме надалі, команда подасть до суду на державу.

«Я би хотів наголосити, що в Росії важливо показувати не тільки фільми про Північну Корею, вкрай важливо демонструвати кіно, зняте в Україні, – і не стільки про Майдан або Донецьк, треба намагатися показати реальність країни, яка для російського населення перетворена на абсолютне зло. Я думаю, що документальне кіно – це чи не єдиний контраргумент. Ми дивимося на Україну з великою надією, що ви не профукаєте свій шанс. Тож, друзі, не підкачайте»– додав режисер. 

На сцені під час відкриття виступив із промовою і голова Держкіно Пилип Іллєнко: «Я думаю, що ніхто не сумнівається в тому, що за останні роки українська документалістика зайняла лідируючі позиції в нашому кінопроцесі. Фактично цей фестиваль став однією з найголовніших подій року в Україні. Упевнений, присутні тут представники «Молодості» і ОМКФ можуть тільки позаздрити. Сьогодні ми говоримо про прохід "крізь ілюзії" – такою є тема Docudays UA 2016. Я думаю, одна з ілюзій, яку треба здолати українському документальному кіно, – те, що воно не може бути так само успішним в широкому кінотеатральному прокаті як ігрове».

Важливою подією для кінофестивалю цього року стало відкриття національної програми, до якої увійшли:

  1. «Втрата. Знахідка», реж. Оксана Карпович (Канада, Україна, 2015, 6’).
  2. «Інтерсекція», реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук (Україна, Румунія, 2015, 20’).
  3. «Все йде за планом», реж. Микола Дондюк (Україна, 2015, 13’).
  4. «Люди, які прийшли до влади», реж. Олексій Радинський, Томаш Рафа (Україна, 2015, 17’).
  5. «Пісня бійця», реж. Христина Люльченко (Україна, 2016, 10’).
  6. «Загублені», реж. Світлана Шимко (Франція, Україна, 2015, 9’).
  7. «Колишні», реж. Олена Москальчук, Дмитро Бурко (Україна, 2015, 11’).
  8. «Дім», реж. Анна Корж (Україна, 2015, 15’).
  9. «Панорама», реж. Юрій Шилов (Україна, 2015, 27’).
  10. «На Великдень», реж. Світлана Григоренко (Україна, 2015, 14’).
  11. «Григорівський синдром. Частина третя», реж. Дмитро Глухенький (Україна, 2016, 15’).
  12. «“Реве та стогне” їдуть у тур», реж. Надя Парфан (Польща, Україна, 2016, 30’).

Піар-директорка Дар’я Аверченко розповіла, що на відбір прийшло 90 заявок від українських режисерів: «12 міцних короткометражок зробили конкурс DOCU/Україна. Ще понад десяток фільмів увійшли до міжнародних конкурсних та позаконкурсних програм. Це був довгий шлях, 13 років ми привозили надихаючі фільми з усього світу. Ми започаткували освітній проект DOCU/Клас, щоб наші молоді документалісти мали змогу поспілкуватись зі знаними експертами документальної індустрії. Ми допомагали і продовжуємо допомагати молодим талантам у різний спосіб, у різних проектах, і дуже задоволені результатом».

31 березня фестиваль закриє прем’єра документального фільму «Маріуполіс» режисера Мантаса Кведаравічюса

Docudays UA триватиме до 1 квітня. Покази відбуватимуться в Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6), у кінотеатрах «Київ» (вул. Велика Васильківська, 19) та «Кінопанорама» (вул. Шота Руставелі, 19). Вперше цього року організатори запровадили платний вхід. Квитки можна придбати в касах кінотеатрів.

 

 Фото надані прес-службою Docudays UA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2557
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду