Україна може відкласти перехід на цифрове мовлення на півроку або рік - Наливайко

Україна може відкласти перехід на цифрове мовлення на півроку або рік - Наливайко

20 Травня 2015
3691
20 Травня 2015
09:06

Україна може відкласти перехід на цифрове мовлення на півроку або рік - Наливайко

3691
Україна може відкласти перехід на цифрове мовлення на півроку або рік - Наливайко
Україна може відкласти перехід на цифрове мовлення на півроку або рік - Наливайко

Голова Державного комітету телебачення та радіомовлення України Олег Наливайко повідомив, що зараз Україна веде переговори про відтермінування переходу на цифрове мовлення через важкий фінансовий стан. Про це він заявив в інтерв'ю виданню «РБК-Україна».

 

У відповідь на питання «Коли повноцінно запрацює цифрове телебачення?» Олег Наливайко відповів, що згідно з Женевською конвенцією Україна має перейти на цифрове мовлення 17 липня поточного року. «Однак вже розуміємо, що не зможемо забезпечити повноцінне охоплення у зв'язку з фінансовим станом. Наскільки я знаю, Нацрада веде переговори щодо відтермінування (переходу на цифрове телебачення, - РБК-Україна) на певний період. Думаю, на півроку мінімум, а ймовірніше - десь на рік», - сказав голова Держкомтелерадіо.

 

За його словами, «Зеонбуд» не справляється із завданням щодо покриття цифровим мовленням. «Компанія "Зеонбуд" взяла на себе монопольне, на мій погляд, право розвивати всю цифрову мережу. Ця приватна компанія, що залишилася ще від тієї влади, не справляється з завданням. Є регіони, де покриття становить 40-50%», - сказав пан Наливайко.

 

Голова Держкрмтелерадіо нагадав, що населенню, щоб перейти на цифрове телебачення, необхідно придбати тюнер або сучасний телевізор, здатний приймати сигнал стандарту DVB-T2. «Для соціально незабезпечених верств частково було роздано ці тюнери. Решту потрібно купувати. Його орієнтовна вартість - 200 з лишком гривень. Там є відкритий доступ, і він має всі ті канали в дуже гарній якості», - сказав Олег Наливайко.

 

Водночас голова Держкомтелерадіо сказав, що Україна не готова технічно до переходу до цифрового радіо.

 

«Зараз у Нацради цифрове телебачення - головне. Ви ж знаєте, що є певні проблеми з розповсюдженням тощо. Потім буде радіо... Ми ще не готові технічно. Поки що є ідея. Я знаю, що Нацрада поставить це питання до обговорення. Громадськість радиться», - сказав Олег Наливайко.

 

За його словами, єдина країна, яка відмовилася від мовлення в fm-діапазоні - Норвегія, яка з 1 травня перейшла на цифрове мовлення. «Це радіо завтрашнього дня. Там проблема, що повинні бути забезпечені приймачі», - підкреслив він.

 

Нагадаємо, 15 травня Білорусь повністю перейшла на наземне цифрове телевізійне мовлення, вимкнувши аналогове ефірне телевізійне мовлення в дециметровому діапазоні хвиль на останніх 10 радіотелевізійних передавальних станціях, у тому числі на головній РТПС країни.

 

Як відомо, Україна має міжнародні зобов'язання згідно з угодою, підписаною у Женеві у 2006 році, до 17 червня 2015 року перейти від аналогового до цифрового мовлення.

 

10 грудня минулого року міжвідомча робоча група з вирішення проблемних питань реалізації в Україні програми впровадження цифрового телерадіомовлення напрацювала проект рекомендацій Національній раді з питань телебачення і радіомовлення щодо вимкнення аналогового й переходу на цифровий стандарт мовлення і визначила чотири етапи вимкнення аналогового сигналу:

-першй етап - до 15.06.2015: Київська, Чернігівська, Житомирська, Рівненська, Волинська, Львівська, Закарпатська, Харківська, Сумська області та Автономна Республіка Крим;

-другий етап - до 31.12.2015: Івано-Франківська, Хмельницька, Вінницька, Чернівецька, Одеська області;

-третій етап - до 30.06.2016: Полтавська, Тернопільська, Черкаська, Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська, Запорізька області;

-четвертий етап - до 31.12.2016: Луганська, Донецька.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3691
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду