Без державних дотацій виживуть 33% комунальних видань – Олександр Бухтатий

Без державних дотацій виживуть 33% комунальних видань – Олександр Бухтатий

11 Лютого 2016
3665
11 Лютого 2016
17:47

Без державних дотацій виживуть 33% комунальних видань – Олександр Бухтатий

3665
Головний консультант Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України, секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Олександр Бухтатий заявив, що 33% комунальних видань в Україні виживуть без фінансування від держави
Без державних дотацій виживуть 33% комунальних видань – Олександр Бухтатий
Без державних дотацій виживуть 33% комунальних видань – Олександр Бухтатий

Про це він сказав на Другій всеукраїнській конференції «Дорожня карта реформування комунальної преси на 2016 рік: 15 кроків до свободи і незалежності», організованій НСЖУ спільно з Асоціацією місцевої преси та за підтримки Держкомтелерадіо.

На захід приїхало понад 160 редакторів місцевих комунальних видань з усіх регіонів України.

Олександр Бухтатий в своєму виступі повідомив, що наразі в Україні існує 555 комунальних місцевих видань, які отримують дотації з бюджетів в різному обсязі. За його словами, важливо розвінчати міфи щодо того, що комунальна преса не може існувати без фінансування держави і взагалі під загрозою зникнення.

«Це не так. Ми порахували, що в результаті роздержавлення щонайменше 33% комунальних видань вижили б і без дотацій. Загального закону немає: в різних областях - різні дотації, тиражі, рекламні прибутки. У Сумах найменше грошей витрачають на комунальні видання, в Одесі – найбільше. 127 газет взагалі не отримували дотацій, а 40 % загальної дотаційної суми виділили близько 40 газетам, всім іншим діставалися копійки», - уточнив спікер.

Він наголосив, що законодавчі зміни відкривають нові можливості перед виданнями. «Зараз в середньому комунальні газети мають 3,5-4 творчих працівники в колективі. Це ненормально. Газету не може робити такий малий колектив. Я вважаю, що якраз реформування допоможе вам заробити грошей і найняти кваліфікованих працівників», - наголосив консультант Адміністрації президента.

Олександр Бухтатий також зазначив, що попри підвищення тарифів на доставку преси «Укрпоштою», місцеві видання станом на 1 січня 2016 року зберегли понад з 97% своєї передплати порівняно з минулим роком.

Нагадаємо, Перша Всеукраїнська конференція редакторів комунальних друкованих засобів масової інформації «Реформа комунальної преси як вектор європейської інтеграції України. Дорожня карта та першочергові кроки» відбулась 10 грудня 2015 року. Тоді її учасники заявили, що позбавлення влади права тиснути на редакційну політику місцевих газет, звільняти чи призначати редакторів, вичитувати сторінки до друку або іншим чином втручатися в роботу ЗМІ є спільною перемогою медіаспільноти завдяки ухваленню парламентом закону про роздержавлення друкованих ЗМІ.

Нагадаємо, закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (законопроект № 1123був ухвалений парламентом 24 листопада 2015 року.  21 грудня Президент України Петро Порошенко повернув його зі своїми пропозиціями для повторного розгляду. 24 грудня Верховна Рада повторно проголосувала за закон з урахуванням пропозицій Президента. 26 грудня Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

НСЖУ розроблено «Дорожню карту реформування на 2016 рік: 15 кроків до свободи», проекти нормативно-правових документів для імплементації реформування та зразки документів для редакцій, Е-сервіси на сайті nsju.org , видано «Абетку редактора» й проведено 15 регіональних семінарів-тренінгів для редакторів протягом минулого року.

 

Фото - zhitomir.today

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3665
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду