Андрій Загданський представив  на Docudays UA документальний фільм «Вагріч і чорний квадрат»

Андрій Загданський представив на Docudays UA документальний фільм «Вагріч і чорний квадрат»

23 Березня 2015
5223
23 Березня 2015
10:27

Андрій Загданський представив на Docudays UA документальний фільм «Вагріч і чорний квадрат»

5223
Андрій Загданський представив  на Docudays UA документальний фільм «Вагріч і чорний квадрат»
Андрій Загданський представив  на Docudays UA документальний фільм «Вагріч і чорний квадрат»

22 березня у рамках Мужнароного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, що відкрився у Києві 21 березня, відбулася прем'єра стрічки українського кінорежисера-документаліста Андрія Загданського «Вагріч і чорний квадрат», передає кореспондент «Детектор медіа».

 

Прем'єра картини, над якою кінорежисер працював майже десять років, стала подією для культурного середовища України. На показ фільму прийшли кінорежисери, продюсери, кінокритики, учасники новоствореного об'єднання ХУК. У першому ряду Андрія Загданського вітали кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко, голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, продюсери Володимир Філіппов й Ігор Савиченко та інші.

 

Фільм присвячено культовому художнику, літератору-концептуалісту й другові автора фільму Вагрічу Бахчаняну. Походив він із Харкова, тривалий час мешкав у Москві, а згодом переїхав до Нью-Йорка, де в 2009-му році вчинив самогубство. Про 71 рік життя цієї непересічної особистості у фільмі оповідають друзі пана Бахчаняна, а також малюнки, колажі, «книги телефонних розмов» і абсурдистська п'єста «Буревісник» за Максимом Горьким, яку було поставлено у київському театрі імені Івана Франка. За два дні після репетицій у 2014-му на Майдані згорів Будинок профспілок. Так до фільму про Вагріча Бахчаняна увійшли кадри Революції Гідності.

 

Андрій Загданський розпочав зйомки фільму задовго до 2009-го року. Вони тривали у Харкові, Києві, Москві, Нью- Йорку і зрештою, у Вірменії, де в Гегамських горах було розвіяно прах художника. Оповідаючи про концептуаліста, автор фільму звертається до «Чорного квадрата» - найзначнішої з циклу супрематичних робіт Казимира Малевича. Явищем такого масштабу для мистецтва став і Вагріч Бачханян.

 

Андрій Загданський - випускник Київського театрального інституту імені Карпенка Карого. Автор відомого документального фільму «Тлумачення сновидінь» (1990). З 1992 року мешкає та працює в Америці.

 

Нагадаємо, прем'єра стрічки «Вагріч і чорний квадрат» пройшла в рамках програми Docu/Україна.  Фестиваль Docudays UA продовжуватиме свою роботу до 27 березня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5223
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду