Сьогодні у Росії можуть повністю заблокувати Wikipedia

Сьогодні у Росії можуть повністю заблокувати Wikipedia

24 Серпня 2015
4195
24 Серпня 2015
15:43

Сьогодні у Росії можуть повністю заблокувати Wikipedia

4195
Сьогодні у Росії можуть повністю заблокувати Wikipedia
Сьогодні у Росії можуть повністю заблокувати Wikipedia

Сьогодні, 24 серпня, Роскомнагляд може заблокувати інтернет-енциклопедію Wikipedia через те що керівництво ресурсу відмовилося підкоритися російському законодавству і не стало видаляти зі сторінки російськомовної версії інтернет-ресурсу статтю «Чарас», присвячену наркотику з конопель, аргументувавши це тим, що основу статті складають матеріали ООН та академічні джерела. Про це повідомляє російське видання «Известия».

 

Нагадаємо, Wikipedia відмовилася виконувати рекомендації Роскомнагляду видалити матеріал з енциклопедії і ухвалене раніше рішення суду в селі Чорний Яр (Астраханська область, Росія), який заборонив цю статтю до поширення в Росії. Наразі Wikipedia та її російськомовний сегмент використовують захищене протокольне розширення https, що технічно ускладнює можливість блокування окремої статті сервісу провайдерами. Це, у свою чергу, означає, що на території Росії можуть заблокувати Wikipedia повністю.

 

Рішення про блокування Wikipedia в Роскомнагляді вже прийнято, однак відомство, як пишуть «Известия», хоче вирішити конфлікт з російським представництвом енциклопедії без радикальних заходів.

 

«Роскомнагляд розуміє важливість "Вікіпедії" для суспільства. Можна вважати дії відомства слабкістю або зловживанням повноваженнями, але все-таки зараз всі чекають, що інтернет-енциклопедія виконає рішення суду. А то виходить, що сьогодні вони "академічно" напишуть про наркотики, завтра - "академічно" про форми суїциду, а післязавтра опублікують весь заборонений контент, але з "академічних джерел», - заявив «Известиям» анонімний чиновник російського уряду.

 

Директор російського підрозділу Wikipedia Володимир Медейко пояснив, що якщо факт блокування відбудеться, то російські користувачі не залишаться без звичної для них інтернет-енциклопедії, оскільки «є багато способів прочитати заблоковані сайти».

 

«Якщо держава заблокує Wikipedia, то воно зробить гірше тільки собі. Думаю, що які-небудь сторонні організації зроблять люфти, за якими можна буде читати заблоковані сайти. Це будемо робити не ми, а сторонні сайти», - уточнив він, пояснивши, що сервери Wikipedia знаходяться в Каліфорнії (США), тому російські закони на їх роботу не поширюються.

 

«З точки зору юридичної на нас натиснути не можуть, ми за контент не відповідаємо. На нас впливають тільки американські закони. Якщо раптом в Америці відбудеться дурість, і їх закони будуть невідповідні для Wikipedia, то сервери переїдуть в іншу країну з нормальними законами. Це не те, що Wikipedia прогнулася під американські закони, просто американські закони нас влаштовують. Як тільки перестануть нас влаштовувати, будемо жити за іншими законами - швейцарськими або хоч еквадорськими», - додав пан Медейко.

 

Серед низки конфліктів Wikipedia з Роскомнаглядом «Известия» наводять, зокрема, звернення у вересні 2014 року депутата Державної думи Романа Худякова до глави Роскомнагляду Олександра Жарова з проханням внести статтю Wikipedia в чорний список, оскільки в ній так зване «возз'єднання Криму і Севастополя з Росією» трактувалося як анексія, тобто насильницьке приєднання.

 

Голова правління російської «Ліги безпечного інтернету» Денис Давидов звинуватив російське представництво Wikipedia у політичній діяльності і заявив, що воно повинно підкоритися російським законам.

 

«Сама «Вікіпедія» та її російське представництво координує свою діяльність з США. Вони радяться з хлопцями з США, ті радяться з колегами з Вашингтона, і приймається рішення. Насправді це політична діяльність. «Вікіпедія» позиціонує себе як вільну енциклопедію, основне завдання якої - нести знання в світ. Насправді вони займаються політичною діяльністю...Вони хочуть показати себе як постраждалих нібито за своє слово. Але тут важливо розмежовувати свободу слова. У них це свобода «від», а у всіх це свобода «для». Наприклад, для того, щоб було краще. Просто потрібно врешті-решт поставити крапку, колегам з Wikipedia потрібно піти на поступки і виконати вимоги російського законодавства, тому що йдеться про порушення закону», - заявив пан Давидов.

 

Нагадаємо, у червні 2015 року міжнародна некомерційна організація Wikimedia оголосила про перехід всіх своїх ресурсів (включно з Wikipedia) на захищений протокол HTTPS. Опція доступу до ресурсів Wikimedia з допомогою HTTPS була доступна і раніше. Однак тепер це налаштування стане дефолтним. Підготовка до переходу всіх ресурсів на новий протокол зайняла деякий час і вимагає змін не тільки в коді, але і в апаратному забезпеченні, тобто «залізі» серверів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4195
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Sparrov
3139 дн. тому
"Директор російського підрозділу Wikipedia Володимир Медейко" Виправте помилку. Вікіпедія не може мати директорів. Це горизонтальна структура. Владімір Мєдєйко є директором російського відділення некомерційного фонду Вікімедіа. Світовий фонд Вікімедіа здійснює підтримку Вікі-проектів (зокрема й набільш популярного - Вікіпедії.)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду