Держкомтелерадіо проти  необґрунтованого підвищення  тарифів «Укрпошти» на доставку газет і журналів

Держкомтелерадіо проти необґрунтованого підвищення тарифів «Укрпошти» на доставку газет і журналів

20 Серпня 2015
3276
20 Серпня 2015
12:57

Держкомтелерадіо проти необґрунтованого підвищення тарифів «Укрпошти» на доставку газет і журналів

3276
Держкомтелерадіо проти  необґрунтованого підвищення  тарифів «Укрпошти» на доставку газет і журналів
Держкомтелерадіо проти  необґрунтованого підвищення  тарифів «Укрпошти» на доставку газет і журналів

Державний комітет телебачення і радіомовлення як центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику в інформаційній та видавничій сфері, висловлює занепокоєння з приводу можливого підвищення тарифів «Укрпошти» на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою. Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

 

«У сучасних умовах підвищення тарифів на приймання та доставку періодики однозначно матиме негативні наслідки, призведе до виникнення кризових явищ на ринку преси, викличе невдоволення значної частини суспільства. Незважаючи на розвиток інформаційних технологій,  преса, зокрема газети і журнали, і надалі відграють важливу суспільно значущу роль в житті країни, кожної територіальної громади, громадян України», - зазначає Держкомтелерадіо.

 

Комітет заявляє, що вітчизняні періодичні друковані  видання, зокрема газети місцевої сфери розповсюдження, повинні й надалі залишатися доступним джерелом інформації для громадян, особливо малозабезпечених верств населення.

 

Водночас Держкомтелерадіо підтримує ініціативу видавців стосовно пошуку компромісного рішення з цього болючого  питання з метою стабілізації ситуації на вітчизняному ринку преси.

 

Нагадаємо,8 липня Міністерство інфраструктури оприлюднило проект наказу «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою».  22 липня Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) та Національна спілка журналістів України (НСЖУ) звернулись до міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, протестуючи проти можливого підвищення вартості доставки преси. 

 

Водночас ДП «Укрпошта» заявило , що є ініціатором проекту цього наказу. Необхідність підвищення цін на послуги зв'язку в установі обґрунтували зростанням цін на товари, послуги, енергоносії, освітлення та опалення за останній рік.

 

За оцінками УАВПП та НСЖУ, за умови підписання цього наказу збільшення вартості доставки для місцевих ЗМІ складе близько 122%. Асоціація закликала всі ЗМІ приєднатись до обговорення проблеми підвищення цін на доставку преси  та пропонує редакціям надсилати свої листи на адресу Прем'єр-міністра України і на власних розрахунках продемонструвати вплив нових тарифів.

 

Під час спеціальної наради  з представниками галузевих та професійних об'єднань преси в.о. генерального директора УДППЗ «Укрпошта» Ігор Ткачук повідомив, що «збільшення вартості доставки одного примірника газети форматом А3 з кількістю поліс 4 складе 9 копійок для загальнодержавних та обласних видань і 8 копійок для місцевих видань. Для 8-полосного видання формату А3 - близько 19 коп. (загальнодержавне видання), 17 коп. (обласне) та 16 (місцеве) відповідно. Далі, на кожні наступні 4 полоси збільшення вартості доставки складатиме 7,5 коп. для загальнодержавних видань та 5 коп. - для обласних та місцевих».

 

Водночас Міністерство інфраструктури України заявляє, що нові тарифи на доставку періодичних друкованих видань, які буде введено в дію з 1 січня 2016 року, зростуть порівняно з діючими в середньому на 56,1%.  Підвищення тарифів перший заступник міністра В.Шульмейстер  обґрунтовує тим, що «видання газет і журналів давно втратило свою соціальну функцію і є видом підприємницької діяльності, а їх власники зацікавлені в отриманні максимального прибутку». 

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3276
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду