Медіаспоживання та довіра до ЗМІ на Донбасі: дослідження Internews

Медіаспоживання та довіра до ЗМІ на Донбасі: дослідження Internews

9 Березня 2016
6438
9 Березня 2016
14:30

Медіаспоживання та довіра до ЗМІ на Донбасі: дослідження Internews

6438
З 2014 по 2015 рік рівень споживання російських телеканалів у Донецькій області скоротився із 71 % до 14 %, а рівень довіри — з 57 % до 9 %. Ці та інші дані — в результатах дослідження Internews
Медіаспоживання та довіра до ЗМІ на Донбасі: дослідження Internews
Медіаспоживання та довіра до ЗМІ на Донбасі: дослідження Internews

4–5 березня в Краматорську пройшла конференція «Стратегія мовлення» для Донбасу, організована Незалежною асоціацією телерадіомовників та краматорським Антикризовим медіацентром. Під час конференції було представлено результати двох досліджень медіа та їхньої аудиторії на Донбасі — дослідницької компанії InMind на замовлення міжнародної організації Internews та дослідницької компанії GfK Ukraine й Інституту масової інформації (ІМІ). Нижче ми публікуємо витяги з дослідження Internews та InMind, а результати дослідження GfK й ІМІ ви можете прочитати тут.

Internews третій рік поспіль вивчав медіаспоживання та довіру до ЗМІ у 12 регіонах України та має для порівняння результати трьох хвиль опитування за 2012, 2014 і 2015 роки. Дослідження проводила компанія InMind методом особистого інтерв’ю респондентів віком 18–65 років у містах із населенням понад 50 тис. осіб. У 2015 році дослідження тривало у травні — червні, на сході України були охоплені лише підконтрольні українській владі території — на Донеччині це міста Краматорськ, Маріуполь, Слов’янськ, Дружківка, Красноармійськ. Загалом було опитано 4048 респондентів, у тому числі триста в Донецькій області.

У своїй презентації консультант Internews зі зв’язків із медіа Валентина Кузик простежила загальноукраїнські тренди медіаспоживання та довіри до медіа, але акцентувала на тенденціях у Донецькій області, адже конференція проходила в Краматорську.

Споживання медіа

Internews та InMind вимірювали рівень споживання різних типів медіа як джерела новин. Респонденти відповідали на запитання, які ЗМІ вони використовували протягом останніх 30 днів для отримання новин: телеканали, новинні інтернет-сайти, соцмережі, друковані видання, радіостанції. Далі споживачі кожного з типів медіа уточнювали, новини яких саме телеканалів, сайтів, друкованих видань і радіостанцій вони споживали за останні 30 днів — загальнонаціональних, регіональних / місцевих, російських, інших зарубіжних.

Основний тренд року — витіснення російських джерел із медійного поля. І якщо аудиторію російського ТБ було суттєво скорочено адміністративними методами (заборона ретрансляції в Україні низки російських каналів), то користування інтернет-ресурсами, які обмеженням не піддаються, помітно знизилося завдяки вибору самих споживачів.

  1. Рівень споживання телебачення

За даними Internews, по всій Україні телебачення залишається основним джерелом новин: 85 % опитаних дивилися новини на ТБ за останні 30 днів. З 2014 по 2015 рік аудиторія ТБ дещо знизилася (-8 %). І хоча в цілому інші джерела інформації менш популярні, ніж ТБ, для молодої аудиторії віком до 35 років інтернет-ресурси (особливо соцмережі) можна зіставляти з ТБ за часткою користувачів.

У Донецькій області ТБ теж є основним джерелом новин, але рівень його споживання нижчий, ніж по Україні (73 %). При цьому частка ТБ як джерела інформації з 2014 року знизилася суттєвіше, ніж по Україні (-15 %).

У всіх областях понад 95 % споживачів ТБ дивляться загальнонаціональні канали. Споживачі знають про існування регіональних і місцевих телеканалів, але тільки 43 % телеглядачів дивляться їх. Найвищу частку аудиторії регіональне ТБ має в Одеській (75 %), Донецькій (65 %), Львівській (63 %) областях, найнижчу — в Полтавській (35 %) та Луганській (38 %) областях.

Обмеження російських телеканалів найбільше позначилося на телеспоживанні в Донецькій, Одеській, Миколаївській областях. Якщо в Донецькій області у 2014 році російське ТБ як джерело новин споживала максимальна по Україні кількість респондентів — 71 %, то вже у 2015 році частка споживання російського ТБ скоротилася до 14 %. У 2015 році найвищий рівень споживання російських каналів дослідження виявило в Дніпропетровській (29 %) і Луганській (21 %) областях.

  1. Рівень споживання інтернету

Зростання проникнення інтернету дещо уповільнилося: за даними Internews, у 2015 році інтернетом користувалися 71 % опитаних (+3 % порівняно з 2014 роком) Дослідники пов’язують це з тим, що серед найактивнішої аудиторії віком до 35 років користувачів інтернету вже понад 90 %.

Втім, значення онлайн-джерел інформації зростає: близько половини опитаних українців використовували для отримання новин сайти й соцмережі (+13 % з 2014-го). Серед молоді віком до 25 років кількість користувачів сайтів така ж, як і кількість користувачів ТБ, а соціальні мережі навіть популярніші за ТБ.

Суттєвою є динаміка зростання інтернет-аудиторії в Донецькій області. У 2015 році інтернет-сайтами як джерелом новин тут користувалися 57 % (+20 % із 2014 року), а соціальними мережами — 45 % (+12 % з 2014 року).

За даними Internews, по Україні зросло користування всіма інтернет-джерелами, за винятком російських.

Загальнонаціональні інтернет-ресурси використовують 93 % споживачів інтернет-ЗМІ. Найнижчий рівень споживання національних інтернет-ресурсів залишається в Донецькій області — 70 %, хоча цей показник зростає (+19 % з 2014 по 2015). Натомість у Донецькій області найпопулярнішими є регіональні інтернет-ресурси: їх споживають 69 % користувачів, тимчасом як у середньому по країні цей показник становить близько 28 %.

Споживання російських інтернет-джерел впало до 25 %, тимчасом як у 2014-му було вдвічі вищим, ніж у регіональних ресурсів. Наразі найбільше споживачів російських інтернет-джерел — у Дніпропетровській (49 %) і Харківській (37 %) областях, найменше — в Луганській (6 %), Полтавській (7 %), Львівській (8 %) областях.

Якщо раніше першість у користуванні російськими сайтами утримувала Донецька область (75 % у 2014-му), то нині обласна аудиторія російських сайтів переважно перейшла на регіональні ресурси:з 2014 по 2015 роки російські сайти втратили на Донбасі 46 % аудиторії, а регіональні здобули +44 % аудиторії. «Для регіональних ЗМІ це означає, що в них є великий ресурс потенційно проросійської аудиторії», — каже представниця Internews Валентина Кузик.

  1. Рівень споживання преси

Пресою як джерелом новин у 12 досліджених регіонах України користуються 31 % респондентів, і цей показник практично не змінився за останній рік (-2 %). Більш разючою є динаміка на Донеччині, де преса з 2014 по 2015 рік втратила 13 % аудиторії й нею як джерелом новин користуються 23 % респондентів.

Найбільшу аудиторію преса має в Дніпропетровській та Львівській областях, найменшу — в Луганській, Полтавській, Сумській та Миколаївській. На думку дослідників, перспективи для преси негативні, адже чим молодша аудиторія — тим менш затребуваним є це джерело інформації.

Серед споживачів друкованих ЗМІ більшість населення віддають перевагу регіональним і місцевим виданням. Винятками є Дніпропетровська область, де споживання місцевої й національної преси однакове, та Луганська й Харківська області, де національна преса явно переважає. На Донеччині регіональну та місцеву пресу читають 87 % споживачів друкованих ЗМІ, тимчасом як національну — лише 24 %, й ці показники змінилися несуттєво з 2014 по 2015 роки.

Російська преса мало поширена, відносно більше її споживачів лише в Дніпропетровській області (21 % проти 7 % у середньому по країні).

  1. Рівень споживання радіо

Рівень споживання радіо як джерела новин по країні вищий, ніж у преси, — 35 %. Втім, у Донецькій області споживачами радіо є лише 14 % респондентів.

Провідним типом радіо є національні станції (87 % серед споживачів радіо як джерела новин), але на Донеччині вони мають меншу частку аудиторії (79 %). Місцеві та регіональні станції найбільш поширені у Львівській (69 % серед споживачів радіоновин), а також у Донецькій, Луганській, Одеській областях (близько 55 %), тимчасом як у середньому по Україні їх слухають 28 % споживачів радіоновин. Причому на Донеччині аудиторія новин місцевих радіостанцій приросла на +27 % з 2014 по 2015 роки.

Російські радіостанції мають незначну частку 11 %. Користування вище середнього лише в Дніпропетровській (25 %) і Донецькій (18 % споживачів радіо) областях.

Довіра до медіа

За достовірністю новин респонденти все ще ставлять на перше місце телебачення, особливо національні телеканали. Втім, дослідники відзначили позитивну динаміку в оцінці достовірності інтернет-ресурсів (розрив між оцінками ТБ й інтернету скорочується).

За даними Internews, довіра до російських медіа, зокрема до ТБ, з 2014 року зменшилася в рази — переважно за рахунок Донецької області (раніше тут було ядро цільової аудиторії російських ЗМІ), а також Харківської, Одеської, Миколаївської областей.

Рівень довіри до місцевого, національного й російського ТБ по всій Україні та окремо по східних областях можна побачити в таблиці:

Довіра до телеканалів

Регіон

Місцеве ТБ

Національне ТБ

Російське ТБ

Вся вибірка (12 регіонів)

51 %

61 %

4 %

Запорізька область

41 %

51 %

5 %

Дніпропетровська область

79 %

81 %

9 %

Донецька область

31 %

36 %

9 %

Луганська область

14 %

27 %

10 %

Харківська область

24 %

38 %

2 %

Дослідники проаналізували такий показник, як рівень медіазадоволеності — скільки респондентів вважають, що медіа надають об’єктивну й достовірну інформацію. Так от на сході України рівень медіазадоволеності національним і російським телебаченням практично однаковий, хоча рівень споживання російського ТБ значно нижчий, ніж у національного ТБ.

Якщо в Донецькій області національне ТБ як джерело новин дивляться 96 % респондентів, то з них лише 30 % вважають, що воно надає об’єктивну й достовірну інформацію. тимчасом як російське ТБ дивляться лише 14 %, але понад третина з них (34 %) вважають, що воно об’єктивне й достовірне.

У Луганській області рівень споживання національного і російського ТБ вищий, ніж у Донецькій: 100 % і 21 %, відповідно. Але рівень медіазадоволеності нижчий: 23 % у національного ТБ і 29 % у російського ТБ.

Клікніть для збільшення

Рівень медіазадоволеності інтернет-ЗМІ на Донеччині вищий, ніж рівень медіазадоволеності ТБ, хоча рівень споживання нижчий. 43 % споживачів як національних, так і російських інтернет-ЗМІ вважають їх об’єктивними й достовірними (при цьому національними інтернет-ресурсами користуються 70 % респондентів, а російськими — лише 30 %).

Клікніть для збільшення

Дослідження Internews показало стрімке падіння рівня довіри до російських джерел інформації на Донеччині з 2014 по 2015 роки. Російські телеканали втратили довіру 48 % аудиторії, інтернет-ЗМІ — 26 %, преса — 18 %, радіо — 16 %.

Загалом рівень довіри до медіа на Донеччині значно нижчий, ніж у середньому по країні.

Найвищий рівень довіри мають загальнонаціональні телеканали — їм повністю довіряють та скоріше довіряють 36 % споживачів у Донецькій області, хоча в середньому по країні цей показник сягає 61 %. На другому місці за рівнем довіри в Донецькій області — регіональні та місцеві телеканали (31 % проти 51 % в середньому по країні).

Регіональним / місцевим та загальнонаціональним інтернет-ЗМІ на Донеччині довіряють 29 % і 28 % споживачів відповідно. Ці показники теж нижчі, ніж у середньому в Україні, але водночас українські інтернет-ЗМІ на Донеччині мають найкращу динаміку зростання довіри: з 2014 по 2015 рік їм стали довіряти на 17–20 % більше аудиторії.

Регіональна / місцева та загальнонаціональна преса в Донецькій області має довіру 20 % і 17 % споживачів. І якщо загалом українським медіа на Донбасі почали довіряти більше споживачів, то місцева преса натомість втратила з 2014 по 2015 рік довіру 6 % споживачів.

Довіра до ЗМІ в Донецькій області (клікніть для збільшення)

Також Internews дослідив медіаграмотність населення. Для мешканців Донецької області ключовою вимогою до новин є чесність і достовірність — цей показник найважливіший для 60 % респондентів, і це суттєво більше, ніж у середньому по країні (+14 %). Для 19 % опитаних найважливішою є об’єктивність. Решта базових стандартів журналістики є малозначущими для споживачів.

Близько третини респондентів на Донеччині не знають, як відрізнити інформацію, якій можна довіряти, чверть опитаних робить це інтуїтивно. Водночас 29 % опитаних звертають увагу на те, чи представлені різні думки.

Переважна більшість респондентів (64 %) не чули про ситуації впливовості журналістів (допомога чи навпаки ускладнення внаслідок журналістської діяльності).

Медіаграмотність мешканців Донецької області (клікніть для збільшення)

Окремо Internews поцікавився обізнаністю респондентів про медіавласність. 42 % респондентів відповіли, що знають власників загальнонаціональних ЗМІ, і лише 10 % сказали, що знають власників місцевих ЗМІ. Водночас лише для 23 % важливо (дуже або радше важливо) знати, хто є власниками медіа. Й ці показники нижчі, ніж у середньому по країні.

Обізнаність про медіавласність мешканцями Донецької області (клікніть для збільшення)

Ознайомитися з повними результатами щорічного опитування Internews по 12 регіонах України, які вперше були представлені у вересні 2015 року, можна на сайті проекту «У-медіа».

Фото і слайди з презентації надано організаторами конференції

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6438
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду