НСЖУ закликає владу зняти з газетного паперу 5% додаткового податку на імпорт

НСЖУ закликає владу зняти з газетного паперу 5% додаткового податку на імпорт

25 Березня 2015
7853
25 Березня 2015
11:40

НСЖУ закликає владу зняти з газетного паперу 5% додаткового податку на імпорт

7853
НСЖУ закликає владу зняти з газетного паперу 5% додаткового податку на імпорт
НСЖУ закликає владу зняти з газетного паперу 5% додаткового податку на імпорт

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) звертається до влади з проханням позбавити газетний папір та інші витратні матеріали для друку преси від додаткового 5% податку на імпорт. Про це «Детектор медіа» повідомив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

Пан Томіленко наголосив, що через економічну кризу цього року стоїть  питання щодо виживання друкованої преси в Україні. До Спілки регулярно звертаються редактори друкованих видань з різних регіонів, повідомляючи про серйозні економічні проблеми своїх ЗМІ.

 

«Перед  ними сьогодні як ніколи гостро стоять економічні виклики. Втричі подорожчав газетний папір, що зумовило відповідно і подорожчання поліграфії. «Укрпошта» регулярно затримує виплати за проведену передплату. Відбулося різке скорочення рекламного ринку», - констатував пан Томіленко.

 

Зокрема нещодавно на зустрічі з правлінням Рівненської обласної організації Спілки головний редактор газети «Вільне слово» Андрій Бабінець заявив, що єдиним виходом, який залишився у місцевих газет, є підвищення передплатної вартості на друге півріччя.

 

Головний редактор районної газети «Полісся» Тамара Олексіюк підкреслила, що у газет зараз всі кошти «з'їдає» друкарня, тож зниження податку на папір буде суттєвою допомогою друкованим ЗМІ. 

 

У коментарі «Детектор медіа» Сергій Томіленко повідомив, що НСЖУ вже звернулася до влади з проханням віднести газетний папір та інші витратні матеріали  до товарів критичного імпорту або тих, на які не буде поширений додатковий 5% податок на імпорт. «Це не така значна цифра - 5 %, але навіть таке послаблення для редакцій буде відчутним», - наголосив керівник НСЖУ.

 

Пан Томіленко також нагадав,  НСЖУ вважає порядок розповсюдження періодичних видань за передплатою, затверджений «Укрпоштою», недосконалим і потребує скасування. Для цього Спілка ініціювала створення спільної експертної групи для розробки нового документа.

 

«Ми оскаржуємо цей порядок і вимагаємо своєчасних розрахунків з газетами. Вкрай важливо, щоб в нинішніх важких економічних умовах гроші максимально швидко передавалися редакціям», - наголосив він.

 

Нагадаємо, 24 березня видавнича компанія COOP-Media (газета «Порадниця») та поліграфічне підприємство «Інтерконтиненталь-Україна» попросили прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка роз'яснити Державній фіскальній службі зміни до Податкового кодексу щодо виробництва і розповсюдження вітчизняних періодичних видань.  Компанії  закликають уряд «визначити механізм, згідно з яким періодичні друковані ЗМІ будуть звільнятися від сплати ПДВ за виготовлення продукції» та прагнуть з'ясувати, яким чином працівники податкової визначатимуть, чи є видання вітчизняним, чи тільки зареєстрованим в Україні.

 

У січні головний редактор офіційної газети Кабінету міністрів України «Урядовий кур'єр» Сергій Брага розповів «Детектор медіа», що через подорожчання паперу видання було змушене  було скоротити свій обсяг: раніше у газети було 16-24 шпальти, тепер - 12-16. А також у редакції газети відбулося скорочення колективу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7853
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду