В НСТУ зарплати працівників колишніх ОДТРК повинні збільшитися на 20%

В НСТУ зарплати працівників колишніх ОДТРК повинні збільшитися на 20%

29 Квітня 2015
2550
29 Квітня 2015
19:27

В НСТУ зарплати працівників колишніх ОДТРК повинні збільшитися на 20%

2550
В НСТУ зарплати працівників колишніх ОДТРК повинні збільшитися на 20%
В НСТУ зарплати працівників колишніх ОДТРК повинні збільшитися на 20%

Збільшення заробітної плати працівників обласних державних телерадіокомпаній (ОДТРК) на першому етапі їх входження у структуру суспільного мовника (НСТУ) можливе лише за рахунок оптимізації, йшлося на засіданні робочої групи з розробки стратегії Національної суспільної телерадіокомпанії України сьогодні, 29 квітня.  Про повідомляє прес-служба Першого.

 

Питання заробітної плати хвилює працівників усіх ОДТРК, які до кінця 2015 року мають увійти до складу єдиної НСТУ. За останніми підрахунками, кількість працівників усіх учасників процесу переходу до суспільного мовника становить майже 8000.

 

Національна телекомпанія України (НТКУ) та Національна радіокомпанія України (НРКУ) на відміну від ОДТРК мають статус національних, тому сітки посадових окладів у них більші, ніж в обласних телерадіокомпаніях орієнтовно на 20%.

 

«У випадку приєднання ОДТРК до НТКУ вони стають її частиною, тож матимуть сітку оплати праці як національний заклад. Таким чином оклади працівників обласних державних ТРК прирівняються до національних і будуть збільшені», - пояснила заступник генерального директора НТКУ Ганна Бичок.

 

Однак виникає питання - де взяти кошти, які в держбюджеті на такі цілі не закладені. Тому до моменту створення публічного акціонерного товариства (ПАТ) НСТУ загальний фонд заробітної плати національних установ буде розподілений між усіма організаціями, що ввійдуть до структури суспільного мовника.

 

Проблему нестачі коштів можна вирішити лише шляхом оптимізації кожної ОДТРК, до чого неодноразово раніше закликав генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія: «Додаткових грошей у наявності немає. Тому це все відбуватиметься за рахунок НТКУ та НРКУ. Така проблема вирішується шляхом, якого всі страшенно бояться - шляхом оптимізації. Всі хочуть на порожньому місці просто отримувати гроші, не проводячи ні оптимізації, ні скорочення, а продовжуючи платити всім мізерні зарплати. Вкотре прошу: починайте думати про це. Гроші можуть з'явитися тільки таким шляхом».

 

Цю позицію підтримали присутні учасники засідання робочої групи. Зокрема перший заступник генерального директора НРКУ Роман Чайковський вважає, що такі заходи з оптимізації цілком необхідні і суттєво вплинуть на рівень заробітної плати працівників: «Треба зрозуміти, що загальний фонд заробітної плати залишається. Й у випадку проведення реорганізацій та скорочень цей фонд можна буде розподілити так, що зарплати працівників не зменшаться».

 

Нагадаємо, 29 квітня на сайті Державного комітету телебачення та радіомовлення України оприлюднено проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання утворення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Проект підготовлено на виконання ухвалених Верховною Радою 19 березня змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», якими передбачається утворення суспільної телерадіокомпанії у формі публічного акціонерного товариства, що належить державі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2550
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
знають усі
3296 дн. тому
на те вона й Бичок, щоби нічого не розуміти в економіці й фінансах. ЇЇ руками зараз роблять чорні справи. Але вона не проти... не вперше це.
Знаючий
3296 дн. тому
Про збільшення на 20% не коректно або непрофесійно. Пані Бичок забула, що при переведенні ОДТРК під крило НТКУ працівники втратять індексації. А це від 300 до 1000 грн. Тому реально зарплата стане меншою.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду