Аксьонов хоче створити «громадське кримськотатарське ТБ» і заявляє, що холдинг ATR сам винний у закритті телеканалів

Аксьонов хоче створити «громадське кримськотатарське ТБ» і заявляє, що холдинг ATR сам винний у закритті телеканалів

3 Квітня 2015
2761
3 Квітня 2015
09:31

Аксьонов хоче створити «громадське кримськотатарське ТБ» і заявляє, що холдинг ATR сам винний у закритті телеканалів

2761
Аксьонов хоче створити «громадське кримськотатарське ТБ» і заявляє, що холдинг ATR сам винний у закритті телеканалів
Аксьонов хоче створити «громадське кримськотатарське ТБ» і заявляє, що холдинг ATR сам винний у закритті телеканалів

Влада Криму заявляє про необхідність створення «громадської кримськотатарської телерадіокомпанії» замість закритого кримськотатарського каналу ATR і звинувачує керівництво холдингу у закритті власних телеканалів. Відповідну заяву «глави» окупаційної влади Криму Сергія Аксьонова оприлюднила прес-служба так званого «Радміну», повідомляє видання «Крым.Реалии».

 

2 квітня в Сімферополі відбулася конференція громадського руху «Кирим», який влада розглядає як альтернативу Меджлісу кримськотатарського народу, представників громадськості, які, як повідомляється, начебто звернулися до Сергія Аксьонова з пропозицією сприяти в створенні у Криму громадської кримськотатарської телерадіокомпанії (ГКТРК) за прикладом Громадського російського телебачення. У відповідь той заявив, що «кримський уряд підтримує цю пропозицію».

 

Водночас він заявив, що в останні роки кримськотатарський сегмент інформаційного простору республіки «був значною мірою монополізований приватним медіахолдингом ATR» і звинуватив керівництво холдингу у маніпуляціях.

 

«Але демократія і монополізм в інформаційній сфері несумісні. І сьогодні ми бачимо, як приватна структура, прикриваючись інтересами народу, використовує своє монопольне становище для політичних маніпуляцій. Мета подібних дій зрозуміла: створити у міжнародної громадськості враження, що влада нібито позбавляє кримськотатарський народ доступу до інформації рідною мовою і переслідує інакомислячих», - додав він.

 

Незважаючи на те, що 19 березня Сергій Аксьонов заявив, що «у напіввійськовий час» робота таких телеканалів як кримськотатарський канал ATR недопустима, «глава» окупаційної влади Криму звинуватив керівництво холдингу у зриві процесу ліцензування і закритті телеканалу.

 

«Це елемент інформаційної війни проти Криму та Росії. В результаті страждають кримчани, складові аудиторію телеканалу та інших ЗМІ, які входять до медіахолдингу ATR. На жаль, страждають і діти, оскільки мовлення дитячого каналу Lale також припинено. Вважаю, що ситуація, що склалася з вини власників холдингу, абсолютно неприпустима. Вона несумісна з демократичними і моральними нормами. Законні права кримчан порушені. Створення дійсно народного кримськотатарського телебачення, вільного від ідеологічного та фінансового диктату, сприятиме реалізації права кримських татар на отримання правдивої, об'єктивної та неупередженої інформації рідною мовою, надасть додаткового імпульсу розвитку національної культури», - заявив пан Аксьонов.

 

За його словами, профільним міністерствам і відомствам Криму дано доручення надати сприяння  у створенні ГКТРК і заявив, що кримська влада «зацікавлені в збереженні творчого колективу ATR».

 

Іронія долі полягає у тому, що два роки тому на каналі ATR Сергій Аксьонов заявив, що він проти приєднання Криму до РФ.

 

 

Нагадаємо, 1 квітня всі ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR - розважально-інформаційний телеканал ATR і дитячий телеканал Lale («Ляле»), радіостанції Meydan («Мейдан») і «Лідер», інтернет-видання «15 минут» - змушені припинити свою діяльність, оскільки станом на 31 березня жодне з цих медіа не змогло перереєструватися в окупованому Росією Криму за російським законодавством. Роскомнагляд тричі повертав їм документи без розгляду, щоразу знаходячи в них нові «помилки», які не помітив раніше. 19 березня «глава» окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що «у напіввійськовий час» робота таких телеканалів як кримськотатарський канал ATR недопустима.

 

1 квітня Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству інформаційної політики створити умови для роботи кримськотатарського каналу ATR в Україні. Цього ж дня Міністр інформаційної політики України Юрій Стець та радник міністра з питань інформаційної політики Криму Сергій Костинський зустрілись з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим. Сторони обговорили можливість трансляції контенту кримськотатарського телеканалу ATR, дитячого телеканалу Lale і радіостанції Meydan, що входять до холдингу ATR, на материковій Україні. Міністр запевнив, що кримськотатарським ЗМІ буде надано всебічне сприяння з боку держави.

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив про плани запустити у травні новий медіапроект для кримських татар на заміну телеканалу ATR, який 1 квітня припинив мовлення через відмову у реєстрації за російським законодавстом. Водночас він заявив, що у Криму може бути створений фейковий канал ATR.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2761
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду