Реєстрацію законопроекту «Про аудіовізуальні послуги» відкладуть на місяць – Сюмар

Реєстрацію законопроекту «Про аудіовізуальні послуги» відкладуть на місяць – Сюмар

17 Лютого 2016
3230
17 Лютого 2016
11:32

Реєстрацію законопроекту «Про аудіовізуальні послуги» відкладуть на місяць – Сюмар

3230
Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар 16 лютого, на засіданні робочої групи з підготовки законопроекту «Про аудіовізуальні послуги», повідомила, що реєстрацію законопроекту буде відкладено на місяць.
Реєстрацію законопроекту «Про аудіовізуальні послуги» відкладуть на місяць – Сюмар
Реєстрацію законопроекту «Про аудіовізуальні послуги» відкладуть на місяць – Сюмар

Про це Вікторія Сюмар сказала, реагуючи на нарікання присутніх представників індустрії на законопроект. Представники Індустріального телевізійного комітету і топ-менеджери великих телеканалів на засіданні робочої групи висловлювали сумніви в доцільності такого законопроекту взагалі. Зокрема, один з топ-менеджерів телеканалів закликав не реєструвати цього законопроекту, назвавши його «епохою Олени Бондаренко, помноженою на ініціативи Нацради і квоти». До того ж, 16 лютого ІТК поширив відкритий лист до Вікторії Сюмар з проханням переглянути концепцію та строки роботи над законопроектом про аудіовізуальні послуги.

Вікторія Сюмар заявила, що якщо законопроект викликає такий опір індустрії, то вона передасть напрацювання Комітету до Кабінету Міністрів, і уряд внесе цей законопроект у Верховну Раду, тому що це одне із зобов’язань України відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС. Й тоді індустрія та громадськість втратить можливість працювати над законопроектом до його реєстрації. У відповідь топ-менеджер телеканалу заявив, що якщо уряд внесе недружній до мовників законопроект, то він втратить підтримку, яку мовники надавали уряду в складні часи.

Натомість представники Інституту медіа права, Інституту масової інформації та Незалежної асоціації телерадіомовників нагадали, що ухвалення такого закону у 2016 році – це одне із зобов’язань України перед Європою, а робота над цим законопроектом тривала з 2012 року. І громадські медійні організації готові працювати над конкретними правками до тексту законопроекту.

На думку членів робочої групи, у законопроекті необхідно чіткіше прописати перехід України на цифрове мовлення, доопрацювати питання квотування ефіру, регулювання нових технологій, а також уточнити термінологію.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики ще протягом місяця прийматиме правки до тексту законопроекту, після чого зареєструє його у Верховній Раді.

Нагадаємо, наразі Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики завершує роботу над текстом законопроекту «Про аудіовізуальні послуги». За словами Вікторії Сюмар, при розробці законопроекту було взято за основу документ, напрацьований у 2012-2014 роках робочою групою при Комітеті свободи слова за підтримки Ради Європи, а також пропозиції Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка протягом 2015 року напрацьовувала свій законопроект, і пропозиції народних депутатів – членів комітету.

Згідно з підписаною у червні 2014 року Угодою про Асоціацію з ЄС, Україна має до червня 2016 року привести своє законодавство до європейських стандартів, зокрема й ухвалити закон про аудіовізуальні послуги.

Фото Олексія Темченка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3230
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду