«Енергоатом» звинуватив ЗМІ та Володимира Борейка в поширенні проросійських публікацій про сховище ядерних відходів

«Енергоатом» звинуватив ЗМІ та Володимира Борейка в поширенні проросійських публікацій про сховище ядерних відходів

6 Квітня 2015
4194
6 Квітня 2015
20:12

«Енергоатом» звинуватив ЗМІ та Володимира Борейка в поширенні проросійських публікацій про сховище ядерних відходів

4194
Еколог Володимир Борейко та ЗМІ відкидають звинувачення
«Енергоатом» звинуватив ЗМІ та Володимира Борейка в поширенні проросійських публікацій про сховище ядерних відходів
«Енергоатом» звинуватив ЗМІ та Володимира Борейка в поширенні проросійських публікацій про сховище ядерних відходів

Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом"» (НАЕК «Енергоатом») звинуватило низку українських ЗМІ в поширенні недостовірної інформації на російське замовлення та пригрозило повідомити про це Службу безпеки України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

 

В «Енергоатомі» стверджують, що 31 березня низка українських ЗМІ (зокрема «Коментарі», «Еспресо TV», ZIK, Gazeta.ua) поширили інформацію, що «гальмує роботу НАЕК "Енергоатом" по зменшенню залежності атомної галузі від російського монополіста».

 

За основу названі ЗМІ взяли сюжет телеканалу NewsOne від 27 березня про будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) в зоні відчуження ЧАЕС, яке незабаром розпочне «Енергоатом».

 

В «Енергоатомі» звернули увагу, що канал NewsOne, який позиціонує себе як ресурс оперативної подачі новин, «не знайшов більш актуального інформаційного приводу, ніж заява президента «Енергоатома» від 26 січня поточного року».

 

Компанія визнає, що журналісти телеканалу подали декілька точок зору на це питання: «Журналісти NewsOne розпочали сюжет зваженими та фаховими коментарями справжніх експертів в ядерній галузі, які дали цілком позитивну оцінку планам України збудувати власне сховище відпрацьованого ядерного палива. Але раптово перед глядачем з'являється такий собі директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, який починає розповідати про «випадіння ядерних відходів» та «вилізання тритію». Наступним коментує тему ЦСВЯП широко відомий у нафтогазових колах директор Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. Розмірковуючи про відсутність досвіду в компанії Holtec та недосконалість її технологій, Ю.Корольчук повністю дискредитує себе як експерта».

 

У коментарі «Детектор медіа» еколог Володимир Борейко відкинув звинувачення «Енергоатома» щодо власної некомпетентності та російського замовлення.

 

«Чиїм агентом мене за ці роки не називали! Всіх "зелених", які критикують чиновників, завжди називають агентами, - каже він. - Як фахівець я можу стверджувати, що на цей момент науці невідомо, скільки ядерні відходи можуть знаходитися під землею і яким може бути їх вплив. Тому будівництво такого могильника в 70 км від Києва - дуже ризикована справа. Розвинені країни ховають свої ядерні в ізольованих місцях. Як еколог я перераховую свої аргументи, відповіді від «Енергоатома» на них я не почув».

 

У прес-службі телеканалу NewsOne «Детектор медіа» повідомили, що журналісти каналу виконали свою роботу згідно зі стандартами журналістики. «Наш канал готується до ребрендингу та запуску студій. Ми із задоволенням запрошуємо представників "Енергоатому", які зможуть у прямих ефірах професійно представити свою точку зору, відповідаючи на запитання наших журналістів», - зазначили в прес-службі телеканалу.

 

Основні звинувачення від «Енергоатома» звучать не так на адресу телеканалу News One, як у бік інтернет-ЗМІ, які «цитують виключно негативні судження».

 

«Енергоатом» закликав журналістів ґрунтовно розбиратися в проблемі. «Звертаємось до журналістів, які раптом мають намір написати про атомну галузь, з великим проханням: перш ніж виконувати чиєсь замовлення, яке здається вам не таким вже й брудним, мовляв це екологи, а не якісь сепаратисти, розберіться в суті питання, поспілкуйтеся з колегами з ядерного пулу, їхнє коло не таке вже й обмежене», - йдеться у зверненні.

 

Експертами з проблем атомної галузі «Енергоатом» називає таких журналістів як Ігор Маскалевич («Дзеркало Тижня»), Олег Кільницький та Любомира Ремажевська (фрілансери), Сєвгіль Мусаєва-Боровик («Українська правда»), Олексій Єгоров та Роман Іванченко («Інтерфакс-Україна»), Артем Білоусов та Олександр Гречко (УНІАН), Інна Коваль (Forbes.ua), Євген Головатюк (Ліга.net), Ігор Яшкін (ІТАР-ТАРС), Анвар Деркач (екс-оглядач «Еспресо.TV»), Дмитро Рясний та Андрій Старостін («Коментарі»).

 

Нагадаємо, наприкінці січня деякі з цих журналістів заявили, що портал «Антикор» порушив стандарти ЗМІ і опублікував замовний матеріал  «Чернобыль-2 подкрался незаметно. Сколько Украине осталось до ядерной катастрофы?», в якому Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» звинувачується у нехтуванні безпекою.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4194
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анжела
3318 дн. тому
Кому підпорядковуються ЗМІ, якщо на Корреспонденьте із-за критики керівництва Дельта банку закрили блог? То опальні олігархи взмозі закрити рот журналістам, як це зробив Курченко? https://twitter.com/LagunLiks/status/585011379591114752
ввв
3318 дн. тому
то есть, теперь Энергоатом будет указывать сми, у кого им брать комментарий на их действия!? вот и демократичненько
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду