«Оскар – 2016»: найкращою стала стрічка «У центрі уваги»

«Оскар – 2016»: найкращою стала стрічка «У центрі уваги»

29 Лютого 2016
5391
29 Лютого 2016
07:51

«Оскар – 2016»: найкращою стала стрічка «У центрі уваги»

5391
«Оскар – 2016»: найкращою стала стрічка «У центрі уваги»
«Оскар – 2016»: найкращою стала стрічка «У центрі уваги»

Сьогодні, у ніч із 28 на 29 лютого, в Лос-Анджелесі в Dolby Theatre відбулася 88-ма церемонія вручення премії «Оскар»

Найкращим фільмом року Американська кіноакадемія назвала драму Тома МакКарті «У центрі уваги». У стрічці, заснованій на реальних подіях, ідеться про журналістське розслідування одного з найгучніших секс-скандалів за історію США. Кореспонденти бостонської газети розкривають випадки педофілії, у яких звинувачуються представники церкви. 

Режисером року визнано Алехандро Гонсалеса Іньярріту. Його фільм «Легенда Г’ю Гласса» був представлений у 12 номінаціях. Іньярріту другий рік поспіль перемагає у своїй номінації, минулого року він отримав нагороду від Американської кіноакадемії за  «Бьордмена». У цілому, це четверта статуетка мексиканця.

Леонардо ДіКапріо отримав «Оскар» за роль мисливця, що вижив у екстримальних умовах, у стрічці «Легенда Г’ю Гласса». Нагорода для ДіКапріо - найголовніша інтрига цьогорічної премії. Це п’ята номінація для 41-річного актора (не враховуючи номінації за продюсування) і перша перемога. 

Актрисою року стала Брі Ларсон. Її відзначено за роль у соціальній драмі «Кімната». Це перша номінація для 26-річної акторки. 

Шість із десяти можливих золотих статуеток отримав тріумфатор цьогорічної премії «Оскар» - постапокаліптичний екшн «Шалений Макс: Дорога гніву» Джорджа Міллера - за костюми, декорації, грим і зачіски, монтаж, зведення звуку та монтаж звуку. 

«Детектор медіа» провів пряму текстову трансляцію премії «Оскар – 2016». До вашої уваги повний перелік переможців (по порядку оголошення):

Найкращий оригінальний сценарій: 

  • Джош Сінгер, Том МакКарті – «У центрі уваги». 

Адаптований сценарій:

  • Чарльз Рендольф, Адам МакКей – «Гра на пониження». Фінансова драма про світову економічну кризу 2008 року, передбачивши яку, четверо фінансистів заробили мільйони. 

Акторка другого плану:

  • Алісія Вікандер за роль художниці Грети Вегенер дружини першого у світі чоловіка, якому зробили операцію по зміні статі. Стрічка «Дівчина з Данії».

Найкращий дизайн костюмів:

  • Джені Біван за роботу над фільмом «Шалений Макс: Дорога гніву». Це третя номінація й друга перемога дизайнерки. 

Дизайн декорацій:

  • Колін Гіпсон, Ліза Томпсон за виробничий дизайн стрічки «Шалений Макс: Дорога гніву».

Грим і зачіски:

  • Деміен Мартін, Леслі Вандерволт, Елка Вардега - «Шалений Макс: Дорога гніву». Це третя золота статуетка, фільм поки що лідирує за кількістю нагород. 

Операторська робота:

  • Еммануель Любецькі за стрічку «Легенда Г’ю Гласса». Це восьма номінація в житті оператора й третя статуетка третій рік поспіль. Любецькі вже має «Оскари» за «Гравітацію» (2014 р.) та «Бьордмена» (2015 р.).  

Монтаж:

  • Маргарет Сіксел - «Шалений Макс: Дорога гніву». Перша номінація в житті Сіксел. Четвертий «Оскар» для стрічки цієї ночі.

Монтаж звуку:

  • Марк Мангіні, Девід Вайт - «Шалений Макс: Дорога гніву»

Зведення звуку:

  • Кріс Дженкінс, Грегг Рудлофф, Бен Осмо - «Шалений Макс: Дорога гніву». Це шоста статуетка для стрічки Джорджа Міллера.

Візуальні ефекти:

  • Ендрю Вайтхьорст, Паул Норіс за спецефекти у фільмі про штучний інтелект Ex Machina;

Короткометражний мультфільм:

  • Гебріел Осоріо, Пато Ескала - «Медвежа історія».  Це перший «Оскар» для Чилі. 

Повнометражний мультфільм:

  • Піт Доктер, Джонас Рівера - «Думками навиворіт». Анімаційний фільм про 11-річну школярку та пять базових емоцій, що живуть у її голові. Мультик зібрав у прокаті близько 900 мільйонів доларів. 

Найкращий актор другого плану:

  • Марк Райленс за роль Рудольфа Абеля в драмі «Міст шпигунів». Це перша номінація й золота статуетка в житті 56-річного актора. 

Короткометражний документальний фільм:

  • Шармін Обаід-Чіной - «Дівчина в річці: Ціна прощення». Режисерка з Пакистану вже отримувала «Оскар» у 2012 році, тож це її друга нагорода. 

Повнометражний документальний фільм:

  • Азіф Кападія, Джеймс Гей-Різ - «Емі». Документальний фільм про життя епатажної Емі Вайнгаус, британської співачки, що пішла з життя через алкогольне отруєння в 2011 році.

Короткометражний ігровий фільм:

  • Бенджамін Клірі, Серена Армітаж - «Заїка». У британській стрічці розповідається історія самотнього хлопця, котрий щосили намагається подолати дефект мови, аби побудувати романтичні стосунки.

Найкращий фільм іноземною мовою:

  • Ласло Немеш - «Син Саула». Угорщина. Драма про вязня Освенцима, якому доручено спалювати трупи євреїв, але він намагається врятувати з вогню та поховати тіло хлопчика, якого вважає своїм сином. Стрічка здобула багато нагород на міжнародних кінофестивалях, зокрема в Каннах.

Найкраща пісня:

  • Джимі Нейпс, Сем Сміт - «Writing's On The Wall» із фільму «007: СПЕКТР». 

Саундтрек:

  • Енніо Морріконе за музику до фільму Квентіна Тарантіно «Мерзенна вісімка». Це шоста номінація й другий «Оскар» у житті композитора. У 2007 році він отримав золоту статуетку за особливі заслуги в кінематографі.

Найкращий режисер:

  • Алехандро Гонсалес Іньярріту - «Легенда Г’ю Гласса». 

Найкраща акторка:

  • Брі Ларсон- «Кімната»

Найкращий актор:

  • Леонардо ДіКапріо - «Легенда Г’ю Гласса»

Найкращий фільм:

  • «У центрі уваги».

Спеціальні нагороди за вклад у кінематограф отримали акторка Джина Роулендс, режисер Спайк Лі, акторка та співачка Дебі Реймонд. 

Провів церемонію комедійний актор Кріс Рок.

Нагадаємо, що цього року серед претендентів на «Оскар» у номінації «Найкращий документальний фільм» змагався американсько-українсько-британський фільм Євгена Афінеєвського «Зима у вогні» (Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom) про події українського Євромайдану зими 2013-2014 років.

«Детектор медіа» публікував інтерв'ю з британським кінорежисером Азіфом Кападією, чия документальна стрічка «Емі» цього вечора отримала «Оскар».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5391
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду