Комітет ВР підтримав законопроект про посилення контролю за правом на доступ до інформації

Комітет ВР підтримав законопроект про посилення контролю за правом на доступ до інформації

18 Лютого 2016
1371
18 Лютого 2016
11:50

Комітет ВР підтримав законопроект про посилення контролю за правом на доступ до інформації

1371
17 лютого Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував депутатам прийняти за основу законопроект №2043а «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян».
Комітет ВР підтримав законопроект про посилення контролю за правом на доступ до інформації
Комітет ВР підтримав законопроект про посилення контролю за правом на доступ до інформації

Про це повідомляє «Доступ до правди».

За рішення «рекомендувати народним депутатам прийняти законопроект за основу» проголосували 10 членів комітету. 

Як зазначено на сторінці законопроекту №2043а «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян» на сайті Верховної Ради, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності є головним у розгляді цього законопроекту (голова - Андрій Кожем’якін).

Законопроект був внесений ще у червні 2015 року народними депутатами Вікторією Сюмар (голова Комітету свободи слова та інформаційної політики), Мустафою Найємом, Сергієм Лещенком, Світланою Заліщук, Єгором Соболєвим, Ганною Гопко, Віктором Кривенком.

Як зазначає «Доступ до правди», зміни, запропоновані законопроектом №2043а, передовсім спрямовані на зміцнення позицій Уповноваженого з прав людини (омбудсмена), який від жовтня 2015-го року є основним наглядовим органом у сфері виконання Закону «Про доступ до публічної інформації».

 Законопроектом зокрема передбачається:

  1. Урівняти військовослужбовців та інші категорії громадян у сфері доступу до публічної інформації (по аналогії з порушенням правил дорожнього руху, де військові несуть таку саму відповідальність, як і інші категорії). Зараз військовослужбовці не несуть адміністративної відповідальність, тільки дисциплінарну. Відповідно працівників ні Державної прикордонної служби, ні Пенітенціарної служби, ні Міністерства оборони неможливо притягнути до адмінвідповідальності за те, що вони не надають публічну інформацію.
  2. Омбудсмен отримує можливість надати мандат на вручення протоколів регіональним представникам і регіональним координаторам, а також надсилати адмінпротоколи поштою. 
  3. При складанні протоколу про адміністративне правопорушення пропонується не вимагати підпису, якщо такий протокол надсилається поштою за місцем роботи особи відповідно до статті 254 Кодексу. Ці зміни обумовлені існуючою практикою відмови посадових осіб державних органів від отримання зазначених протоколів та засвідчення отримання протоколу підписом, неможливістю доступу до зазначених осіб для вручення їм протоколу, що призводить до уникнення відповідальності.

Проект №2043а очікує на розгляд Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності від червня 2015 року, зазначає видання. Останній раз його було внесено до черги денної засідання 3 лютого 2016 року, проте тоді законопроект не розглянули через те, що не з’явився основний доповідач – Вікторія Сюмар. Вона в цей час вела засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, де є головою.

На засіданні 17 лютого законопроект представляла омбудсмен Валерія Лутковська. Жодного з семи депутатів-авторів законопроекту під час його представлення на засіданні не було, зазначає видання.

 

Фото - 5 канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1371
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду