Експерти РПР: представлена Мінкультом стратегія розвитку української культури - імітація

Експерти РПР: представлена Мінкультом стратегія розвитку української культури - імітація

22 Травня 2015
2231
22 Травня 2015
09:04

Експерти РПР: представлена Мінкультом стратегія розвитку української культури - імітація

2231
Експерти РПР: представлена Мінкультом стратегія розвитку української культури - імітація
Експерти РПР: представлена Мінкультом стратегія розвитку української культури - імітація

До 15 травня віце-прем'єр з гуманітарної політики - міністр культури В'ячеслав Кириленко запропонував громадськості обговорити довгострокову стратегію розвитку української культури. Експерти групи «Культура» Реанімаційного пакету реформ (РПР) висловлюють свою глибоку стурбованість якістю і підходом до роботи міністерства над ключовим документом для розвитку культурної сфери. Про це йдеться у заяві експертів, яку отримала «Детектор медіа».

 

Як заявляють експерти, нинішня стратегія є поверхневим документом, який не охоплює значну частину проблем сфери культури. На їх погляд, єдиним завданням такого документу може бути формальний звіт по зобов'язанням міністерства згідно із затвердженим планом дій уряду і графіку імплементації угоди з ЄС (підготувати документ з назвою «Стратегія розвитку культури до 2025» до 1 червня). До того ж, як стверджують експерти, документ не відображає значну частину завдань прописаних в коаліційній угоді і Президентської стратегії сталого розвитку «Україна - 2020».

 

«На розробку найважливішого документу Міністерство культури виділило менше місяця. В той же час, над подібними програмами в країнах ЄС працюють від року (при наявності релевантного досвіду та існуючих досліджень) до декількох років. Міністерством було змарновано досвід уже напрацьованих програм, створених громадськими організаціями. На зборах робочої групи представниками Міністерства було висловлено негативне ставлення до всіх існуючих матеріалів, що демонструє закритість і нездатність нинішньої команди взаємодіяти з громадянським суспільством», - йдеться у заяві.

 

Експерти громадянської платформи РПР закликають міністра культури В'ячеслава Кириленко залучити громадські організації та експертів ЄС з культури для роботи над стратегією, забезпечити прозорість процесу роботи, представити результати роботи згідно з положенням 2.3. Коаліційної угоди, яке мало б бути засадничим при підготовці Стратегії: «Приведення основних завдань та функцій Міністерства культури у відповідність з європейськими практиками і принципами, реформування його структури».

 

У зв'язку з вище викладеними фактами група «Культура» Реанімаційного пакету реформ закликає відповідальних за імплементацію реформ і асоціацію з ЄС Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, заступника глави Адміністрації Президента Дмитра Шимківа, а також народних депутатів України звернути особливу увагу на ситуацію з реформами в культурній сфері.

 

«Розробка та імплементація Стратегії розвитку культури та Стратегії культурної політики має ключове значення не тільки для успішної асоціації з ЄС, але й для сталого розвитку країни», - йдеться у заяві.

 

Заяву підписали учасники групи «Культура» РПР: Наталія Кривда, Мар'яна Матвейчук, Володимир  Кадигроб, Лариса Бабій, Віктор Рубан, Сергій  Галетій, Антон Корвін-Піотровський, Олександр Білера, Салата Олена, Лариса Артюгіна, Олександр Остапенко, Лариса Венедіктова, Вікторія Колеснікова.

 

Нагадаємо, у квітні віце-прем'єр-міністр - міністр культури України В'ячеслав Кириленко заявив, що імплементація стратегії розвитку української культури вимагатиме внесення змін до півтора десятка базових законопроектів та ухвалення понад п'ятдесяти  постанов Кабінету Міністрів України. За результатами обговорення представленого проекту Стратегії, доопрацьований та доповнений документ виноситься на 30-денне обговорення (до 15 травня) серед громадськості та  на розгляд профільного Комітету  ВРУ.  

 

Він також повідомив, що при Міністерстві культури України буде створено Громадську раду реформ. До складу ради залучать й експертів з Польщі, Литви та Франції. Долучитися до Громадської ради зможуть усі бажаючі фахівці. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2231
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду