Заборону критики влади для держслужбовців критикують Саакашвілі і західні ЗМІ

Заборону критики влади для держслужбовців критикують Саакашвілі і західні ЗМІ

2 Березня 2016
2222
2 Березня 2016
10:33

Заборону критики влади для держслужбовців критикують Саакашвілі і західні ЗМІ

2222
Голова Одеської обласної держадміністрації (ОДА) Міхеіл Саакашвілі розкритикував постанову Кабінету міністрів «Про затвердження Правил етичної поведінки державних службовців», яка забороняє державним службовцям публічно критикувати владу. Про критику постанови, яка може стати ударом по свободі слова, повідомляють також західні ЗМІ.
Заборону критики влади для держслужбовців критикують Саакашвілі і західні ЗМІ
Заборону критики влади для держслужбовців критикують Саакашвілі і західні ЗМІ

Міхеіл Саакашвілі порівняв заборону критики влади із так званими «диктаторськими законами 16 січня» і заявив, що не буде дотримуватись таких правил. Про це він сказав під час свого візиту до Вінниці, повідомляє Gazeta.ua.

«Сьогодні Кабінет міністрів України опублікував постанову, яка направлена тільки на одне - заборонити їздити зустрічатись з людьми. В ній йдеться про поведінку державних службовців. Постанова закликає посадових осіб державної влади утриматись від активної участі в громадському житті, від публічної критики органів державної влади і їхніх посадових осіб. Це назвали достойною поведінкою і лояльністю, політичною нейтральністю. За такі речі в Україні вже змінилась один раз влада. Це було два роки тому. Всі пам'ятають відомі закони в такому ж дусі. Я заявляю зразу, що я буду порушувати цю постанову. Вона дурна і написана не дуже розумними людьми», - сказав Міхеіл Саакашвілі.

Австралійська  журналістка Алессандра Прентіс пов’язує заборону критики влади із публічним критичним виступом екс-міністра економіки Айвараса Абромавічуса.

«Голосні відставки міністра економіки Абромавічуса та генерального прокурора Шокіна, що відбулися у лютому, свідчать про провал керівництва Києва щодо виконання обіцянок усунути вплив корпоративних інтересів на формування політики», - цитує її публікацію «Укрінформ».

Правило «лояльності» є одним з нововведень, що викладені у кодексі етики держслужбовців, яких чиновники повинні дотримуватися, інакше до них буде застосовано дисциплінарні заходи відповідно до постанови, розміщеної на сайті уряду. Цей крок відразу ж викликав критику з боку деяких державних службовців, які вбачають у ньому удар по свободі слова, йдеться у статті Алессандри Прентіс.

Вона цитує директора Департаменту інновацій та інтелектуальної власності міністерства економіки України Олену Мініч, яка заявила, що нові правила, схоже, були створені терміново і прийняті на хвилі звинувачень Айвараса Абромавічуса. «Маленький документик... в найкращих традиціях комуністичного періоду, точніше - в традиціях Сталіна і Берії», – заявила Олена Мініч.

На думку австралійської журналістки, майбутнє українського уряду сумнівне, якщо прем'єр-міністр Арсеній Яценюк не зможе зміцнити коаліцію та уникнути дострокових виборів після того, як він ледве подолав вотум недовіри в парламенті у лютому.

Нагадаємо, 11 лютого Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підписав поставнову №65 «Про затвердження Правил етичної поведінки державних службовців», що розповсюджується також на керівників державних підприємств і містить вимоги відмови від критики влади та нерозповсюдження інформації про діяльність держслужбовців.

Фото: iamir.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2222
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду